Her hedres tog-heltene i Frankrike

Fransk etterretning: Har hatt den terrormistenkte på radaren lenge

Disse tre grep resolutt da den terrormistenkte geværdesperadoen åpnet ild på det franske hurtigtoget. Lørdag formiddag ble de hedret med medaljer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Amerikanerne Anthony Sadler og Alek Skarlatos og briten Chris Norman er allerede blitt nasjonalhelter i Frankrike - og er til og med blitt hyllet av USAs president Barack Obama personlig.

Europeiske etterretningskilder sier til CNN at de lenge har hatt den mistenkte geværdesperadoen på radaren - på grunn av hans angivelige sympatier for IS og radikale jihadiske meninger.En fransk etteretningskilde sier til den amerikanske TV-kanalen at den mistenkte var kjent for dem på forhånd.

- Den mistenkte er en 26 år gammel marokkaner, sier Sliman Hamzi, en fransk polititjenestemann.

Han skal ha hatt store mengder ammunisjon på seg da han ble angrepet.

To amerikanske soldater forhindret etter alt å dømme det som kunne ha blitt en tragisk massakre på det franske hurtigtoget.

– President uttrykte sin dype takknemlighet for motet og den raske reaksjonen til flere passasjerer, blant dem amerikanske soldater, som uten å tenke på seg selv overmannet angriperen, sa en talsmann for Det hvite hus fredag kveld.

Obama får full støtte av Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Lørdag ettermiddag kom også Storbritannias statsminister David Cameron på banen. Han mente de som grep inn mot mannen som åpnet ild viste «ekstraordinært mot».

Etterforskningen har bare så vidt startet, men det er klart at minst to personer ble skadd før to amerikanske passasjerer på toget greide å overmanne den tungt væpnede mannen.

En av de skadde var en av de amerikanske soldatene som la mannen i bakken, bekrefter Pentagon.

Den franske innenriksministeren er lettet over at en langt større tragedie ser ut til å ha blitt avverget.

STOPPET: Etter å ha skadet tre personer på et fransk hurtigtog, ble den angivelig 26 år gamle marokanske statsborgeren lagt i bakken. Foto:CHRISTINA CATHLEEN COONS,

– Uten deres heltemot ville vi helt sikkert nå stått overfor en tragedie, sa Cazeneuve som straks reiste til Arras i Nord-Frankrike der gjerningsmannen ble arrestert, ti minutter etter hendelsen, av væpnet politi som ventet.

Granske som terror

Fransk politi etterforsker skyteepisoden på passasjertoget som var på vei fra Amsterdam til Paris, som en mulig terrorhandling.

Toget med 550 passasjerer om bord var kommet nesten til grensa mellom Belgia og Frankrike da en mann væpnet med både et automatgevær av typen kalasjnikov, en pistol og en kniv gikk til angrep.

– Påtalemyndighetens antiterror-enhet har overtatt etterforskningen av saken, både på grunn av våpnene som ble brukt, måten angrepet skjedde på og andre omstendigheter, opplyser en talsmann for påtalemyndigheten i Arras, ifølge NTB.

Den antatte gjerningsmannen, som er av marokkansk opprinnelse, i midten av 20-årene og kjent av fransk politi som IS-sympatisør, er pågrepet. Motivet for angrepet er ennå ikke kjent.

Amerikanske soldater

Det var ved 16-tiden fredag at gjerningsmannen kom ut av et av toalettene på hurtigtoget væpnet med både gevær og kniv, ifølge avisene La Voix du Nord og Libération.

Han ble kort tid etter overmannet og lagt i bakken av de to amerikanske soldatene som hadde hørt at han ladet geværet inne på toalettet. De konfronterte ham før han rakk å iverksette sine planer.

To personer, trolig iallfall en av soldatene, ble såret i basketaket som fulgte. Den ene skal ha fått skuddskader mens den andre ble såret etter å ha blitt angrepet med kniv.

SKADET ETTER SKUDDRAMA: Skuespiller Jean-Hugues Anglade, her avbildet under Cannes-festivalen i mai. Foto:Bertrand Langlois,Afp

Skuespiller lettere skadd

Ifølge nyhetsbyrået AFP var mannen i tillegg til kalasjnikoven og kniven også bevæpnet med barberblader og flere andre skarpe gjenstander.

I tillegg til de to som ble alvorlig såret, fikk en tredje person, den franske skuespilleren Jean-Hugues Anglade, kuttskader i hånden da han knuste et glassvindu for å utløse togets nødalarm.

Ingen andre som var om bord på toget, ble fysisk skadd, men flere ble behandlet for sjokkskader.

Beredskapen er fortsatt høy i Frankrike etter at islamistiske ekstremister angrep satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar og drepte 17 mennesker.

Toget var på vei fra Amsterdam til Paris da skyteepisoden fant sted i nærheten av byen Arras, som ligger nord i Frankrike.
En av de skadde er skuespiller Jean-Hugues Anglade, som blant annet er kjent fra filmene «Betty Blue» fra 1986 og «Nikita» fra 1990. I perioden 2009 til 2014 spilte han dessuten en av hovedrollen TV-serien «Braquo».
Les også: Såpestjerne skadet i bilkrasj
Ifølge franske La Voix du Nord fikk Anglade en mindre skade i hånden da han forsøkte å knuse glassvinduet foran alarmen på toget. Skuespilleren er nå tatt hånd om, opplyser avisen.
Ifølge La Voix du Nord ble den antatte gjerningsmannen raskt overmannet av to amerikanske soldater, som også var passasjerer på toget. Den ene skal ha fått skuddskader, mens den andre ble såret etter å ha blitt angrepet med kniv under basketaket. Tilstanden skal være alvorlig for dem begge.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder