EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Storbritannias utenriksminister William Hague var blant EU-toppene som møttes i Brussel i dag for å diskutere straffesanksjoner mot Russland etter Krim-avstemningen. Foto: REUTERS

Russland straffes av Vesten etter Krim-inngripen

EU og USA innfører sanksjoner mot Russland

Utelukker ikke flere sanksjoner

NATO: - Folkeavstemningen på Krim ulovlig

Vesten straffer Russland etter Krim-inngripen ved å innføre sanksjoner mot 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina. USA har også vedtatt å innføre sanksjoner.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

EUs utenriksministre vedtok sanksjonene på et møte i Brussel mandag. Det er hovedsakelig politikere og militære personer i Russland og på Krim som rammes av sanksjonene, melder NTB.

De 21 blir ilagt innreiseforbud og får kontoer sperret i Europa, tvitrer den litauiske utenriksministeren Linas Linkevicius etter EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

Hvem disse personene er vil først bli kjent i kveld, men
13 av dem som straffes, skal være russere. Ifølge Reuters skal blant annet Ukrainas tidligere president Viktor Janukovytj være blant dem som vil bli straffet med sanksjoner.

USA innfører sanksjoner

Samtidig innfører USA sanksjoner mot russiske ledere som har vært involvert i intervensjonen på Krim-halvøya i Ukraina, opplyser Det hvite hus ifølge NTB.

Storbritannias utenriksminister William Hague sier EU ikke kan godta Russlands inngripen i det ukrainske området Krim.

- Det vil få langsiktige konsekvenser for Russland om de fortsetter å handle slik, sier Hague.

Han og 27 andre utenriksministrene i EU møttes mandag i Brussel for å vedta straffereaksjoner mot Russland.

NATO:- Valg ikke gyldig

96,8 prosent av befolkningen på Krim-halvøya stemte ifølge de russisk-vennlige myndighetene på Krim for å løsrive seg fra Ukraina.

- Vi prøver å sende et sterkt signal, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton ifølge NTB.

Tysklands utenriksminister vil unngå ytterlige opptrapping av konfliktene, men mener det likevel må alvorlige sanksjoner til:

- Det må være en reaksjon som blir klart forstått i Russland, sier Frank-Walter Steinmeier.

NATO uttalte mandag at de betrakter avstemningen på Krim som ulovlig.

Avstemningen bryter med både den ukrainske grunnloven og med folkeretten, slår NATOs 28 ambassadører fast i en uttalelse.

- Videre var forholdene den ble holdt under, svært mangelfulle og derfor uakseptable, sier ambassadørene og viser til blant annet til hast, mediemanipulasjon og mangel på fri debatt som kritikkverdige forhold rundt avstemningen, som også fant sted midt i en russisk militær innripen på halvøya.

- Den såkalte folkeavstemningen undergraver innsatsen for å finne en politisk løsning på krisen i Ukraina, mener NATO.

Straff

- Det må komme et svar, sa Ashton og uttalte at «den såkalte folkeavstemningen» på Krim i helgen er ulovlig i henhold til ukrainsk grunnlov og til folkeretten.

BAKGRUNN VGTV: Konflikten om Krim

Det lå også an til at EU avlyser et planlagt toppmøte med Russland i juni, ifølge utkastet til uttalelse fra ministrene.

Utkastet omtaler helgens avstemning på Krim konsekvent som en ulovlig «folkeavstemning». Ukraina og Russland har likevel inngåtte en våpenhvile frem til fredag.

USAs president Barack Obama sa etter en telefonsamtale med sin russiske kollega søndag at USA aldri vil anerkjenne folkeavstemningen på Krim.

Les mer: Krim-tatarer flykter

Flere sanksjoner senere

Danske Martin Lidegaard sier at EU også kan velge å stramme sanksjonsgrepet ytterligere.

- Trusselen om flere sanksjoner skal vi stadig ha i bakhånd, sier han mens den litauiske utenriksministeren Linas Linkevicius mener Russland er i ferd med å vikle seg inn i en politisk og juridisk floke.

Polens Radoslaw Sikorski sier det er viktig å vise solidaritet med Ukraina og mener Russland ikke har gitt EU noe valg.

- Det er uakseptabelt å prøve å avgjøre konflikter i Europa i det 21. århundret med våpenmakt og trusler om annektering, understreker Hague.

- Samtidig forblir alle diplomatiske kanaler fortsatt åpne for Moskva, sier han.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder