UTSLIPP: Bildet viser et kullkraftverk i Sør-Afrika, et av de landene i Afrika med de største utslippene av klimagasser. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Ingen vekst i globale CO2-utslipp i 2014

Rasmus Hansson: – Dersom det er riktig, så er det jo alvorlig talt kanskje den beste nyheten verden har fått på lenge.

I dag kom en sjelden god klimanyhet: Det samlede utslippet
av CO2 på verdensbasis gikk ikke opp fra 2013 til 2014.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er tall fra Det Internasjonale Energibyrået IEA som viser dette. Nullvekst skjer for første gang på 40 år.

– Dette gir meg et enda større håp om at menneskeheten sammen vil være i stand til å kjempe mot klimaendringen, den viktigste trusselen vi står overfor i dag, sier sjeføkonom i IEA, Fatih Birol.

Birol sier denne positive overraskelsen er svært velkommen.

– Det gir et kjærkomment tilslag til de forhandlerne som nå forbereder seg på å få til en klimaavtale i Paris i desember. For første gang er utslipp av klimagasser uavhengig fra økonomisk vekst.

Urovekkende varmerekord

MILJØVERNER: Leder i WWF Norge, Nina Jensen. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Revolusjon

Også her hjemme jubles det over nyheten:

– En utrolig god klimanyhet, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Så mye vil regjeringen kutte norske utslipp med

De viktigste forklaringene er ifølge henne at de kinesiske klimautslippene sank sammen med utslippene fra mange OECD-land. De siste ti årene frem til i fjor har den gjennomsnittlige veksten av utslipp vært på 2,4 prosent i året.

– Det er et svært godt tegn at utslippene ikke økte i 2014. Mye av forklaringen handler om lavere energiforbruk og skifte til fornybar energi. Det skjer en fornybar revolusjon i verden, og det er den som gjør det mulig å være klimaoptimist, sier Nina Jensen.

LES OGSÅ: Miljø-Norge splittet om regjeringens klimamål

Nå mener hun norske politikere må la seg inspirere, og at Norge må bidra mer til skiftet fra fossil til fornybar energi. Hun mener dette vil gi konkrete utslippskutt både hjemme og ute.

Advarer mot sovepute

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne, Rasmus Hansson, sier tallene fra IEA er litt vanskelige å tro.

– Men dersom det er riktig, så er det jo alvorlig talt kanskje den beste nyheten verden har fått på lenge, sier Hansson.

STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Han regner nå med at alle kluter blir satt til for å få bekreftet tallene.

– For det rimer jo ikke helt med alle meldingene som strømmer inn om at det bygges kullkraftverk i India og Kina hver uke.

Stortingsrepresentanten er også opptatt av at man ikke må bruke dette som en sovepute for å lette på trykket mot bruk av fossil energi.

– Vi kan ikke fortsette å bruke fossil energi uten at det skaper problemer. Dette ene tallet må ikke avspore hos fra hovedbudskapet en samlet klimavitenskap har gitt oss. Vi må heller bruke det som et argument og en kjempeoppfordring til å fortsette en offensiv klimapolitikk, sier han.

Rasmus Hansson mener det er viktig å finne årsaken til hvorfor det er nullvekst, dersom dette altså stemmer.

– Skyldes det raskere overgang til fornybar energi og raskere innføring av klimavennligteknologi og raskere reduksjon i avskoging enn vi har fått inntrykk av. I så fall er dette storartet. Eller skyldes det økonomisk nedgang, eller geofysiske prosesser som vi ikke har forstått fullt ut, spør Hansson.

- Arbeidet virker

Frederic Hauge i Bellona er ikke like overrasket over resultatene.

–Vi som følger med på kinesiske langtidsplaner er ikke like overrasket som IEA. De har lenge undervurdert den store veksten innen ren fornybar energi som sol, vind, vann og biomasse, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

GLA'FREDAG: For Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Knut Erik Knudsen/VG Foto: ,

– Dette viser at arbeidet for å stoppe vekst i klimagassutslipp virker. Nå begynner jobben for å få til en reduksjon, sier han.
Hauge er opptatt av at fossilvennlige norske politikere har lett for å referere til det internasjonale energibyrået når de skal argumentere for det norske gasseventyret.
– IEA setter premissene for den norske debatten. De nye tallene viser at fremveksten av fornybar energi går raskere enn verdens ledende økonomer hadde forutsett. Dette kan gå fortere mot slutten for kull, olje og gass enn det vi tror. Dette er en fin fredag for oss som er opptatt av klimaløsninger, avslutter Hauge.

Klimaministeren: Godt nytt

– Det er godt nytt. I desember skal verdens land bli enige om ny klimaavtale, og det er viktig med positive nyheter frem mot dette møtet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til VG.

Ifølge Sundtoft vil regjeringen sette nye norske klimamål og følge opp med konkrete tiltak for å løfte ambisjonsnivået i klimapolitikken.

– Vi foreslår minst 40 prosent kutt innen 2030, og har pekt ut fem områder der vi skal satse på utslippskutt. Noen av satsingene våre blir reduserte utslipp i transportsektoren og utvikling av lavutslippsindustri, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder