HVEM ER JIHADISTEN? Bildet er tatt fra en propagandavideo der mannen tilsynelatende henretter flere syriske menn. Foto:Handout,FBI

FBI ber publikum om hjelp til å identifisere IS-jihadist

FBI trapper opp forsøket på å identifisere mannen som snakker perfekt engelsk med amerikansk aksent – og som tilsynelatende henretter flere syriske soldater i en propagandavideo fra Den islamske staten (IS).

  • Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 55 minutter lange videoen kalt «Flames of War», eller «Krigens Flammer», ble lastet opp på nettet 19. september, og viser flere menn som tilsynelatende blir tvunget til å grave sin egen grav, før de blir skutt i bakhodet av en terrorist.

Jihadisten som snakker til kameraet veksler mellom å snakke arabisk og flytende engelsk, med nordamerikansk dialekt.

Videoen viser også det som tilsynelatende er scener fra IS-kamper i Syria og Irak, samt et opptak av en av talene til USAs president Barack Obama og tidligere president George W. Bush.

FBI la tirsdag ut klipp fra videoen på nettsidene deres, med en invitasjon til publikum om å komme med tips hvis de kjenner igjen mannen i videoen.

Stemmeanalyse

– Vi trenger hjelp til å identifisere amerikanere som har dratt for å kjempe med terroristgrupper, eller de som har kommet hjem etter å ha deltatt i kamper. Vi håper at noen kanskje kan kjenne igjen denne personen og gi oss viktig informasjon i saken, sier Visedirektør i antiterror-divisjonen, Michael Steinbach.

Ifølge CNN har amerikanske myndigheter brukt stemmeanalyse, ansiktsgjenkjenning og annen videoanalyse i et forsøk på å identifisere mannen.

IS-terroristen som snakker til kameraet forteller at mennene som står i bakgrunnen av bildet er soldater fra den 17. divisjonen av Syrias diktator Bashar al-Assads hær, og at de graver graven på det samme stedet som de var stasjonert; like utenfor byen Raqqa.

-Sterke bilder

I slutten av videoen kneler mennene over graven de nettopp har gravd og blir tilsynelatende drept, mens terroristen forteller at «kampene så vidt har begynt».

– Dette er helt klart en propagandavideo med sterke bilder som advarer alle, både syrere, irakere og andre som står imot IS. Det er en forherligelse av IS og det de står for, og forteller hvor kompromissløse de er i sin kamp for å etablere denne staten, sa kommandørkaptein ved Forsvarets høyskole og Syria-ekspert, Per Christian Gundersen, til VG da videoen først ble publisert.

FBI har tidligere gått ut og sagt at de har oversikt over rundt et dusin amerikanere som kjemper med IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder