INNFLYTELSESRIK: På samme liste som Matt Damon og Bill Gates finner vi vår egen statsminister Erna Solberg. Det er Global Citizen som har plukket ut det de mener er de mest spennende lederne i verden for tiden. Her statsministeren avbildet under møter i Davos. Foto:Ruben Sprich,Reuters

Sliter på meningsmålingen, men i Davos er hun pop: Erna på eksklusiv liste

2500 deltar - Erna på toppliste med Gates, Bocelli, Bono og Google-sjefen

DAVOS (VG) Mens Jonas og Ap fosser frem på meningsmålingene og setter Erna i skyggen hjemme i Norge, er hun mer populær i Davos.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske statsministeren har havnet på en eksklusiv «hvem er hvem-liste» blant de innflytelsesrike lederne på World Economic Forum i Davos.

- Hyggelig

Det er organisasjonen Global Citizen som har plukket ut 20 av de mest spennende deltagerne blant de 2500 som deltar på World Economic Forum i Davos.

Global Citizen har de senere årene fått stor oppslutning og oppmerksomhet for sin kamp for å redusere fattigdommen i verden.

«Se for deg dette: verdens fremste virksomheter, politiske og akademiske ledere som sammen med kjendiser og aktivister, med det enkle mål om å forbedre tilstanden i verden – og det beste er at skjer i idylliske Davos. Vi har satt opp en skamløst ufullstendig liste over hvem som er hvem på årets Forum», skriver organisasjonen på sine nettsider.

Rangeringen er skrevet med en lett og morsom penn, men de trekker frem disse tyve, fordi de mener de for tiden gjør den beste jobben for kloden.

– Det er en hyggelig anerkjennelse, som avspeiler at Norge er en aktiv aktør. Vi gir ikke bare mye penger til ulike prosjekter i og utenfor FN-regi; vi oppleves også som et land som ofte kommer med innovative løsninger, sier Erna Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over strålende oppslutning hjemme, men her nede kommer han noe i skyggen av statsministeren.

Om målene

Solberg har en sentral rolle i Davos. Hun er en av to ledere for pådrivergruppe for å nå FNs tusenårsmål for å redusere fattigdom. Fredag morgen hadde hun bilateralt møte med FN-sjef Ban Ki-moon.

- Norge håpet på ti målsettinger. De må være få, konkrete og målbare, sier Solberg til NTB.

Men bærekraftmålene FN-landene skal bli enige om i høst, blir trolig på i alt 17 mål og hele 169 undermål.

– Vi burde kommet ned i ti, men jeg er ikke så optimistisk om vi klarer å komme dit. Denne prosessen har vært lang, komplisert og ikke noen invitasjon til at det skulle bli færre mål, sier hun. De gjeldende tusenårsmålene skal etter planen innfris i løpet av 2015, men så langt er ikke verden kommet.

– Det som ikke er innfridd, må vi bære videre med oss til bærekraftmålene, sier FNs generalsekretær.

Fremskritt

Han tror på robuste og visjonære mål.

– Vi er kommet helt i havn på å halvere den ekstreme fattigdommen. Vi er kommet veldig langt på flere av de andre områdene som på mødrehelse og barnedødelighet. Men på verdensbasis er det er nok ingen andre enn den absolutte fattigdommen vi når helt i mål med, sier Solberg.

– Vi er kommet helt i havn på å halvere den ekstreme fattigdommen. Vi er kommet veldig langt på flere av de andre områdene som på mødrehelse og barnedødelighet. Men på verdensbasis er det er nok ingen andre enn den absolutte fattigdommen vi når helt i mål med, sier Solberg.

Her er listen:

Listen er delt opp i tre ulike kategorier, med "The Smarties", etterfulgt av artistene og aktivistene. Den siste kategorien er verdenslederne, hvor altså Erna er utvalgt.

«The smarties»

1. Bill Gates.

«Det er ikke mulig ikke å starte med ham», skriver de om Microsoft-gründeren, verdens rikeste mann, som jobber med å donere pengene til veldedige formål.

2. Marissa Mayer

President og sjef i Yahoo.

3. Eric Schmidt

Har skapt Google som hele verden bruker som inngang til kunnskap.

4. Melinda Gates

Bill Gates kone som jobber med veldedighet i Bill and Melinda Gates Foundation.

5. Arianna Huffington

Kvinnen bak Huffington Post.

6. Zach Sims.

Grunnlegger av Codecademy, som hjelper folk å lagre koder.

7. Hugh Evans

Global Citizen er ubeskjedne nok til å ta med sin egen toppsjef.

Kjendiser, musikere og aktivister

8. Chris Martin

Sangeren i Coldplay

9. Bono

10. Andrea Bocelli

Gjorde sterkt inntrykk i Davos.

11. Matt Damon

Verdensledere

12. Christine Lagarde

Sjefen i det internasjonale pengefondet.

Siteres for å stå bak dette rådet: «Don’t let the bastards get you.»

13. Jim Yong Kim

Presidenten i Verdensbanken

14. Raj Shah

Fremholdes som briljant sjef for The United States Agency for International Development.

15. Ban Ki-moon

FNs generalsekretær. «Truly a leader for all», skriver de.

16. Tony Abbott

Statsminister i Australia. Trekkes frem, men får kritikk for å kutte u-hjelp.

17. Jacob Zuma

President i Sør-Afrika

18. Erna Solberg

«Vårt kontor er stor fan av denne kvinnen», skriver de: «Ms. Solberg has shown support for both Gavi, the Vaccine Alliance, and the Global Partnership for Education. We were fortunate to have her at the 2014 Global Citizen Festival», oppgir de som begrunnelse.

19. François Hollande

Den franske presidenten trekkes frem fordi han har forsikret at han respekterer franske muslimer etter angrepet på Charlie Hebdo Magazine.

20. John Kerry

USAs utenriksminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder