NYFØDT: Leo ble født i Armenia 21. januar. Nå ønsker faren, Samuel Forrest, å bringe sønnen med til hjemlandet New Zealand, for å sikre ham en trygg oppvekst. Foto:Privat,Bring Leo Home

Far: Ville ikke gi opp sønnen med Downs syndrom - mor krevde skilsmisse

Samuel Forrest vurderte aldri å oppgi sønnen som ble født med Downs syndrom. Men moren ville ikke ha ham.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Én uke etter at lille Leo ble født, mottok faren Samuel Forrest fra New Zealand skilsmissepapirene fra barnets mor.

Årsak: Gutten er født med Downs syndrom, og guttens mor ønsket ikke å beholde ham. Men det ville pappa Samuel, forteller han til ABC News.

I utgangspunktet skulle man ikke tro det var noe spesielt med en far som ønsker å beholde sitt eget barn. I Armenia er det derimot ikke alltid slik. Da Leo ble født 21. januar, kom han til verden i et land hvor barn «med skavanker» kan velges bort og settes i et barnehjem.

Les også: Australske surrogatiforeldre vil likevel ikke ha Gammy

Den unge moren fryktet ifølge Daily Mail at barnet ville bringe skam over familien hennes, og tvang barnefaren til å velge mellom Leo og henne. Hun ønsket hverken å se eller engang å røre barnet før valget var tatt.

ABC News har forsøkt å kontakte sykehuset for kommentar, uten å lykkes. Barnets mor bekrefter at hun fødte en sønn med Downs syndrom og at hun har bedt mannen om skilsmisse, men ønsker ikke å utdype videre.

«Han er vakker»

Bare timer etter fødselen fikk Samuel Forrest overbragt det hjerteskjærende ultimatumet.

– Barnelegen kommer gående ut av rommet med en liten bylt i armene. Hun hadde dekket ansiktet hans og sykehusledelsen ville ikke la meg se hverken barnet eller kona, sier Samuel Forrest til ABC News.

Det eneste Forrest fikk vite var at det var «et problem» med gutten. Han fulgte legene til et rom hvor de alle snudde seg mot ham og ga ham beskjeden om barnets diagnose.

– Jeg hadde et øyeblikks sjokk, sier han.

Så fikk han endelig holde barnet selv.

– Jeg så på denne lille fyren og sa «han er vakker - han er perfekt, og jeg beholder ham definitivt».

Det var på dette tidspunktet at kona varslet: Hvis Forrest beholdt barnet, ble det skilsmisse.

– Det som skjer når en baby som dette er født her, er at de forteller deg at du ikke er nødt til å beholde det. Kona mi hadde allerede bestemt seg, så alt dette ble gjort bak ryggen min, sier Forrest til ABC News.

Unicef: Ett av seks barn på barnehjem

Det er fremdeles et stort problem i Armenia at barn med handikap blir utskilt fra samfunnet. Det skjer i minkende grad etter at myndighetene innledet en inkluderingsreform i 2005, men ifølge UNICEF bor eller studerer fremdeles ett av seks barn med handikap i barnehjem eller ved spesielle internatskoler.

Inkluderingsreformen førte til at rundt 1700 barn med handikap fikk muligheten til å gå på vanlige skoler, og i 2013 begynte myndighetene i landet med en strategi som skulle stanse diskrimineringen av handikappede barn i spesialskoler.

Les også: Fostre med Downs velges oftere bort i Danmark

Samlet inn 166.000 dollar

Forrest arbeider som frilanser innen forretning, ifølge ABC News, og planlegger nå å ta med seg lille Leo tilbake til New Zealand. For å komme seg dit opprettet han en crowdfunding-side kalt «Bring Leo Home», hvor han allerede etter ni dager fikk samlet inn nok penger til å komme seg hjem.

I skrivende øyeblikk har 5291 mennesker bidratt med pengesummer, totalt 166.000 dollar.

Tidlig fredag morgen har han lagt ut en ny melding på innsamlingssiden, hvor han takker alle som har bidratt.

– [Leo] er en heldig fyr som har støtten til tusenvis av venner som dere verden rundt, skriver Forrest, som legger til at overskuddet etter innsamlingen vil brukes til å sikre Leos boforhold og utdanning i Auckland i New Zealand.

En del av overskuddet vil også doneres til hjelpemidler og programmer i Armenia som støtter fremtidige foreldre som velger å beholde barn med handikap, i tillegg til å gi penger til det eneste barnehjemmet i Armenia som tar imot barn med Down syndrom.

VG har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Samuel Forrest.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder