BEKREFTET SMITTE: Direktør for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Tom Frieden, opplyste under en pressekonferanse tirsdag kveld om at en amerikaner for første gang er diagnostisert med ebola. Foto:Molly Riley,Ap

Første ebola-tilfelle oppdaget i USA

En person i Dallas i Texas er smittet av ebola-viruset, opplyser amerikanske smittevernmyndigheter tirsdag kveld.

Artikkelen er over fem år gammel

Det er første gang en person blir diagnostisert med ebola i USA.

Pasienten er en mann som ble smittet i Liberia og deretter reiste til Texas, opplyser en talsmann for smittevernmyndighetene. Mannen er voksen og skal ikke ha jobbet som helsearbeider.

Direktør for CDC, Tom Frieden, sa under pressekonferansen at mannen ikke hadde symptomer på smitte ved utreise fra Liberia. Pasienten ble først dårlig flere dager etter å ha kommet til USA.

VGTV:Se opptak av CDCs pressekonferanse her

Ebola-pasienten ble syk onsdag i forrige uke, oppsøkte medisinsk hjelp fredag og ble lagt inn på sykehus søndag.

Viruset overføres kun via direkte kontakt med smittede personer som er blitt syke. Helsemyndighetene tror derfor ikke det er fare for at passasjerer som tok samme fly som mannen er smittet.

Frieden mener det heller ikke er grunn til å frykte av viruset vil spre seg videre i USA.

– Jeg er ikke i tvil om at vi vil klare å kontrollere denne smitten. Det er selvfølgelig mulig at at noen som har hatt kontakt med denne personene kan utvikle ebola i de kommende ukene, men jeg er sikker på at vi vil klare å kontrollere dette tilfellet. Det er forløpig ingen andre kjente tilfeller av ebola i Texas, sa Frieden.

Sykehuset Texas Health Presbyterian Hospital sa i en uttalelse mandag at pasienten ble testet for viruset og plassert på streng isolasjon på grunn av hans symptomer og nylig reiseaktivitet.

2909 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av ebola i Sierra Leone, Libera og Guinea, ifølge Verdens helseorganisasjons (WHO) siste rapport. Til sammen er over 3000 mennesker nå døde av den grufulle sykdommen, og antallet smittede fortsetter å øke.

Amerikanske sykehus har tidligere behandlet flere ebola-smittende personer som er blitt smittet av viruset i vestafrikanske land. To av dem, Kent Brantly og Nancy Writbol, ble i slutten av august friskmeldt og skrevet ut av sykehus i Atlanta.

I august ble det oppdaget et mulig tilfelle av Ebola-smitte i Sverige, som viste seg å være negativt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder