Her ligger Saddam Husseins gravsted i ruiner

Lover å gjenerobre IS-kontrollert by innen to døgn

Ber om luftbistand fra koalisjonsstyrkene

Iraks masseoffensiv har trengt Den islamske stat inn i et hjørne. Nå håper de allierte styrkene et siste angrep vil drive IS ut av Tikrit for godt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste 14 dagene har 30.000 krigere deltatt i den største operasjonen mot IS i Irak siden terrorgruppens blodige fremmarsj i fjor sommer.

De allierte styrkene, som består av den irakiske hæren, sjiamuslimske militsgrupper og iranske militæroffiserer, har den siste uken utkjempet blodige kamper om kontroll over Saddam Husseins fødeby Tikrit.

LES BAKGRUNN: Slaget Irak ikke kan tape

Nå ser de blodige kampene ut til å nærme seg slutten.

Irakiske sikkerhetskilder regner nemlig med at styrkene vil nå sentrum av Tikrit, og fordrive IS-jihadistene innen 48 timer, skriver AP.

RYKKER FREM: IS er omringet fra flere hold utenfor den viktige byen Tikrit. Bildet viser et eksplodert IS-kjøretøy, som ble brukt i et selvmordsangrep mot de allierte styrkene. Foto:,Reuters

Ber om luftassistanse

Byen er en strategisk forutsetning for at de senere kan innta Mosul–IS' viktigste erobring i landet. Styrkene har så langt maktet å begrense IS-kontrollen til noen få lommer og nabolag inne i byen.

LES OGSÅ: – Folket frykter de som tar over

Nå håper de assistanse fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken vil ende IS-dominansen som har vedvart siden juni.

–De har avansert utstyrt, og er kapable til å lokalisere mål og utføre presise angrep, sa general Abdulwahab al-saadi til AFP søndag.

Desperat motoffensiv

Tikrit er allerede omringet fra flere hold, men fortsatt mangler et siste angrep som ender IS' regime.

De desperate jihadistene kjemper nå bak sandsekker og i skyttegraver i en siste offensiv mot de allierte styrkene.

LES OGSÅ: IS legger oldtidsby i grus

De siste bildene fra det krigsherjede området viser at gravstedet til landets tidligere diktator Saddam Hussein er lagt i ruiner.

HARDE KAMPER: Her fra søndagens kamper mellom de allierte styrkene og IS. Foto:Khalid Mohammed,AP

Igjen står kun noen butte søyler som holdt taket oppe på diktatorens siste hvilested. Saddam Hussein ble pågrepet av amerikanske styrker i 2003.

Ifølge BBC har den sunnimuslimske lokalbefolkningen sørget for å flytte Saddam Husseins levninger til et ukjent sted i fjor

Svekket IS-«image»

I tillegg til at IS mister kontrollen over Tikrit, er det også rapportert om indre spenninger og full splid innad i miljøet.

– Den store utfordringen til IS akkurat er å håndtere de indre konfliktene i større grad enn de ytre. Vi ser at ekstremistenes ideologi, som er å forene folket rundt et islamsk kalifat, mislykkes i større grad, sa direktør for ved forsknignsenter for Midtøsten-studier i Beirut Lina Khatib til Washington Post.

Jihadistene sliter med å rekruttere nok lokale til fronten, mens tilreisende fremmedkrigere i større grad oppholder seg i byene. Der er luftangrepene fra koalisjonsstyrkene få, grunnet frykten for å treffe sivile.

– Mange av fremmedkrigerne har bare kommet fordi de ønsker å bo i Den islamske stat. De kom ikke for å krige, sier Khatib.

TOTALSKADET: En soldat fra den irakiske hæren inspiserer den raserte graven til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Foto:Khalid Mohammed,AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder