Mann testet for ebola i Tsjekkia

Spansk sykepleier kjemper for livet

Ebola-sjekker passasjerer på britiske flyplasser

AVSPERRET: Hotellet hvor den avdøde briten bodde, er nå avsperret. Foto:Ognen Teofilovski,Reuters

Brite død i Makedonia - hotell stengt grunnet ebola-frykt

En britisk mann som mistenkes å ha vært smittet med
ebolaviruset, er død i Makedonia. Hotellet han bodde på, er blitt stengt av, opplyser helsemyndighetene.

 • Hanna Haug Røset
 • Nilas Johnsen
 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

En britisk statsborger som hadde symptomer på ebola, er død i Makedonia, opplyser helsemyndighetene. Hotellet han bodde på er blitt stengt av.

Avdøde hadde reist til Makedonias hovedstad Skopje fra Storbritannia 2. oktober. Torsdag ble han i all hast sendt til sykehus med høy feber, indre blødninger og hyppige brekninger. Tilstanden hans forverret seg raskt, og han døde noen timer senere.

– Alt dette er symptomer på ebola, noe som økte mistanken om at denne pasienten var smittet, sier Jovanka Kostovska, overlege ved den makedonske kommisjonen for infeksjonssykdommer.

Tester av den avdøde briten er nå sendt til Tyskland for analyse, og det er altså ennå ikke fastslått om han var smittet av sykdommen, skriver Sky News. Ifølge BBC skal han ikke ha besøkt noen av landene som er rammet av ebola.

Også en annen brite, som oppholdte seg på samme hotellrom, skal også ha symptomer på viruset. Han er nå sperret inne på hotellet sammen med de ansatte.

Samtidig har franske myndigheter opphevet avsperringen av en boligblokk utenfor Paris etter at den først ble sperret av på grunn av mistanke om ebolasmitte.

Ifølge franske medier var 60 personer blitt satt i karantene nord for Paris etter at fire personer skal ha vist symptomer på ebola-smitte. Det melder Sky News.

NTB melder at karantenen nå er avblåst.

Senere melder NTB om at en mann nå er innlagt på sykehus i Tsjekkia etter mistanke om at han er ebola-smittet.

Mannen har nylig vært på reise i Liberia og er nå lagt i isolat på Bulkova-sykehuset i den tsjekkiske hovedstaden.

Blodprøver som er tatt av mannen, er sent til analyse i Tyskland, og svaret på prøvene vil være klare fredag, opplyser sykehuset torsdag.

Spansk sykepleier i livsfare

I dag ble det også klart at tilstanden til den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er kraftig forverret. Spanske myndigheter omtaler nå tilstanden som kritisk.

– Hun er nå veldig syk, og livet hennes er i alvorlig fare på grunn av viruset, sa Ignacio Gonzalez, som er leder for de regionale myndighetene i Madrid.

Ifølge en sykehus-kilde den spanske avisen El Pais har snakket med, skal hun nå lide av organsvikt.

Sykepleieren Theresa Romero ble hasteinnlagt mandag denne uken, etter å ha følt seg dårlig før helgen. Hun ble syk etter at hun deltok i behandlingen av to eldre spanske misjonærer som ble smittet av Ebola i Vest-Afrika. Begge disse døde få dager etter at de ankom Spania.

– Hennes kliniske tilstand er forverret, men jeg kan ikke gi flere opplysninger ettersom pasienten ikke ønsker det, opplyste Yolanda Fuentes ved sykehuset Carlos III i Madrid tidligere i dag.

Ytterligere seks personer ligger i full isolasjon på sykehuset med mistanke om smitte etter å ha vært i kontakt med kvinnen. Ifølge The Guardian overvåkes 84 andre for mulige tegn på smitte.

KRITISK: Tilstanden for den spanske sykepleieren Teresa Romero er nå kritisk. Her er hun sammen med hunden hennes, som i går ble avlivet etter mistanke om ebola-smitte. Foto:Handout,Reuters

- Sikkerhetsrutiner ble brutt

Saken har ført til bekymring for at sykdommen kan spre seg i europeiske land, og den har også ført til sterk kritikk av spansk helsevesen og nedskjæringene som har fulgt i kjølvannet av den økonomiske krisen, skriver NTB.

Kritikken kommer blant annet fra legen som var den første som behandlet Romero. I et brev skrevet til sine overordnede skriver akuttlegen Juan Manuel Parra at ermene på beskyttelsesdraktene var for korte, og han ramser videre opp en rekke sikkerhetsrutiner som ble brutt. Dette skal han gjentatte ganger ha advart ledelsen om.

Også ambulansesjåførene som hentet kvinnen skal ha manglet beskyttelsesutstyr, skriver El Pais. Sju pasienter skal ha blitt fraktet i den samme ambulansen før kjøretøyet til slutt ble desinfisert.

Ebola-sjekk på britiske flyplasser

Opplysningen kommer samtidig med at Storbritannia besluttet at grensepersonell skal screene passasjerer som kommer fra ebola-rammede områder på Gatwick, Heathrow og togterminalen Eurostar i London, melder BBC. I går meldte USA at de ville gjøre det samme på et utvalg flyplasser.

Dette skal gjelde reisende som kommer fra ebola-herjede Liberia, Sierra Leone og Guinea. Screeningen skal omfatte en vurdering av passasjerens nylige reisehistoreie, hvem de har vært i kontakt med og informasjon om videre reise.

Passasjerene kan også bli bedt om å gjennomgå en medisinsk sjekk i regi av grensevakten. De vil også bli informert om hva de skal gjøre om de utvikler ebola-symptomer senere.

I går uttalte Folkehelseinstituttet og Norge ikke har noen planer om å pålegge screening på norske flyplasser.

- Norge har ingen direkte flighter fra Guinea, Liberia eller Sierra Leone. Effekten av entry sceeening er svært diskutabel, og Folkehelseinstituttet anser ikke dette for å være et aktuelt tiltak her, opplyser Line Vold, assisterende avdelingsdirektør i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet til VG.

Les også

 1. Ebola-smittet spansk sykepleier er blitt verre

  Den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er blitt dårligere. Kritikken mot spanske helsemyndigheter øker.
 2. Birgitte skal bekjempe ebola: - Familien er ikke så glad

  Sykepleier Birgitte Gundersen (56) fra Fredrikstad forbereder seg nå på å dra til Sierra Leone for å kjempe mot…
 3. Tre nye smittet ved ebola-senteret i Bo i Sierra Leone

  Det er ennå ikke kjent hvordan den norske kvinnelige helsearbeideren ble smittet av ebola i Sierra Leone.
 4. Brende reiser til ebola-rammede land

  NEW YORK (VG) I starten av neste uke reiser utenriksminister Børge Brende (H) til ebola-rammede Sierra Leone og Liberia.
 5. Mer enn 90 har meldt seg til Sierra Leone-innsats: Klare for ebola-jobb om et par uker

  Helsedirektør Bjørn Guldvog regner med at de første norske…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Mistenker flere ebola-tilfeller i Europa

 2. Ebola-sjekk på stadig flere flyplasser:  – Folk er redde for å fly

 3. WHO-rådgiver advarer mot ebolasmitte på vestlige sykehus

 4. Ebola-smittet spansk sykepleier er blitt verre

 5. Nordmann om ebola-alarm: - Det var kaotisk

 6. Ikke lenger kritisk for spansk ebola-pasient

Fra andre aviser

 1. Ebolafrykten sprer seg i Europa

  Aftenposten
 2. Ebolafrykten sprer seg i Europa

  Bergens Tidende
 3. - Ebolasmittet brite død i Makedonia

  Bergens Tidende
 4. Ebolasmittet spansk sykepleier er blitt verre

  Bergens Tidende
 5. Flere innlagt på grunn av frykt for ebolasmitte i Spania

  Bergens Tidende
 6. Folkehelseinstituttet: - Vi kan ikke verne oss 100 prosent mot at helsearbeidere blir smittet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder