BRANNFARE: En studie viser at hetebølgene som har rammet Australia mest sannsynlig vil fortsette. Foto: Torsten Blackwood/AFP PHOTO

Frykter lengre skogbrannsesong i Australia

Australia må regne med å bli varmere og få en lengre skogbrannsesong om utslippene av drivhusgasser fortsetter å presse opp temperaturen, viser en ny rapport.

Artikkelen er over seks år gammel

En fellesstudie gjort av Australias forskningsinstitutter og det meteorologiske instituttet viser at gjennomsnittstemperaturen har steget nesten én grad på 100 år, og at sju av de ti varmeste årene har vært siden 1998.

Utviklingen ble klart illustrert i fjor, som var det varmeste året siden statistikken startet i 1910 og inkluderte en lang landsomfattende hetebølge.

Australia blir jevnlig rammet av skogbranner i sommermånedene fra desember til februar. Sterk vind bidrar til å styrke og spre brannene, og mange bolighus brenner ned til grunnen.

Ifølge studien blir alt bare verre. Den sier at det kan ventes flere dager med sterk risiko for branner i de sørlige og østlige delene av landet, der mesteparten av befolkningen bor.

Rapporten spår også mindre nedbør og alvorligere tørkeperioder, noe som må være et dårlig varsel for landbruket. I nordvest kan det derimot ventes noe mer nedbør.

Australske myndigheter har begynt å sette i verk tiltak for å motvirke effektene av den globale oppvarmingen, selv om statsminister Tony Abbott fortsatt er blant dem som ikke tror på forskningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder