PATRULJERER: Soldater fra Ukrainas væpnede styrker fotografert nær generalstabens hovedkvarter i Sevastopol i dag. Ukrainas parlament apellerer nå til president Vladimir Putin om ikke å sende russiske styrker inn i Ukraina. Foto: AP

Ukrainas statsminister: Russland har erklært krig

NATOs generalsekretær: - Russland truer fred og sikkerhet i Europa

KIEV (VG) Den ukrainske statsministeren Arsenij Yatseniuk beskylder Russland for å ha erklært krig mot Ukraina.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er ikke en trussel, dette er en erklæring av krig mot mitt land, sa han på en pressekonferanse i dag.

Samtidig kommer NATOs generalsekretær med en klar advarsel til Russland:

- Russland truer freden og sikkerheten i Europa, sier Anders Fogh Rasmussen.

VG Direkte: Få de siste oppdateringene fra krisen på Krim-halvøya her!

De nye makthaverne i Ukraina ber om at Russland besinner seg. Tidligere søndag ble det også klart at landet mobiliserer sine reservestyrker.

- Vi ber president Vladimir Putin trekke tilbake sine militære og følge de internasjonale forpliktelsene som er signert av både Ukraina og Russland, sa en tydelig engasjert ukrainsk statsminister Yatseniuk.

Yatseniuk stod på et podium sammen med fungerende president Oleksandr Turchynov.

- Ukraina er på randen av katastrofe, sa Yatseniuk.

Ber Putin trekke sine styrker tilbake

- Hvis president Putin ønsker å være den som starter en krig mellom to naboland, to gode naboer, så er han nær ved å gjøre det, fortsatte den ukrainske statsministeren.

Pressekonferansen ble holdt etter et møte i den ukrainske nasjonalforsamlingen i dag. Møtet var lukket. Etterpå ble det kjent at parlamentet har utstedt en appell til president Vladimir Putin. Der ber de om at han ikke setter russiske tropper på ukrainsk territorium.

Tidligere i dag uttalte Magnus Carlsens tidligere trener, opposisjonspolitikeren Garry Kasparov, at han tror Putin forsøker å tøffe seg.

Det ukrainske parlamentet ber også om at en hver forflytning av den russiske svartehavsflåten bare må gjennomføres i samråd med kompetente ukrainske myndigheter.

BILDESPESIAL: Urolighetene i Ukraina

Russland har gjennom en avtale med Ukraina sin svartehavsflåte i den ukrainske byen Sevastopol. Avtalen mellom de to landene går fram til 2042.

- Jeg har kalt sammen til møte på grunn av Russlands militære aktivitet i Ukraina og på grunn av president Putins trusler mot denne suverene nasjonen, sa Fogh Rasmussen til pressen i Brussel søndag.

- Truer fred og sikkerhet

- Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa, sier Fogh.

Han har kalt sammen til møte med NATOs ambassadører, og de skal også møte den russiske ambassadøren senere søndag.

- Vi støtter Ukrainas territoriale integritet og suverenitet. Vi støtter det ukrainske folks rett til å bestemme sin egen fremtid uten innblanding utenfra, sier Fogh Rasmussen.

Det er imidlertid høyst uklart om NATO kan gjøre noe i den spente situasjonen i Ukraina, for landet er ikke medlem i forsvarsalliansen.

- Ukraina er vår nabo og en verdifull partner for NATO, vi ber alle parter fortsette all innsats for å bevege seg bort fra denne farlige situasjonen, og ber spesielt Russland trappe ned situasjonen.

Flytter skip

Russiske medier hevder nå at skip fra den ukrainske kystvakten beveger seg fra Krim mot Odessa og Mariupol. I så fall betyr det at Ukraina flytter sine båter for å unngå konfrontasjon.

LES OGSÅ: Obama ga Putin en klar advarsel

Samtidig melder BBC at russiske soldater er i ferd med å grave grøfter mellom Krim og resten av Ukraina. Det meldes også om kontrollposter på veiene og at toget også blir stoppet på grensen til den autonome republikken på Krim.

I Moskva har det vært to mindre demonstrasjoner mot krig i dag. De har blitt oppløst av opprørspoliti. Senere i dag skal det også være en demonstrasjon til støtte for Kremls politikk i Ukraina.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder