NY IRAN-PRESIDENT: Hasan Rohani tar over presidentstolen i Iran denne helgen. Foto: AP

Strid rundt Rohani-uttalelser om Israel

Irans påtroppende president Hassan Rohani kaller Israels okkupasjon av palestinske områder et gammelt sår på den islamske verden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Hassan Rohani tar over som president i Iran i helgen.

- Det er et gammelt sår på den islamske verdens legeme, under skyggen av okkupasjonen av Palestinas og Jerusalems hellige land, sa han i en tale fredag ifølge BBC.

Han ble i tillegg sitert av flere medier, blant annet av det iranske nyhetsbyrået ISNA, på at såret måtte «renses» eller «fjernes». Men ifølge BBC går ikke denne meningen fram av utskriften den britiske rikskringkastingen har fra talen.

Iransk statlig fjernsyn meldte fredag at den kommende presidentens uttalelser hadde blitt «fordreid».

Israel reagerte raskt på uttalelsene slik de først ble gjengitt.

- Rohani har vist sitt sanne ansikt tidligere enn ventet. Dette er hva mannen mener, og dette er det iranske regimets handlingsplan, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Rohani tar fatt på presidentgjerningen i Iran søndag og er blitt beskrevet som politisk moderat. Han tar over etter Mahmoud Ahmadinejad, som har vært kjent for sine utfall mot Israel.

LES OGSÅ: Tror Irans nye president kan bedre forholdet til Vesten

Ahmadinejad var svært krass i tonen fredag, da de iranske lederne talte på den årlige markeringen til støtte for palestinerne.

- Jeg vil informere dere med Gud som mitt vitne at en ødeleggende storm er på vei som vil rykke opp sionismens røtter, sa Ahmadinejad til iranere som var samlet

Israel «har ingen plass i denne regionen», sa han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder