SPOR AV TERROR: Her i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo startet det tre dager lange terrordramaet i Frankrike. Bildet er ett av syv eksponeringer som skal være tatt av en profesjonell fotograf som fikk adgang til åstedet ved en tilfeldighet. Hverken fotografen eller billedbyrået ønsker å bli identifisert. Foto:PRIVAT,

Slik så det ut i Charlie Hebdo etter terroren

Det var en helt vanlig dag, og de skulle ha sitt helt vanlige morgenmøte i Charlie Hebdo. Så startet blodbadet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken var 10.30, onsdag formiddag. Snart skulle alt bli kaos.

REDAKSJONEN: Her er hele redaksjonen i Charlie Hebdo samlet til fellesbilde. På bildet: Honore, Wolinski, Oncle Bernard, Luce Lapin, Francois Cavanna, Philippe Val, Xavier Pasquini, Joelle Levert, Cabu, Riss, Olivier Cyran, Antonio Fischetti, Gerard Biard, Mona Chollet, Gebe, Tignous, Charb, Luz, Bernar et Willem. Foto:Baumann/sipa,All Over Press

Fast møtetid

Hver uke på denne dagen, på samme tidspunkt, var alle redaksjonsmedlemmene innkalt til møte. De satte seg ned rundt det ovale møtebordet i lokalene til magasinet Charlie Hebdo.

Anders Giæver kommenterer: Mørk slutt

På bordet sto croissanter og søte småkaker, på veggene hang noen av de mest kjente førstesidene magasinet har laget. Som for eksempel «Charia Hebdo», som viser profeten Muhammed som sier «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter».

Til venstre satt avisredaktør Stéphanie Charbonnier, kjent under kallenavnet Charb. Rundt bordet satt også tegnerne Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré og Riss, Laurent Léger, Fabrice Nicolino og Philippe Lançon, økonomiansvarlige Bernard Maris og skribentene Sigolène Vinson og Elsa Cayat, ifølge avisen Le Monde.

PROVOSERTE: Charlie Hebdos redaktør, kjent under navnet Charb, her med forsiden «Charia Hebdo» som provoserte mange i den muslimske verden. Foto:Alexander Klein,

Hadde navneliste

En time etter at møtet var startet ble forsamlingen avbrutt av to menn som kom inn i lokalet. De var maskerte og tung bevæpnet.

Den ene av de to skal ha sagt: «Charb?»

Så skjøt han redaktøren. Deretter listet de to mennene opp resten av redaksjonsmedlemmene – og plaffet dem ned, en etter en.

Vitnene skal ifølge Le Monde ha fortalt politiet at mennene ropte «Allahu Akbar (Allah er stor)» og skal ha sagt «dere skal alle betale for at dere har hånet profeten».

Drepte 12

Et våpen skal ha blitt holdt mot hodet til Sigolène Vinson mens en av terroristene sa «Deg dreper vi ikke, for vi dreper ikke kvinner. Men du skal lese Koranen.»

I løpet av noen minutter ble syv av redaksjonens medlemmer drept. I tillegg ble en vaktmester, to politimenn, en tilfeldig gjest og korrekturleseren Mustapha Qurrad drept.

TERRORISTENE: Kouachi-brødrene, som angrep Charlie Hebdo, og Amedy Coulibaly, som angrep den jødiske koscherbutikken i Paris fredag. Foto:,

I går ble tre terrorister drept da politiet stormet et trykkeri og en koscherbutikk. Flere gisler ble drept i forbindelse med dramaet i koscherbutikken, som pågikk parallelt med jakten på Charlie Hebdo-terroristene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder