FLYKER FRA ISIL: Denne yazidi-familien flyktet, sammen med mange andre familier fra byen Sinjar, da ISIL inntok byen tidligere denne uken. Foto:,Ap

Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

ISIL truer med å henrette 300 familier hvis de ikke konverterer til islam, skriver Reuters.

 • Eira Lie Jor

Artikkelen er over seks år gammel

Nyhetsbyrået Reuters skriver at ISIL nå har omringet rundt 300 familier fra minoritetsgruppen yazidi, og truer med å henrette dem, hvis de ikke konverterer til islam. Opplysningene kommer fra vitner i området, og en yazidisk lovmaker er et av de sentrale vitnene.

De 300 familiene skal befinne seg i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi i Nord-Irak.

Tall fra Unicef viser at så langt har 56 yazidi-barn mistet livet etter at de flyktet fra ISIL, og at de fleste av disse har tørstet ihjel på Sinjar-fjellet. De har personell i området, og anslår at rundt 25.000 barn fra ulike minoritetsgrupper er fanget i og rundt Sinjar.

Kurdiske styrker: Har nådd frem til 5000 flyktninger

Samtidig rapporterer kurdiske styrker om at de har nådd frem til rundt 5000 av flyktningene, som befinner seg i Sinjar-fjellet, ifølge Al Jazeera.

Etter at ISIL inntok byen Sinjar, har rundt 50.000 minoriteter flyktet fra byen og inn i fjellene. De har ifølge Al Jazeera oppholdt seg der de siste fem dagene.

- Jeg kan bekrefte at vi har nådd frem til fjellet, og kan åpne en vei for en del av flyktningene slik at de kan komme seg ned, sier Halgord Hikmet, pressetalsmann for de kurdiske sikkerhetsstyrkene til Al Jazeera.

Han mente også at amerikanske luftangrep mot ISILs våpen og materiell hadde åpnet muligheten for at de kurdiske sikkerhetsstyrkene kunne åpne veien ned.

PATRULJERER: Kurdiske sikkerhetsstyrker, pesh merga, deltar i en intensiv sikkerhetsaksjon mot ISIL, utenfor byen Makhmour, i Nineveh-provinsen i Irak, Bildet er fra 7. august 2014. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Situasjonen er svært alvorlig

Situasjonen for flyktningene i fjellene anses for å være svært alvorlig, og det rapporteres om mangel på både mat og vann. Tidligere denne uken har amerikanske og irakiske luftstyrker sluppet nødhjelp over fjellområdene, men vitner der rapporterer om at det var langt fra tilstrekkelig til å dekke flyktningenes behov.

Yazidi-gruppen anses av ISIL for å være «djeveltilbedere», og er derfor utsatt når ISIL stadig rykker fremover og inn i nye byer i Nord-Irak.

ISIL er kjent for å ha en brutal fremfred i sine henrettelser. Nyhetsbyrået AP skrev fredag kveld at flere hundre Yazidi-kvinner har blitt tatt til fange av ISIL -krigere. Informasjonen har kommet fra Iraks menneskerettighetsdepartement.

Kvinnene skal være under 35 år, og bli holdt fanget på skoler i den irakiske byen Mosul. Talspersonen, Kamil Amin, forklarer at departementet fant ut om fangene via jentenes familier.

Obama: ISIL har rykket frem raskere enn forventet

På en pressekonferanse på lørdag sa USAs president Barack Obama at ISILs fremferd hadde gått raskere enn forventet.

Han understreket videre at USA ikke kom til å sende bakketropper tilbake til Irak, men ønsket ikke å si noe om tidsrammen for luftangrepene.

- Jeg kan ikke si noe om tidsramme for luftangrepene i Irak, men så lenge amerikansk personell og andre fasiliteter er truet, har vi et ansvar for å beskytte disse, sa Obama på pressekonferansen.

Han var også opptatt av at de skulle fortsette å hjelpe de iraksiske styrkene i å bryte ISILs blokade mot flyktningene i Sinjar-fjellet.

- Vi er nødt til å redde de minoritetsgruppene som sitter fast på Sinjar-fjellet, sa Obama på pressekonferansen.

Flere artikler

 1. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

 2. Norsk Folkehjelp: - ISIL truer med å drepe tusen familier

 3. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

 4. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

 5. – ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

 6. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

Fra andre aviser

 1. Obama: – Det vil ta tid å bekjempe ISIL

  Fædrelandsvennen
 2. 14 slektninger av Ali svarer ikke lenger på telefon

  Aftenposten
 3. 500 yezidier drept - over 20.000 flyktet ned fra Sinjar

  Bergens Tidende
 4. - ISIL har henrettet flere titalls personer i Nord-Irak

  Aftenposten
 5. Obama: - De har rykket fram raskere enn ventet

  Bergens Tidende
 6. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder