DØD: Syriske menn prøver her å identifisere mennesker som ble drept i luftangrep i den opprørskontrollerte byen Douma, nordøst for Damaskus, i slutten av oktober. Foto: Bassam Khabieh , Reuters, NTB Scanpix

Syv grunner til at det kan bli fred i Syria

Det internasjonale politiske spillet om Syria er endret. Verdenslederne øyner håp om fred.

Artikkelen er over fire år gammel

OPPDATERT: Denne artikkelen ble publisert 30. oktober, og er siden blitt oppdatert.

• Den brutale borgerkrigen i Syria har tatt livet av minst 250.000 mennesker.

• Over 11 millioner mennesker på flukt.

Samtidig har terrorangrepene i Paris bragt et nytt alvor til situasjonen. Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen sier at det kan være en våpenhvile og fredsprosess på gang i Syria. Egeland er direkte påkoblet prosessen, gjennom et oppdrag nordmannen har fått fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Nå har det bredt seg et ørlite håp om en begynnende fredsprosess.

Saudi-Arabia og Iran, som støtter motstridende parter i konflikten, satt for andre gang noensinne ved samme bord under det andre toppmøtet i Wien. Samtaleemnet var Syria, og de totalt 17 deltagerne satte 1. januar som startdato for det videre arbeidet.

Her er sju punkter som spiller inn i det skjøre toppdiplomatiske spillet som nå utspiller seg om den syriske tragedien.

1. USA snur militært

• USA har lagt stor innsats i å gjøre slutt på «helvetet» som herjer Syria. Russisk bombing og Den islamske statens (IS) fremmarsj har fått USA til å revurdere beslutningen om ikke å involvere seg militært på bakken i Syria-konflikten.

• Fredag 30. oktober ble det klart at USA sender spesialstyrker til Syria.

– Spesialstyrkene vil være i Syria, og de vil tilby noe trening, råd og assistanse til moderate opprørsgrupper. Spesialstyrkene har ikke en krigsmisjon, uttalte talsmann Josh Earnest ved Det hvite hus.

SENDER STYRKER: Josh Earnest ved Det hvite hus bekreftet at USA sender spesialstyrker til Syria. Foto: Saul Loeb , Afp

I oktober deltok også amerikanske spesialstyrker i en redningsaksjon for å frigjøre gisler tatt av IS. En amerikansk soldat ble drept under oppdraget.

• Senest 16. november uttalte imidlertid president Barack Obama at USA vil fortsette å kjempe mot IS uten å sette inn bakkestyrker. Obama mener bakkestyrker inn i stridsområdene i Syria vil være et feilsteg, noe han gjorde klart under G20-toppmøtet i Tyrkia.

Fikk du med deg? Helge (42) kriger mot IS

2. Vestligstøttede opprørere i samtaler

• Under Syria-konferansen i Wien ble det klart at Russland vil gå med på å innlemme opprørere i samtalene om Syrias framtid.

• Den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov sa til nyhetsbyrået Interfax at Russland og Saudi-Arabia har utvekslet lister med navn på syriske opposisjonsgrupper som de vil ha med i samtalene.

– Dette er en oppløftende utvikling og tyder på at russerne mener alvor, sier forsker Cecilie Hellestveit til NTB.

3. Iran inn i varmen

• Det kanskje viktigste vendepunktet i Syria-krisen, er at Iran inviteres til forhandlingsbordet. Beslutningen er en helomvending fra blant annet USAs side, og et diplomatisk gjennombrudd i den fastlåste konflikten.

OPTIMISTISK GJENG: (f.v.) En lykkelig forsamling utenriks- og energiministre poserer foran FN-bygningen i Wien, Østerrike, 14. juli 2015, etter å ha fremforhandlet den historiske atomavtalen med Iran. Kanskje er det tid for enda et internasjonalt diplomatisk gjennombrudd? Foto: Carlos Barria , Ap

• Iran er en trofast alliert av Syrias president Bashar al-Assad, og Saudi-Arabias erkefiende. Likevel kaller Washington beslutningen for et «genuint multilateraltinitiativ», for å demonstrere vilje til å få fortgang i forhandlingen.

• Beslutningen er en symbolsk seier for Russland, som hele tiden har ment det var feil av FN å ekskludere iranerne. Den syriske opposisjonen er ikke fornøyd med at Iran skal delta i forhandlingene. Opposisjonen frykter det betyr at Assad blir sittende.

Har du sett denne? Al-Qaida-krigere i VG-intervju

4. Flyktningkrisen legger press på forhandlingspartene

Flyktningkrisen har økt presset på det internasjonale samfunnet til å få fremforhandlet en løsning på Syria-krigen – og det fort.

• Krigshandlingene må stanses for å stagge den sterke strømmen av flyktninger som fosser frem mot Europa. EU jobber på spreng for å presse frem et fredsdiplomati. Tyskland forventer mellom 800.000 og én million flyktninger bare i år – hovedsakelig fra Syria og Afghanistan.

• Forbundskansler Angela Merkel har derfor drevet intensivt fredsdiplomati de siste ukene. Merkel har vært på offensiven både i Ankara og i Beijing i løpet av oktober. Her ble det enighet om at man må finne en politisk løsning på krisen.

Les også: Regjeringen forventer 66.000 flyktninger – varsler innstramminger

5. Assads rolle

• Syrias president Bashar al-Assads avgang har lenge vært en ufravikelig betingelse for en løsning på konflikten, både for USA, Tyrkia, Saudi-Arabia og den syriske opposisjonen.

• Nå skaper russisk og iransk deltagelse i forhandlingene usikkerhet om han blir en del av løsningen i stedet. Iran har flere ganger sagt at Assad må bli sittende inntil IS er bekjempet.

• Russland har motsatt seg et utkast til FN-resolusjon om syrisk bruk av tønnebomber. Mange sivile blir ukentlig drept og skadet, blant annet etter flere bombeangrep i Douma, nordøst for Damaskus. Bare på én dag ble minst 59 mennesker drept der av syriske regjeringsstyrker, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Totalt ble over 90 drept i Syria den 30. oktober.

Leger uten grenser advarte dagen før mot en «kraftig økning» i antall bombeangrep mot syriske sykehus, uten å spesifisere hvem som sto bak disse.

• Under Syria-konferansen i Wien ble Assads rolle i fredsforhandlingene diskutert.

– Størst uenighet er det om president Bashar al-Assads framtidige rolle, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Se billedspesial: Fire år med krig i Syria

REDD: En skadd syrisk gutt venter på å bli behandlet etter torsdagens flyangrep i Douma. Syrian Observatory for Human Rights anklager Bashar al-Assad for å stå bak bombingen av sykehuset. Foto: Abd Doumany , AFP PHOTO

• President Vladimir Putin har erklært at Assad er klar for å gå i dialog med syriske opposisjonsgrupper som kjemper mot Den islamske staten.

• USA har mildnet i retorikken rundt det ufravikelige kravet om Assads avgang og antydet at Assad kan være del av en midlertidig plan for å skape en løsning om fred.

Russland: – Vi forsyner Assad med våpen

6. Russland øker sitt militære nærvær

• Syria-krigen tok en ny vending da Russland begynte sin militærinnsats i september. Nærmere 600 mennesker er blitt drept i russiske flyangrep den siste måneden. Med russisk og iransk hjelp har Assad igjen kommet på offensiven, noe som kan føre til at de involverte tvinges til å foreta seg noe.

• Det er blitt bekreftet at det gikk av en bombe i det russiske passasjerflyet som styrtet over Sinai. IS hevder at det er de som står bak, og har publisert et bilde av det de påstår er eksplosivene som ble fraktet om bord i flyet. Putin sier at Russland bør styrke de militære luftoperasjonene i Syria som følge av terrorangrepet.

• Russlands militære nærvær er et stressmoment for USA. Nå vil amerikanerne ha en løsning.

• Under nye samtaler i Wien presenterte Russland en liste med åtte konkrete forslag for å skape fred i Syria. Fremskyndet presidentvalg, grunnlovsreform og en egen FN-konferanse om Syria var blant forslagene som Reuters fikk tilgang til, og VG har gjennomgått.

HEMMELIG MØTE: Syrias president Bashar al-Assad dukket uventet opp hos Putin i Kreml tirsdag kveld. Foto: Ria Novosti , X02356

7. Saudi-Arabia mildner

• Lenge har knivingen mellom rivalene Saudi-Arabia og Iran, som støtter hver sin side i krigen, satt kjepper i hjulene for fremgang i fredsforhandlingene.

• Etter at USA hardnet sin holdning mot Riyadh, og gjorde det klart for det saudiske kongedømmet at Iran må være en del av løsningen, har Saudi-Arabia mildnet retorikken.

• At Saudi-Arabia aksepterer å møte Iran og Russland for forhandlinger, markerer et stort gjennombrudd i fredsdiplomatiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder