Ledervalget i et splittet Labour er i gang

LEDER: Jeremy Corbyn er favoritt til å vinne ledervalget i Labour. Her fra en tale i Aberdeen torsdag. Foto:,REUTERS/Russell Cheyne

Avis-aksjon for å knuse Labour

Storavisen The Daily Telegraph, som støtter de konservative, oppfordrer leserne til å melde seg inn i erkekonkurrenten Labour. Formål: Å få venstreradikale Jeremy Corbyn (66) valgt til ny leder.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Lykkes det å få valgt 66-åringen som leder, vil nemlig det føre til at partiet går dukken, mener avisen.

600.000 Labour-medlemmer og tilhengere av opposisjonspartiet har stemmerett i ledervalget, som startet fredag. Partiet må ha ny leder etter at Ed Miliband trakk seg etter det katastrofale valget i mai.

66-åringen Corbyn har mobilisert støtte fra grasrota, og tilhengerne hans har tatt i bruk slagordet «Jez We Can», inspirert av USAs president Barack Obamas slagord. Politisk står imidlertid Corbyn nærmere det greske venstrepartiet Syriza enn Obama.

Av de fire kandidatene skiller Corbyn seg klart ut, ikke bare fordi han er 20 år eldre enn de tre andre, men også fordi han er langt mer radikal.

Tidligere statsminister Tony Blair, som vant tre valg for Labour, gikk onsdag ut og advarte sitt parti mot «å bevege seg tilbake til fortiden».

Flere tilhengere i Skottland

Fredag blir de første stemmesedlene sendt ut til velgerne, ifølge avisa The Guardian. Valgresultatet blir kunngjort 12. september.

På selve valgdagsåpningen starter Jeremy Corbyn kampanjetur i Glasgow i Skottland, hvor Labour har fått en økende tilhengerskare.

– Støtt hvem dere vil, bare ikke Corbyn, oppfordrer Liz Kendall sine tilhengere ifølge BBC fredag. Kendall er en av partileder-kandidatene til Labours høyrefløy og mener partiet mister sin seriøsitet ved å gi Corbyn stemmer.

Konservativ harselas

Den konservative britiske avisen The Daily Telegraph har startet en kampanje der de oppfordrer sine leser til å melde seg inn i Labour og stemme fram Corbyn for dermed å ødelegge partiet.

Fredag preger Jeremy Corbyn forsiden i nettutgaven av avisen. I en analyse av Labours-lederskap vil han ifølge The Telegraph koste britiske familier over 30. 000 kroner i året. Kilder i den britiske regjeringen mener det vil hjelpe velgerne ved å opplyse om hvor mye labour-kandidatene vil koste for å holde det de lover.

Les også: Lord trekker seg fra Overhuset etter kokain-skandale

Venstreradikale Corbyn har gått hardt ut mot regjeringens nedskjæringspolitikk og er for nasjonalisering av virksomheter, noe som også gir gjenklang blant medlemmene i Storbritannias fagforeninger. Onsdag fikk Corbyn støtte fra den største fagforeningen i Storbritannia, Unison med sine 1,3 millioner medlemmer.

Blair-krig

Tony Blair, som vant tre valg på rad for Labour, gikk tidligere denne uken hardt ut mot partifeller som vurderer å stemme på Corbyn.

Blair mener - i likhet med konservative Daily Telegraph - at Corbyn vil ødelegge partiet. Blair mener at folk flest aldri vil stemme på en så radikal statsministerkandidat, og at Labours fremtid avhenger av at velgerne ser på partiet som et seriøst regjeringsparti.

Blair, som helt siden Irak-invasjonen har vært svært kontroversiell i eget parti, nærmerst bønnfaller partifellene til å lytte:

– Enten dere elsker meg eller hater meg: Vær så snill og høre etter på hva jeg har å si, skriver

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

  2. Blair i ordkrig med Labour-favoritt

  3. Juliet (18) tør ikke stemme på Labour i frykt for antisemittisme

  4. Etter katastrofevalget: May kjemper for sitt politiske liv

  5. Britisk avis: Corbyn trekker seg fra verv etter dikt-angrep på Dronningen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder