Klemmen som rører hele USABildet av en gråtende Devonte Hart (12), som får en
bamseklem av politimannen Bret Barnum, går nå som er farsott i sosiale medier.

  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Øyeblikket ble foreviget av en fotograf under en demonstrasjon i Portland i delstaten Oregon tirsdag. Demonstrasjonen var en av flere som de siste dagene er blitt arrangert i en rekke amerikanske byer, etter at storjuryen i Missouri besluttet at politimannen Darren Wilson ikke skal tiltales for drapet på tenåringsgutten Michael Brown (18).

12-åringen var selv en del av demonstrasjonen, og holdt et skilt med teksten «gratis klemmer». Politimannen Barnum la merke til gutten, som sto og gråt, og gikk bort for å hilse.

– Han spurte Devonte hvorfor han gråt, og han svarte at han var bekymret for politivolden mot unge svarte personer. Politimannen svarte «Ja, huff. Jeg vet. Beklager, beklager», skriver guttens mor, Jen Hart, på Facebook, ifølge CNN.

Enorm respons

Deretter skal politimannen ha spurt gutten om han kunne få en gratis klem av ham. Den rørende omfavnelsen ble fanget opp av fotografen Johny Nguyen, som delte bildet på Facebook. Innen timer hadde bildet blitt delt flere hundre tusen ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet

RØRENDE: En gråtende Devonte Hart (12) får en god klem av politimannen Bret Barnum under en demonstrasjon mot politivold mot sorte personer. Foto:Johnny Nguyen,Ap

– Det var et sterkt øyeblikk. Et øyeblikk med et budskap som måtte deles. Det handler om å stå sammen, sier Nguyen om bildet.

Fotografen har også mottatt hundrevis av tilbakemeldinger på bildet, hvor folk blant annet forteller at bildet gir dem håp og at flere er blitt rørt til tårer.

Barnum sier selv at han gikk bort til gutten som et medmenneske, og ikke som politimann.

– Dette er noe politimenn gjør hver dag. Vi snakker med folk hele tiden, sier han til CNN.

Skutt 12 ganger

Det var 9. august i år at den 28 år gamle politimannen skal ha stoppet den 18 år gamle ubevæpnede tenåringsgutten på en liten vei i Ferguson, en forstad til St. Louis i delstaten Missouri.

Den afrikansk-amerikanske 18-åringen ble skutt i overkroppen og hodet 12 ganger, og døde på stedet. Drapet førte til massedemonstrasjoner som i flere uker etterpå endte i voldelige opptøyer og gatekamper mellom demonstranter og politi.

Demonstrasjonene tiltok etter at politimannen slapp tiltale.

Søndag ble det imidlertid klart at Wilson har sagt opp sin stilling i Ferguson-politiet.

Jeg har blitt fortalt at om jeg fortsatte, så kunne det ha satt innbyggere og politifolk i Ferguson i risiko, noe som er en omstendighet jeg ikke kan tillate, het det i oppsigelsesbrevet som ble gjengitt av St. Louis Today.

DREPTE 18-ÅRING: Politibetjenten Darren Wilson skjøt Michael Brown (18) med tolv skudd, men ble ikke tiltalt. Foto:Handout,Reuters

Snakket offentlig for første gang

Forrige uke ble det aller første intervjuet med Darren Wilson sendt på ABC News. Han fortalte blant annet at han fryktet for sitt eget liv og han nektet for at Brown holdt hendene i været før han skjøt, slik flere vitner har forklart.

– Er det noe du kunne gjort annerledes, spurte ABC News-journalist George Stephanopoulos.

– Nei, svarer 28-åringen selvsikkert.

Grunnen til at jeg har ren samvittighet er fordi jeg gjorde jobben min riktig, fortsetter han.

– Er dette noe som alltid vil hjemsøke deg?

– Jeg vil ikke kalle det hjemsøking. Det vil alltid være noe som skjedde, svarer Wilson.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder