ENGASJERT: En tilhenger av skotsk uavhengighet iført en ja-t-skjorte roper slagord mens det skotske parlamentsmedlemmet Jim Murphy taler til folkemengden om fordelene ved å bli i unionen med Storbritannia i Edinburgh mandag. Foto:Andy Buchanan,Afp

Eksperter: Skotsk løsrivelse kan få katastrofale ringvirkninger

Cameron og Miliband avlyser debatt for å kaste seg inn i valgkampen

Skottland er nærmere uavhengighet fra Storbritannia enn noen
gang på over 300 år. Hvis ja-siden vinner kappløpet, kan det få store konsekvenser.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Litt over en uke før skottene går til urnene, er det dødt løp mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse.

41 prosent av de spurte som oppgir at de vil avgi stemme 18. september, sier at de vil stemme ja til løsrivelse. Nøyaktig like mange, 41 prosent, sier at de vil stemme nei, viser en måling utført av TNS Scotland, skriver NTB.

- Denne målingen avdekker en bemerkelsesverdig endring i hva folk akter å stemme, sier lederen for TNS Scotland, Tom Costley.

- For jevnt til å tippe utfallet

Den siste opptellingen er en dramatisk utvikling siden tilsvarende måling ble gjort for en måned siden. Da hadde nei-siden 45 prosent og ledet med 13 prosentpoeng på tilhengerne av løsrivelse.

Tar man i tillegg med dem som ennå ikke har bestemt seg for om eller hva de skal stemme i den siste målingen, så er det også uhyre jevnt. Da går 38 prosent inn for løsrivelse, mens 39 prosent sier at de vil forbli i union med britene. 23 prosent sier at de er usikre.

- Det er for jevnt til å tippe utfallet. Begge sider vil nå bli aktivisert for å få mest mulig ut av de siste dagene av kampanjen, og prøve å overbevise usikre velgere om fordelene ved sine respektive kampanjer, sier Costley.

Tirsdag ble det også klart at statsminister David Cameron og hans erkerival, Labour-leder Ed Miliband, dropper den faste, ukentlige debatten i Underhuset for å kaste seg inn i valgkampen i Skottland.

Camerons forgjenger og Milibands partifelle, Gordon Brown, er allerede dypt engasjert på nei-siden.

Beskyldt for å være desperate

Da resultatene av den ferske målingen ble kjent mandag, ble unionistene ifølge Washington Posts London-korrespondent enige om en plan som skal flytte noe av makten fra London til den skotske regjeringen, dersom skottene velger å bli.

SKREVET I FJELL: Nordirene engasjerer seg også i valget om skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Her fra et fjell vest i hovedstaden Belfast. Foto:Peter Morrison,Ap

Det var imidlertid uklart om de andre store partiene støttet planen til Labour, og unionistene ble dermed nødt til å bruke mandagen til å forsvare seg mot beskyldningene om at de er desperate etter å stanse «ja-vinden».

- De har fått overdreven selvtillit. De hadde aldri trodd at de skulle komme i denne situasjonen. Så de improviserer, som kanskje bare gjør det verre for dem selv, sier Iain Docherty, professor i offentlig politikk ved Universitetet i Glasgow, til Washington Post.

- En spektakulært dramatisk opplevelse

Han mener unionistenes trekk de neste dagene er et «make-or-break»-øyeblikk for Skottland – og for Storbritannia. Et av spørsmålene er om det forente kongeriket kan fortsette å kalle seg nettopp Storbritannia, dersom en tredjedel av landets areal forsvinner.

Landets forsvar, økonomi og politikk vil også måtte gjennomgå en overhaling. Storbritannias posisjon som stormakt vil også få et skudd for baugen.

- Når det gjelder innvirkning på det britiske selvbilde, vil det være sammenlignbart med tapet av det britiske imperiet på 1940-, 50- og 60-tallet, sier Tony Travers, professor i statsvitenskap ved London School of Economics.

- Det er ingen tvil om at hvis skottene stemmer for løsrivelse, vil det være en spektakulært traumatisk opplevelse for den britiske politiske klassen, sier han.

- Skottland er ikke en koloni, for guds skyld

Ifølge analytikere Washington Post har snakket med vil skotsk uavhengighet sannsynligvis også føre til krav om statsminister David Camerons avgang, med mindre enn ett år igjen til valget.

Analytikerne tror også at et ja til løsrivelse vil være alvorlig for Labours partileder Ed Miliband: Skottene er pålitelige Labour-velgere i parlamentsvalget, og uten deres stemmer, vil Det konservative parti vinne britiske valg som de ellers ikke ville vunnet.

Den mulige løsrivelsen skapte for øvrig rystelser i finansmarkedet mandag, da pundet falt til sitt laveste nivå på nesten et år, sammenlignet med dollaren. Trolig skydles det frykt for forvirring rundt valutaen til et uavhengig Skottland. Britiske myndigheter har sagt at de ikke vil få tillatelse til å benytte pund, mens skotske ledere sier det er en bløff.

Aksjekursene for skotske virksomheter falt også mandag.

Londons borgermester Boris Johnson har også engasjert seg sterkt i uavhengighetsdebatten.

- Vi blir fortalt at hvis Skottland stemmer for å kutte sine bånd til England, vil det være en katastrofe på linje med tapet av de amerikanske koloniene i 1776. Men det er langt verre enn det. Skottland er ikke en koloni, for guds skyld. Det er en del av vårt vesen, av det som gjør oss «oss», skrev han i en kronikk trykket i The Telegraph mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder