TRUET: Tirsdag kom meldingen om at den svenske ambassaden i Oslo har mottatt en bombetrussel. Da VGs fotograf var på stedet, hang et skilt med «midtsommerstengt» på døra. Foto:Robert S. Eik,VG

Bombetrussel mot flere ambassader i Norden

Politiet: Ingen grunn til å dramatisere

En bombetrussel rettet mot seks ambassader har i kveld blitt sendt til internasjonale medier. Norges ambassade i Kina er blant dem som er truet.

  • Irene Rønold
  • Øyvind Gustavsen
  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder Expressen.

«Vi har lagt ett tonn sprengstoff på en av disse seks adressene», skriver en gruppe i eposten som er sendt til nyhetsbyråer rundt om i verden. Meldingen er skrevet på dårlig engelsk.

Trusselen skal blant annet være rettet mot den svenske ambassaden i Oslo og den spanske ambassaden i Stockholm. Den norske ambassaden i Kina skal også stå på listen over ambassader som trusselen er rettet mot.

Oslo-politiet har opprettet en sak og følger opp trusselen, men tror ikke den er reell.

– Vurderingsgruppa vår har vurdert trusselen til å være uspesifikk, og det betyr at vi oppretter en sak og følger opp trusselen. Dessuten gjør vi nødvendige kontakter med forskjellige instanser som det er naturlig å varsle. Vi ser ingen grunn til å dramatisere dette, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

– Må ta trusler seriøst

Säkerhetspolisen opplyser at de samarbeider med Stockholms-politiet om trusselen og at politiet ivaretar sikkerheten på ambassaden, sammen med ambassadens egne sikkerhetsansatte.

Albin Näverberg ved Stockholmspolitiet sier til Aftonbladet at de jobber med å utrede hvor alvorlig trusselen er.

– Jeg har ingen detaljopplysninger, annet enn at vi samarbeider med berørte ambassader, sier Näverberg til avisa.

Fredrik Milder fra Säpos pressetjeneste understreker til Expressen at de tar alle trusler seriøst.

UD kjenner til saken

– Den svenske ambassaden i Oslo er informerte om at en bombetrussel er rettet mot dem, sier Gabriel Wernstedt ved det svenske utenriksdepartementet til VG.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Utenriksdepartementet her i Norge har foreløpig ingen kommentar, men undersøker saken nærmere, sier informasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, sier til Dagbladet at de er kjent med trusselen. De karakteriserer den som en «uspesifikk trussel», men vil likevel opprette sak for å finne opphavet til eposten. – Sånn jeg forstår det dreier det seg om den tyske ambassaden i Russland, den russiske ambassaden i Spania, den spanske ambassaden i Sverige, den svenske ambassaden i Norge, den norske ambassaden i Kina og den kinesiske ambassaden i Tyskland, sier Jøkling til Dagbladet.

Også PST er kjent med saken.

– Ut over det har vi ingen kommentar, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder