Minst ni barn drept på lekeplass

Gilbert: - En alvorlig opptrapping

Ber palestinere rundt Gaza by evakuere

FORTVILELSE: Sørgende på Shifa-sykehuset etter at minst syv barn ble drept av en rakett da de lekte i flyktningleiren Shati ved stranda i Gaza by. Kort tid etter at dette bildet ble tatt ble også Shaif-sykehuset truffet av en rakett. Hvor denne raketten stammer fra er foreløpig uvisst. Ingen ble drept i angrepet på sykehuset. Foto:Mahmud Hams,Afp

Rakett traff Gaza-sykehus: Israel og Hamas skylder på hverandre

Minst ni barn ble mandag drept i et rakettangrep på Gaza. Kort tid etter rammet en ny rakett hovedsykehuset i byen. Israelske og palestinske myndigheter skylder på hverandre.

 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Raketten traff en bygning nær hovedporten til Shifa-sykehuset, sier helsepersonell på stedet til AFP. Like før ble også en flyktningleir i Gaza by ble rammet av rakettnedslag.

Situasjonen på Gazastripen er uoversiktelig, og tallene på drepte og skadede varierer. Ifølge AP skal minst ti mennesker ha mistet livet etter angrepene mandag. Ni av disse skal være barn, skriver nyhetsbyrået. Sjefen ved Shifa-sykehuset opplyser til NTB at det dreier seg om tolv barn.

Israelske og palestinske myndigheter gir hverandre skylden for mandagens angrep.

Hvor rakettene stammer fra er uklart. Det ble først meldt at sykehuset ble truffet av en israelsk rakett, det israelske forsvaret (IDF) nekter imidlertid for at å stå bak angrepet og hevder det er «Gaza-terrorister» som står bak. IDF har tidligere uttalt at Shifa-sykehuset kan være et mål fordi medlemmer av Hamas skjuler seg der.

Mandag kveld ber også det israelske forsvaret palestinere rundt Gaza by evakuere etter at fire sivile ble drept i Israel.

- En alvorlig opptrapping

Raketten skal ha truffet en bygning inne på selve sykehusområdet, opplyser Sami Abu Salem, VGs tolk som fortsatt befinner seg i Gaza, til VGs fotograf Harald Henden. Bygningen brukes til vanlig til dagpasienter, men skal ikke ha vært i bruk nå på grunn av krigssituasjonen.

Mads Gilbert har jobbet ved Shifa-sykehuset, som mandag ble rammet. Han dro mandag ut av Gaza og skriver i en SMS til VGs fotograf Harald Henden at han har fått med seg nyheten.

- Om de bomber Shifa er det en alvorlig opptrapping, skriver han i en SMS til VGs fotograf Harald Henden.

Gilbert forlot Gaza klokken13.00 mandag i forbindelse med et planlagt vaktskifte. Da VG snakker med han igjen har han mellomlandet i München, på vei til Brussel der han skal delta på en pressekonferanse i Europaparlamentet. Han mener angrepene er en krigsforbrytelse.

Gilbert er opprørt over meldingene om det siste rakettangrepet, hvor Shifa-sykehuset han har jobbet ved ble rammet.

Den norske legen Mads Gilbert i arbeid med en hardt skadet pasient på Shifa-Sykehuset i Gaza By. Bildet er tatt for en uke siden, en bygning tilhørende sykehuset ble i dag truffet av en rakett. Mads Gilbert forlot i dag Gaza, og er nå på vei hjem til Norge. Foto:Harald Henden,VG

- Jeg fikk den dramatiske meldingen om bombingen av sykehuset rett før jeg dro fra Tel Aviv. Dette må sees i sammenheng med bombingen av en lekeplass i flyktningleiren Shati. Vi har fått beskjed om at sykehuset nå jobber på spreng nå for å få behandlet skadde barn etter angrepet, sier han til VG.

Gilbert forteller at bygget som ble truffet av en rakett mandag, er sykehusets poliklinikk som ligger på utkanten av sykehusområdet.

- Det var en rolig natt, men så braket det løs med bombing igjen. Det er over 1000 drepte og over 6000 skadede de siste tre ukene. Det har vært to intense uker, det er helt forferdelig å ha forlatt Gaza. Det knyter seg inne i meg når jeg tenker på hvordan de har det.

Gilbert er også politiker for partiet Rødt, tidligere har den israelske ambassaden i Oslo bedt mediene om å være kritisk til Gilbert som kilde fordi han ikke legger skjul på sitt engasjement for Palestina.

Skylder på hverandre

Gazas innenrikspolitiske talsmann, Eyad al-Bozum, uttalte mandag at han mener det kan bevises at det er Israel som står bak angrepet.

- Dette er et forsøk på å dekke over en stygg kriminell handling mot barn og sivile, og på grunn av deres frykt for skandale og internasjonal rettslig forfølgelse, sier han til AP.

Den israelske hæren sier Hamas sto bak begge rakettene.

– For kort tid siden skjøt terrorister i Gaza raketter mot Israel. En av dem traff Shifa-sykehuset i Gaza by. Den andre traff flyktningleiren Shati, skriver den israelske hæren på Twitter.

En palestinsk mann sørger etter at hans sønn mistet livet i rakettangrepet mandag. Foto:Mohammed Salem,Reuters

- Det er ikke vi som står bak angrepet, men det er Hamas. Dette er et typisk eksempel på hvordan mediene blir misbrukt til å sende informasjon, sier Bjørn Hermann, som er talsmann for den israelske hæren, til VG. Han har både norsk og israelsk statsborgerskap og er reserveoffiser i IDF.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa under en TV-tale mandag at Israel må være forberedt på en lengre aksjon mot Hamas.

- 12 barn drept

– Ingen ved Shifa-sykehuset ble drept, men noen av de ansatte ble lettere skadd. Men vi er fortsatt ikke sikre, sier Sobhi Skaik ved kirurgisk avdeling på Shifa-sykehuset til NTB.

En flyktningleir ved stranden i Gaza by ble også truffet av en rakett mandag, opplyse en lege ved Shifa-sykehuset ifølge AFP.

– Tolv barn er drept hittil. Åtte av dem var allerede døde og var i forferdelig forfatning da de kom til sykehuset. Fire døde nå nylig, sier Skaik til NTB.

AFP melder også at fire personer skal ha mistet livet da bombekastergranater fra Gazastripen slo ned sør i Israel.

De siste tre ukene har det vært en rekke tap og skader både på begge sider. Minst 1.050 palestinere er drept, mens 43 soldater er drept på israelsk side. De fleste drepte på palestinsk side er sivile, mens tre sivile var drept i Israel før mandagens angrep.

Familie og venner sørger under begravelsen til kaptein Liad Lavi i byen Meitar,sør i Israel, mandag. Han mistet livet under kamp på Gaza. Foto:Ariel Schalit,Ap

Ber palestinere evakuere

Samtidig kommer det meldinger om at den israelske hæren ber tusenvis av palestinere rundt Gaza by evakuere.

Det skal ha blitt sendt ut tekstmeldinger til sivilbefolkningen tre nabolag på nord-, sør- og østsiden av byen, flere skal også ha fått telefoner, om å forlate hjemmene sine øyeblikkelig.

– For kort tid siden ble det gjort telefonoppringninger og sendt tekstmeldinger til sivilbefolkningen i Shejaiya, Zeitun og østlige Jabaliya der vi ba dem om å evakuere øyeblikkelig mot sentrum av Gaza by, sier den israelske hæren i en uttalelse.

Mandag kveld kommer også meldinger om at palestinske soldater skal ha sneket seg inn i Israel mandag kveld, og infiltrert en landsby like ved grensen, melder israelsk TV ifølge Reuters.

22 sykehus truffet hittil

Pressen på stedet har så langt blitt forhindret i å filme området som ble truffet av raketten, ifølge AP.

Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) har 22 sykehus, klinikker og medisinske senter blitt truffet av israelske angrep siden militæroffensiven mot Gazastripen startet 8. juli, skriver NTB.

Les også

 1. Tony Blair får festrefs

  Mens krigen herjer i Gaza, sitter Tony Blair trygt hjemme i Storbritannia.
 2. Unicef: 226 barn drept på 20 dager

  Unicef sier dødstallene vil stige de nærmeste dagene.
 3. Krisemøte i Sikkerhetsrådet om Gaza-krigen

  FNs sikkerhetsråd ber om umiddelbar våpenhvile mellom Hamas og Israel av humanitære årsaker.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Slik hevder Israel at Hamas traff sine egne

 2. Dette er «mirakelet i Gaza»

 3. Mads Gilbert til VG - Et uvirkelig døgn

 4. Elleve drept i nytt Gaza-angrep

 5. Barn drept i nytt luftangrep mot Gazastripen

Fra andre aviser

 1. Israel varsler langvarig offensiv på Gazastripen

  Bergens Tidende
 2. Israel varsler langvarig offensiv på Gazastripen

  Bergens Tidende
 3. 18 drept i natt - Gazakrigen kan bli langvarig

  Aftenposten
 4. Gilbert: Hjerteskjærende å se de sårede barna

  Bergens Tidende
 5. Lege: - Syv barn drept i Gaza-angrep

  Aftenposten
 6. Gilbert: Hjerteskjærende å se de sårede barna

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no