Fire israelere drept ** 77 palestinere skuddskadet

DREPT: Her bæres Aharon Banita (21) til graven av familiemedlemmer. 21-åringen ble drept da en palestinsk tenåring knivstakk han og tre andre i gamlebyen i Øst-Jerusalem. Også Nehemia Lavie (41) ble drept, mens en kvinne og et lite barn ble lettere skadet. Angriperen ble skutt og drept av israelsk politi. Foto: Ariel Schalit , Ap

Netanyahu: Israel kjemper for livet

Statsminister Benjamin Netanyahu beordrer nye tiltak for å stanse angrep utført av palestinere. Israel utøver nå en kamp på livet for å overleve, sier han.

Artikkelen er over fire år gammel

– Israel kjemper for livet mot palestinsk terror, sier Netanyahu i en tale søndag.

Han opplyser at han beordrer nye, hardere tiltak etter at to israelere ble drept i Jerusalem lørdag.

– Disse tiltakene inkluderer blant annet å få fortgang i arbeidet med å rive ned terroristenes hjem, sa statsministeren i sin tale.

Netanyahu kom søndag hjem til Israel etter å ha vært på FN-møte i New York. Det første han gjorde var å kontakte statsråder og sikkerhetssjefer for å få på plass tiltak som skal «hindre terror og holde tilbake og straffe angripere».

Folk som mistenkes for å ha utført angrep mot israelere skal kunne fengsles uten rettssak, sikkerhetstiltakene i Jerusalem og på Vestbredden skal forsterkes ytterligere, og folk som hisser opp til bråk ved al-Aqsa-moskeen, som ligger på det jødene kaller Tempelhøyden, skal ilegges rettslig påbud om å holde seg unna.

Sivile drept

Torsdag kveld ble et israelsk par skutt og drept da de kjørte mellom to bosetninger. Lørdag ble to israelske menn drept og en kvinne og et barn såret da en palestinsk mann angrep med kniv. Han ble senere skutt og drept av israelsk politi.

Også i Vest-Jerusalem knivstakk en palestinsk mann søndag morgen en forbipasserende før han ble skutt og drept av politi da han flyktet fra åstedet. Offeret, en 15 år gammel israelsk jøde, ble moderat skadd.

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer drapene på de fire israelerne. Han ber samtidig partene om å gjøre det de kan for å dempe konfliktnivået.

Les også: Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater (NB: Sterke bilder).

DEMONSTRERER: En israelsk kvinne holder et skilt under en demonstrasjon i byen Ashdod søndag. Flere steder har det oppstått demonstrasjoner og sammenstøt denne helgen. Foto: Amir Cohen , Reuters

77 palestinere skuddskadet

Hendelsene har ytterligere forverret den spente situasjonen i Jerusalem og på Vestbredden.

Det siste døgnet er minst 77 palestinere blitt såret av skarp ammunisjon og gummidekkede stålkuler. Det opplyser talsperson Errab Foqaha i palestinske Røde Halvmåle til nyhetsbyrået AFP. Ytterligere 139 personer har fått behandling for å ha pustet inn tåregass, mens seks er skadet etter å ha blitt utsatt for vold fra soldater eller bosettere, ifølge Foqaha.

– Jeg oppfordrer alle parter til å roe ned situasjonen og dempe konfliktnivået. Israel og palestinske selvstyremyndigheter må samarbeide for å avverge nye voldshendelser mot sivile på begge sider, sier Brende.

Oversikt: Dette er klodens dødeligste konflikter

OPPTØYER: En palestinsk gutt under sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i byen Hebron på Vestbredden søndag. Foto: Hazem Bader , Afp

FN frykter opptrapping

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret for volden i Jerusalem og på Vestbredden. Han ber alle ledere fordømme volden, beholde roen og gjøre at de kan for å forhindre ytterligere tilspissing av situasjonen.

– Med tanke på det dødelige angrepet på en annen israelsk familie på den okkuperte Vestbredden, og sett i lys av en bølge av ekstremisme og vold som feier over regionen, er generalsekretæren dypt urolig for at disse siste hendelsene signaliserer en farlig utvikling mot opptrapping, heter det i en uttalelse fra Bans kontor søndag ettermiddag.

På grunn av knivangrepet lørdag kveld har Israel søndag innført et to dager langt forbud mot at palestinere får adgang til gamlebyen i det annekterte Øst-Jerusalem. Forbudet gjelder palestinerne i Øst-Jerusalem som ikke bor inne i selve gamlebyen.

Rapport: Hamas drepte og torturerte sivile

KASTER STEIN: Palestinske ungdommer kaster stein mot israelske sikkerhetssyrker i Hebron på Vestbredden søndag. Volden spredde seg ytterligere etter at Israel nektet palestinere adgang til gamlebyen i Jerusalem. Foto: Hazem Bader , Afp

Abbas skrinla Oslo-avtalen

Palestinernes president Mahmoud Abbas kunngjorde 30. september i år at Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen.

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i en tale til FNs hovedforsamling.

Palestinernes president ba FN om internasjonal beskyttelse mot Israel og gjorde det klart at han ikke lenger anser seg bundet av tidligere avtaler som er inngått med Israel. Israel må gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, slo 80 år gamle Abbas fast.

Palestina har bare observatørstatus i FN, men Abbas mener Palestina fortjener fullt medlemskap og anerkjennelse som stat på linje med FNs 193 andre medlemsland.

(NTB/VG)

Les også

 1. Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater

  Her stirrer den 18 år gamle studenten inn i pistolmunningen til den israelske soldaten. Sekunder senere er hun drept.
 2. Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

  NEW YORK/OSLO (VG) Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen.
 3. Menneskrettighetsorganisasjon: Israelske soldater skjøt ubevæpnet 17-åring bakfra

  En palestinsk 17-åring som ble skutt og drept av israelske soldater på Vestbredden, utgjorde ingen fare for soldatene og…
 4. Israelsk oberst skjøt palestiner (17) på Vestbredden

  En 17 år gammel palestiner er død etter at han ble skutt av en israelsk brigadesjef da han kastet stein mot oberstens…
 5. Innrømmer at israelske raketter tok livet av fire gutter på stranden

  Guttenes døde kropper i Gaza-sanden ble selve symbolet på de sivile lidelsene under krigens opptrapping.
 6. Ekspert: – Historisk lavpunkt i forholdet mellom USA og Israel

  USA-ekspert og professor Ole O. Moen sier forholdet mellom Israel og USA ikke har vært verre siden 50-tallet.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel
 3. Israel/Palestina

Flere artikler

 1. Midtøsten-ekspert: Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

 2. Israelsk soldat siktet for uaktsomt drap på palestiner

 3. Terrorbølgen fortsetter i Israel

 4. Israelsk soldat drepte palestinsk knivangriper - blir suspendert

 5. Blodig julaften på Vestbredden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder