SPIONSIKTET: Amerikanske myndigheter har jobbet på spreng for å få tak i Edward Snowden etter at han gjorde kjent overvåkingsprogrammet Prism. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters

USA skuffet over at Kina ikke utleverte Snowden

Myndighetene i USA har gitt Kina klar beskjed om at de er svært skuffet over at kineserne ikke utleverte varsleren Edward Snowden da han befant seg i Hongkong.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi var svært skuffet over hvordan myndighetene i Beijing og Hongkong behandlet Snowden-saken, sa statssekretær Bill Burns i det amerikanske utenriksdepartementet torsdag.

Han uttalte seg på en felles pressekonferanse sammen med statsråd Yang Jiechi, som spiller en viktig rolle i utformingen av Kinas utenrikspolitikk. De to har deltatt på et to dager langt amerikansk-kinesisk møte i Washington.

- Fulgte loven

Yang hadde imidlertid et ganske annet syn på behandlingen av Snowden enn statssekretær Burns.

VIL HA SNOWDEN: Statssekretær Bill Burns.

- Myndighetene i H ongkong håndterte Snowden-saken i henhold til loven og kan ikke bebreides for det, sa Yang.

Snowden jobbet tidligere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og har offentliggjort opplysninger om NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske mobilbrukere.

Venezuela har tilbudt Snowden asyl, men det antas at 30-åringen fortsatt befinner seg i transittsonen på en flyplass i Moskva. Da amerikanerens første avsløringer ble kjent, befant han seg i den delvis selvstyrte kinesiske byen Hongkong.

Anklager hverandre

De to stormaktene har vært innom en rekke forskjellige temaer på møtet i Washington, og flere av de vanskeligste har dreid seg om nettbasert spionasje.

USAs visepresident Joe Biden tok bladet fra munnen og forlangte at kinesisk industrispionasje rettet mot amerikanske selskaper må ta slutt.

De kinesiske utsendingene pekte på at også Kina er offer for hacking, og ikke overraskende viste de til Snowdens avsløringer om USAs overvåking av internett. Amerikanerne ble bedt om å komme med en forklaring på påstandene fra den 30 år gamle varsleren.

Kinas ambassadør i Washington, Cui Tiankai, foreslo at landene kan be FN eller et annet internasjonalt organ utarbeide regler som kan styrke nettsikkerheten.

- Enestående

Amerikanske eksperter hevder Kina bedriver en unik form for statsstøttet tyveri av opphavsrettsbeskyttede oppfinnelser og industrihemmeligheter. Kinas mål er å ta igjen USAs økonomiske og teknologiske forsprang på kortest mulig tid.

Tyveri av opphavsrettsbeskyttede programmer og planer koster USA 320 milliarder dollar årlig, tilsvarende nesten 2.000 milliarder kroner, ifølge en nylig rapport. Det tilsvarer omtrent det samme som USAs årlige eksport til Asia. Og Kina står for mellom 50 og 80 prosent av disse tyveriene, ifølge Commission on the Theft of American Intellectual Property, en tverrpolitisk gruppe av tidligere amerikanske tjenestemenn.

Snowden-saken har imidlertid gitt Kina et nytt forsvar mot de amerikanske anklagene. Statskontrollerte kinesiske medier har denne uka stemplet USA som dobbeltmoralsk og «den største kjeltringen» når det gjelder spionasje på internett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder