ASYLDOKUMENTET: Edward Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena viser frem dokumentet som gir Snowden midlertidig opphold i Russland. Foto: REUTERS

Snowden bor hos venner han traff på internett

Frykter han blir forfulgt av amerikansk etterretning

(VG Nett) Edward Snowden har søkt tilflukt hos amerikanere han har blitt kjent med på internett, opplyser hans russiske advokat.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter å ha sittet i transittområdet på flyplassen i Moskva i over en måned fikk Snowden innvilget asyl i Russland torsdag. Ingen av journalistene på flyplassen så hvor han tak veien, og støttespillerne nektet å si annet enn at han var på et trygt oppholdssted.

Nå røper hans russiske advokat at Snowden bor hos amerikanske bekjente.

- Han har fått seg mange venner her, og heldigvis for ham tok amerikanere her kontakt med ham etter at de ble kjent med hans situasjon, sier Anatoly Kucherena til CNN.

Føler seg forfulgt

Ifølge advokaten er Snowden overbevist om at han ikke kan bevege seg trygt i Russland.

- Han er bekymret for helsen og sikkerheten sin fordi han tror ansatte i USAs sikkerhetstjeneste forfølger ham.

- Vi snakker om en supermakt. Han oppfatter uttalelsene som er kommet fra Det hvite hus som truende, sier Kucherena til CNN.

VGTV: Snowden ber om asyl i Russland

SNAKKET MED PRESSEN: Tidligere i juli holdt Edward Snowden en pressekonferanse der han sa at han ville akspetere et tilbud fra Russland. Til venstre er Sarah Harrison i Wikileaks. Foto: AFP


Ifølge dokumentet Snowden har fått fra russiske myndigheter kan han oppholde seg i Russland til 31. juli 2014. Asylstatusen kan bli forlenget årlig, etter søknad.

- Lignet husarrest

Torsdag hadde Snowden tilbrakt 40 dager på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Ifølge Kucherena hadde 30-åringen lite å gjøre utenom å lese bøker og surfe på internett.

Han fikk tiden til å gå ved å fordype seg i russisk litteratur. Han brukte også tid på å forsøke å lære seg det russiske alfabetet.

Under oppholdet på flyplassen fikk ikke Snowden lov til å gå ut, og ifølge advokaten innebar tiden i transittområdet et betydelig psykologisk press. Til Guardian sier hans russiske advokat at oppholdet lignet på husarrest.

Kucherena dro til flyplassen flere ganger i uken og var Snowdens eneste menneskelige kontakt med verdenen utenfor.

- Ekstremt skuffet

Snowden er ettersøkt i USA etter å ha gitt dokumenter om amerikansk etterretningsvirksomhet til pressen. Innvilgelsen av asylsøknaden har satt sinnene i kok i Washington.

Pressetalsmannen for Det hvite hus slo i går fast at avgjørelsen skader samarbeidet mellom USA og Russland.

- Vi er ekstremt skuffet, sa Jay Carney torsdag.

RASENDE: Presstalsmann i Det hvite hus, Jay Carney, under en pressekonferanse torsdag. Foto: REUTERS


USA varslet samtidig at de vil revurdere president Barack Obamas planlagte besøk i Russland i september i lys av asylbeslutningen.

Tilbudt jobb

Ifølge Reuters har Snowden akseptert Russlands betingelser om at han ikke må lekke mer skadelig informasjon om USA, noe som vekker reaksjoner hos blant annet SV.

Snowden har tidligere sagt at han i utgangspunktet ikke ønsker asyl i Russland, men at han måtte akseptere Russlands tilbud fordi han ikke var i stand til å reise.

Torsdag ble han tilbudt en stilling ved et Russlands mest populære sosiale nettsted, VKontakte.

- Vi inviterer Edvard til St. Petersburg og vil bli glade hvis han bestemmer seg for å bli med i VKontaktes drømmelag av programmerere, sa 28 år gamle Pavel Durov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder