GILBERTS GAZA-NEKTERE: Yoram Cohen (til høyre) er direktør for den israelske sikkerhetstjenesten Shabak, også kjent som Shin Bet. Her er han sammen med Tamir Pardo, direktør for etterretningstjenesten Mossad. Foto:David Vaaknin,AP

E-tjeneste sto bak Israels Gilbert-nekt

Israel: Ikke noe vi gjør for moro skyld

Gilbert: De har ingenting å fare med

Det er Israels mektige sikkerhetstjeneste Shabak som står
bak beslutningen om å nekte Mads Gilbert (67) å reise inn i Gaza.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det forteller flere sentralt plasserte kilder til VG.

Organisasjonen, også kjent som Shin Bet, er den nasjonale sikkerhetstjenesten i Israel. Med direktør Yoram Cohen i spissen, har den strengt hemmelige organisasjonen ansvaret for etterretning- og kontraterrorisme innenfor Israels grenser, og et spesielt ansvar for Gaza.

At det er Shabak som har instruert COGAT, grensemyndighetene som styrer trafikken inn og ut mellom Israel og Gaza, om at den norske legen ikke skal slippes inn, er årsaken til det strenge hemmeligholdet rundt begrunnelsen, sier flere kilder til VG.

- Når vi begrunner beslutninger med nasjonens sikkerhet, er det ikke noe vi gjør for moro skyld. Vi bruker ikke hensynet nasjonens sikkerhet som et politisk verktøy eller som brikke i et spill. Dette er alvor, sier ambassaderåd George Deek ved Israels ambassade i Oslo til VG.

- Har ingenting å fare med

Deek vil ikke kommentere VGs opplysninger, og viser i stedet til den ordrett samme begrunnelsen VG har fått fra tre ulike deler av det israelske regjeringsapparatet det siste døgnet:

«Dr. Gilberts innreise til Gaza gjennom Israel ble nektet av sikkerhetsmyndighetene av sikkerhetsgrunner.»

Nøyaktig hvorfor Shabak mener at den norske legen er en sikkerhetsrisiko for Israel, er fortsatt en godt bevart hemmelighet.

- Det kan vi ikke gå inn på. Det er et spørsmål om nasjonal sikkerhet, sier Deek.

Fredag har det ikke lykkes VG å få kontakt med Shabak.

- Israel har ingenting å fare med. Jeg er en lege som jobber på et sykehus, og samtidig dokumenterer det jeg ser og det jeg gjør. Det er klart det er ubehagelig for Israel. Men jeg har aldri gjort noe galt, og aldri brutt noen israelske sikkerhetsbestemmelser, sier Gilbert til VG.

Svært kontroversiell

VGs nyhet om at Tromsø-legen nå blir permanent nektet å reise i Gaza av Israel, gikk fredag verden rundt. Gjennom 30 år, flere kriger og for flere ulike organisasjoner har Tromsø-legen reist inn og ut av de krigsherjede områdene.

VG+:SE GILBERTS EGNE BILDER FRA SOMMERENS GAZA-KRIG

Men hans tydelige standpunkt og kraftige fordømmelse av det han mener er gjentatte israelske brudd på menneskerettighetene i Gaza, har også gjort ham svært kontroversiell – spesielt blant israelvenner.

Siste kapittel i en svertekampanje, mener Gilbert.

Tull, mener Israels ambassade.

- Dette handler ikke om det han har sagt eller om hva han gjør. Gilbert er sikkert en utmerket lege. Men dette dreier seg om et sikkerhetsspørsmål som er vurdert av sikkerhetsmyndighetene. Det handler om Israels sikkerhet, sier Deek.

Fra israelske myndigheter har norsk UD fått beskjed om at utestengelsen er permanent.

Selv insisterer den israelske ambassaden overfor VG å bruke uttrykket «indefinite», som kan oversettes til «på ubestemt tid».

- Forskjellen på dette og på livstid, er at dette vil vare så lenge som sikkerhetsmyndighetene mener det må vare. Dette er et sikkerhetsspørsmål, og derfor kan vi ikke si noe om lengden, sier Deek.

- Men for Mads Gilbert betyr det ingenting hva vi sier. Han fortsetter sin vante tirade om at Israel er onde, og at han er helten som redder den palestinske befolkningen. Dette er ingenting annet enn kynisk bruk av sivile for å fremme seg selv og sine egne personlige interesser. Dette skjer samme dag som Gilbert lanserer sin nye bok, sier Deek – og viser til Gilberts pressekonferanse hos Kagge forlag fredag formiddag.

Der fikk utestengelsen av den norske legen like mye oppmerksomhet som Gilberts nye bok «Natt i Gaza».

Fredag reagerte flere svært kraftig på at Gilbert er utestengt fra Gaza:

** Gilberts sjef, direktør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), sendte et krasst brev til helseminister Bent Høie (H).

- Siden 1980-tallet har vi drevet denne type aktivitet i krigs-, krise- og katastrofeområder over hele verden. Jeg har aldri tidligere opplevd eller hørt at leger blir nektet innreise på denne måten. Det er uforståelig og uakseptabelt, sier Ingebrigtsen til VG.

REAGERER: Anniken Huitfeldt er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto:Roger Neumann,VG

** Lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), krevde i VG at Israels ambassadør måtte kalles inn på teppet i UD.

- Dette er uakseptabelt. UD må innkalle Israels ambassadør, og kreve en redegjørelse om det som har skjedd. Ambassadøren må kunne svare på hvorfor Israel mener Mads Gilbert er en sikkerhetstrussel, sier hun.

**Utenriksdepartementet nøyde seg med en telefon til ambassadør Naim Araidi – der de nok en gang ba Israel om å omgjøre beslutningen.

- Jeg var tydelig på at vi fra norsk side ikke forstår grunnlaget for å nekte Gilbert innreise på Gaza. Jeg ba om at israelske myndigheter revurderer beslutningen om innreisenekt, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) til VG.

**Senterpartiets Jenny Klinge vil ta opp saken i Stortinget.

- Norge kan ikke akseptere at Israel stenger Mads Gilbert ute fra Gaza. Her må Børge Brende selv på banen og jeg kommer til å be han svare Stortinget på hvordan han vil følge opp, sier Toppe til VG.

**Arbeiderpartiets Raymond Johansen, som selv har en fortid som statssekretær i UD, kaller utestengelsen «et desperat valg».

- At Israel ser på Mads Gilbert som så brysom at de prøver å kneble ham på denne måten, krever en tydelig og klar reaksjon fra norske myndigheter. Norge har tidligere slått ringt rundt internasjonal humanitær rett. Derfor bør de se det prinsipielle i denne saken. Israel har et klart ansvar og setter her humanitærretten til side. Vi kan ikke havne i en situasjon der Israel sitter igjen med skyldfrihet for sine handlinger på Gaza. Norge bør være tydelige på og kreve at internasjonalt helsepersonell skal få tilgang til krigsområder for å gjøre livreddende innsats, sier han til VG.

Og midt i det hele sto Mads Gilbert.

- Jeg ser jo reaksjonene, og er glad for støtten både fra UNN, opposisjonen, og fra den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet, sier Gilbert.

- Risikoen er jo at dette bare blir med snakket et par dager, før det går over. Jeg håper at Børge Brende vil være klar og tydelig, og trykker på for at Israel ikke skal få nekte humanitært personell adgang til Gaza på denne måten de nå prøver på, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder