ARBEIDSLØS: Italias statsminister Enrico Letta er fotografert utenfor sitt hjem i Roma fredag. Foto: Reuters/NTB scanpix

Italias statsminister har gått av

Landet får trolig EUs yngste statsminister

Etter bare ti måneder i statsministerstolen leverte Enrico Letta sin avskjedssøknad til Italias president Giorgio Napolitano fredag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Trolig er det den nye partilederen i regjeringspartiet PD, 39 år gamle Matteo Renzi, som overtar. Han blir eventuelt EUs yngste statsminister.

Torsdag ble det kjent at Letta trekker seg på grunn av manglende støtte i partiet. Da hadde han ikke engang sittet ti måneder i jobben.

- Takk til alle som har hjulpet meg, skrev Letta på Twitter like før han møtte presidenten i Quirinale-palasset i Roma.

Kort periode

Letta fikk bare sitte som regjeringssjef i knappe ti måneder. Å få regjeringen hans på plass var krevende etter det jevne og kompliserte valget i Italia i fjor.

Nå er trolig alt duket for den nye partilederen, en 39-åring ved navn Matteo Renzi og kallenavnet «Fonzie». Det er ventet at Napolitano gir ham oppdraget med å danne ny regjering, kanskje skjer det allerede i helgen.

Ambisiøs, rappkjeftet og karismatisk er ord som går igjen om Renzi, som kan bli italiensk etterkrigstids yngste statsminister. Og den fjerde statsministeren Italia får på like mange år.

Krevende

Renzi kan imidlertid få en krevende jobb med å sette sammen en ny koalisjonsregjering. Støtten fra Lettas gamle partnere i storkoalisjonen kommer ikke automatisk.

- Vi må vurdere Renzis forslag, sier visestatsminister Angelino Alfano fra Nye sentrum-høyre.

Samtidig står tidligere statsminister Silvio Berlusconi fortsatt i kulissene og kan sikre ny innflytelse i en ny koalisjon eller vinne poeng på å drive hard opposisjon mot unge Renzi.

Levere

Renzi blir avhengig av å levere raske resultater og bevise at han har gjort seg fortjent til posisjonen. Italienerne ser foreløpig med skepsis på maktspillet hans, og han må raskt få fart på reformarbeidet han lover for en skakkjørt italiensk økonomi.

- Italia kan ikke leve med en situasjon med usikkerhet og ustabilitet. Vi er kommet til et veiskille, sier Renzi selv.

Men han blir ikke valgt av folket og sitter ikke engang i nasjonalforsamlingen. Demokratisk underskudd kan bli en lett anklage fra opposisjonen mot den tredje regjeringssjefen på rad som kommer til makten uten å ha gått til valg som statsministerkandidat.

Tillit

Børsen i Milano har holdt seg relativt rolig gjennom de siste dagenes maktkamp i Roma, noe som tolkes som at den verste krisestemningen i eurosonen er over.

Men det kan også være et tegn på at i hvert fall deler av det italienske næringslivet har tro på Renzi og hans reformplaner.

- Vi trenger noen som kan få ting gjort i stedet for det smålige politiske teateret, sier Oscar Farinetti i matkjeden Eataly til avisen Financial Times.

- Matteo er den eneste personen i bildet som kan gjøre det, mener han.

EU-bekymring

Letta er blitt kritisert for manglende tempo i reformeringen av Italias økonomi, som sliter med en offentlig gjeld på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt. Samtidig frykter EU-lederne at ny politisk uro i eurosonenes tredje største økonomi skal lamme beslutningsprosessen.

- Jeg tror ikke Italia har råd til det, sier eurolandenes leder Jeroen Dijsselbloem.

- Mye må gjøres også i Italia med tanke på konkurransekraft, produktivitet, arbeidsmarkedet, ramser han opp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder