Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

Paris hevet sikkerhetsberedskapen

Tre politimenn drept

Trykket Muhammed-karikaturer for 2 år siden

Le Figaro: Sjefredaktøren blant de drepte

Flere personer er drept etter at det har blitt avfyrt flere skudd mot et satirisk fransk ukeblad. Ifølge avisen Le Parisien tok terroristene et gissel før de rømte i bil.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er et blodbad, sier en politimann til BFM TV, ifølge NTB.

Tolv personer er drept og fire er kritisk skadet i skyting mot det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo, bekrefter politiet i Paris, ifølge nyhetsbyrået AFP. Blant de drepte skal det være tre politifolk.

Politiet har nå bedt andre redaksjoner i Frankrike om å være i beredskap, skriver BBC.

Kilder opplyser til franske Le Parisien at ni personer skal ha blitt skutt inne i redaksjonslokalene, mens de tre politibetjentene ble skutt på utsiden. Flere personer skal ha forsøkt å gjemme seg bak møbler inne i lokalet.

Det skal være fire tegnere blant de drepte i terrorangrepet mot den satiriske ukeavisa Charlie Hebdo i Paris, melder Le Figaro.

Avisen skriver også at sjefredaktøren i Charlie Hebdo blant de drepte.

Terroristene som står bak angrepet rømte fra stedet i en bil, og tok med seg et gissel, melder den franske avisen.

Ifølge Ap skal de to ha begått det dødligste terrorangrepet som har vært i Frankrike de siste to tiårene.

– Hørte en mengde skudd

Nyhetskanalen i Télé har intervjuet et øyenvitne som sier han så hendelsen fra en nabobygning. Redaksjonslokalene til Charlie Hebdo ligger i utkanten av Le Marais, et av de mer populære turistområdene i den franske hovedstaden.

– To menn i svarte hettejakker gikk inn i bygningen med kalasjnikover. Kort tid etter hørte vi en mengde skudd, sier vitnet.

Ikke første angrep

Charlie Hebdo kom for to år siden med et spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammed. Dette vakte sterke reaksjoner, og politiet overvåket også redaksjonsbygningen i tiden etter den første offentliggjøringen av tegningene i 2006.

I november 2011 ble ukebladets redaksjonslokaler utsatt for et angrep med bensinbomber. Angrepet skjedde kun dager etter at bladet hadde utnevnt profeten Mohammed til redaktør for deres neste utgave. En karikaturtegning av profeten prydet forsiden av magasinet den gang.

Redaktøren Stephane Charbonnier sa den gang til BBC at islam ikke kunne være ekskludert fra pressefriheten.

– Dersom vi kan tulle med alt i Frankrike, om vi kan snakke om alt i Frankrike utenom Islam eller konsekvensene av islamisme, så er det irriterende.

– Dette vi har fryktet

Flere menn med svarte jakker ropte «profeten har blitt hevnet», melder journalisten Pierre de Cossette, i Europe1 News ifølge The Telegraph.

Klokken 11:28 onsdag tvitret ukebladet en karikatur av IS-lederen Al-Baghdadi.

– Hvis dette er et terrorangrep utført av islamister, så er det dette vi har fryktet. Det har tidligere blitt gjort forsøk, slik vi så mot Jyllandsposten i desember 2010 hvor man arresterte personer som planla terrorangrep mot avisen, sier Ståle Ulriksen, forsker på sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt, til VG.

Han frykter at angrepet kan utløse frykt i Europa.

– Dette vil forsterke fryktstemningen. Vi har sett massive demonstrasjoner i Tyskland den siste tiden, hvor det er blitt ropt anti-muslimske slagord. Dette vil øke frykten og polarisere ytterligere, sier Ulriksen.

Saken fortsetter under bildet.

JOBBER PÅ SPRENG: Politiet og brannvesenet er på plass utenfor redaksjonslokalene til det franske ukebladet, og jobber nå med å hente ut skadede og døde personer. Så langt er 11 mennesker bekreftet drept og flere skadet. Foto:Philippe Dupeyrat,

Presidenten innkaller til hastemøte

President François Hollande skal nå være på vei til stedet, og har kalt inn til hastemøte, ifølge AFP.

Paris har nå hevet sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå, skriver BBC.

Den franske presidenten opplyser at flere terrorangrep har blitt avverget de siste ukene, melder AP.

Også politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger angrepet tett.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende for å se om dette har en betydning for trusselbildet i Norge, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG.

Britenes statsminister David Cameron sier i en uttalelse på Twitter: "Drapene i Paris er kvalmende. Vi står bak det franske folk i kampen mot terror og i forsvar av pressefrihet" under en time etter at angrepet på redaksjonen var et faktum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder