Germanwings-styrten: Tysk politi: Lubitz skjulte trolig sykdom for arbeidsgiveren sin

Fant istykkerrevede sykmeldinger i leiligheten ** Skulle vært under medisinsk behandling da styrten skjedde

DÜSSELDORF/OSLO (VG) Etterforskerne har ikke funnet noe avskjedsbrev eller bevis for politisk eller religiøst motiv i Germanwings-pilotens leilighet, ifølge tysk politi.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Annenpiloten Andreas Lubitz (27) skal ifølge etterforskerne, med overlegg ha styrtet Germanwingsflyet på vei fra Barcelona til Düsseldorf tidligere denne uken. Med seg i døden tok han 149 andre mennesker.

Mona Grivi Normann og Jarle G. Brenna Foto: VG,

Politiet i Düsseldorf skriver i en pressemelding fredag ettermiddag at de har avsluttet søket i Germanwings-pilotens leilighet byen. De har ikke funnet noen beviser for at det lå politiske eller religiøse motiver bak handlingen.

– Våre undersøkelser har hittil ikke ført til funn av noe såkalt avskjedsbrev eller bekjennelsesskrift. Det er heller ikke funnet noen bevis for en politisk eller religiøs bakgrunn som kan gi noen forklaringer på hendelsen, står det i pressemeldingen.

Skjulte trolig sykdommen

Etterforskerne har imidlertid funnet beviser for at han var under medisinsk behandling.

Videre skriver han at det er sannsynlig at Lubitz hadde skjult sykdommen for arbeidsgiveren sin. Det har blant annet blitt funnet sykemeldinger som var revet i stykker i leiligheten hans. Etterforskerne mener dette støtter deres teorier om at han skjulte sykdom fra arbeidsgiveren sin.

– Faktum at det er sykmeldinger som sier at han ikke var i stand til å jobbe, som vi fant blant andre ting og som var istykkerrevet, støtter antagelsen basert på foreløpige undersøkelser om at han skjulte sin sykdom fra sin arbeidsgiver og sine kolleger, skriver aktor Ralf Herrenbrück i pressemeldingen.

– Høringene om dette, og en fullstendig vurdering av de medisinske journalene, vil ta flere uker å fullføre, skriver Herrenbrück.

Hverken Germanwings eller Lufthansa har foreløpig kommentert opplysningene, men Germanwings skriver fredag ettermiddag på sine Facebook-side at de vil skjerpe sikkerheten med å innføre påbud om to personer i cockpit samt opprette en egen sikkerhetsansvarlig stilling.

BEVOKTET: Leiligheten til Andreas Lubitz i Dusseldorf ble gjennomsøkt av politiet torsdag kveld. Foto: Mona Grivi Norman,VG

I går hentet politiet ut flere kasser med papirer, samt datamaskinene til familien fra både barndomshjemmet hans og fra leiligheten i Düsseldorf.

– Vi har vært inne i leiligheten til Andreas Lubitz i går og i natt og tatt med oss en rekke av hans ting og eiendeler, sa politibetjent Markus Niesczery til VG.

Politiet som står utenfor Lubitz’ leilighet i utkanten av Düsseldorf, håper fortsatt det kan hjelpe oss å finne svar på hvilket motiv han hadde for sine handlinger.

Naboer på stedet sier til pressen at de ikke kjente den unge piloten som hadde en leilighet tvers over veien for dem.

Les:Slik sjekkes piloters mentale helse

Satte autopilot til 30 meter

Transponderen til flyet som styrtet i Frankrike tirsdag, viser at noen manuelt endret autopilotens høydeinnstilling før nedstigningen.

– Mellom klokken 9.30.52 og 9.30.55 (GMT-tid) ser vi at autopiloten ble manuelt endret fra 38.000 fot til 100 fot, skriver FlightRadar24, som overvåker flytrafikken

Ni sekunder senere startet nedstigningen, sannsynligvis med autopiloten stilt inn på «åpen nedstigning». Det bekrefter den franske havarikommisjonens antakalese om at Lubitz med overlegg stengte kapteinen ute fra cockpit og styrtet inn i fjellveggen.

Andreas Lubitz var glad i å trene, og løp flere halvmaraton, her med Lufthansa-logoen på magen. Etterforskerne har fremdeles ingen gode svar på hvorfor han sannsynligvis styrtet Germanwings-flyet med overlegg. Foto:Ingo Kutsche,

Sammensveiset familie

Lubitz bodde tidvis sammen med foreldrene sine i et boligfelt i utkanten av den tyske småbyen Montabaur utenfor Düsseldorf, men hadde også en leilighet i Düsseldorf.

En nabo forteller at Andreas Lubitz har hatt en god oppvekst.

– Han kommer fra en god familie med tette bånd. De tar vare på hverandre og er aktive i lokalsamfunnet, sier naboen som ikke ønsker navnet sitt i media.

Familien til den 27 år gamle piloten dro til alpene og åstedet sammen med de andre etterlatte familiene av besetningen i går morges – før det ble kjent at Lubitz trolig står bak flystyrten.

Fredag besøkte de minnestedet, skjermet fra de andre pårørende.

De har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse om det som har skjedd.

Det er foreløpig uklart hvorfor Lubitz skal ha gjort det han angivelig gjorde, men politiet har flere teorier, blant annet at han skal ha vært deprimert eller vært i en form for personlig livskrise. Han skal i tillegg ha mottatt psykiatrisk behandling i halvannet år mens han gikk på pilotskole.

GJENNOMSØKT: Det tyske politiet hentet i går ut flere poser med ting fra det som skal være huset til foreldrene til Germanwings-piloten Andreas Lubitz i Tyskland. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Forsøkte å komme seg inn med øks

Da flyet styrtet var Lubitz alene i cockpiten, mens førstepiloten forsøkte å komme seg inn med øks, ifølge etterforskerne.

– Lydopptakene tyder på at annenpiloten bevisst endret flyets høyde, og at han ønsket å ødelegge maskinen, uttalte Brice Robin, som leder den franske etterforskningen.

Ved hjelp av en låseknapp kunne han nekte piloten å komme inn i cockpiten igjen, selv om kollegaen desperat slo på døren og forsøkte å ta seg inn med sikkerhetskoden.

– På dette tidspunktet hører vi voldsomme slag mot døren, som om de prøver å slå opp den pansrede døren. Vi hører deretter skrik, rett før kollisjonen, forteller etterforskningslederen.

Ombord i flyet var blant annet et nygift ektepar fra Marokko og en tysk skoleklasse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder