1 av 12I SAUDI-ARABIA: Kronprins Haakon ble ønsket lørdag ønsket velkommen til av guvernør i Riyadh-provinsen, Turki bin Abdullah al-Saudav. Her skal han gi sine kondollanser til avdøde kong Abdullah. Foto: Saudi Press Agency, EPA, NTB Scanpix

Her ankommer Kronprins Haakon Saudi-Arabia

UTENRIKS

Kronprins Haakon er lørdag i Saudi-Arabia for å gi sine kondolanser etter kong Abdullahs bortgang.

Publisert: Oppdatert: 24.01.15 23:02

Han er i selskap med blant annet Danmarks kronprins Frederik og Storbritannias prins Charles, Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande, skriver NTB.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia døde fredag etter å ha vært innlagt på sykehus med lungeinfeksjon i flere uker. Han ble 90 år gammel.

Statsminister Erna Solberg uttrykte fredag sin kondolanse overfor Nettavisen:

- Jeg vil på vegne av den norske regjeringen kondolere til den saudiske kongefamilien og Saudi-Arabia med kong Abdullahs bortgang, sa hun.

Broren Salman (79) tar nå over tronen for Saudi-Arabia, som er verdens største oljeeksportør, Vestens hovedallierte i den arabiske verden og et strengt diktatur under krtikk for sine brudd på menneskerettighetene.

Selv om Abdullah først ble konge i 2005, har han i praksis styrt landet i to tiår. I løpet av hans regjeringstid har det skjedd en viss modernisering i landet hvor lovverket er basert på islamske sharialover.

Kongen har imidlertid fortsatt med å slå hardt ned på tilløp til politisk motstand mot regimet.

Kritisert av Amnesty

Kritikere av kong Abdullah beskriver han som en hensynsløs leder, som i utstrakt grad har misbrukt menneskerettighetene til kongedømmets innbyggere.

Amnesty International skriver at det er blitt stadig farligere å være kritiker av myndighetene i Saudi-Arabia. Menneskerettighetsaktivister har blitt hardt rammet.

En rekke forbrytelser straffes med døden, inkludert frafall fra islam. Organisasjonen påpeker at det er i strid med retten til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet.

1000 piskeslag

I mai i fjor ble den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi dømt til 10 års fengsel, 1000 piskeslag og en stor bot som følge av sine ytringer på Internett. Dessuten har Badawi fått 10 års reiseforbud, og bloggeren har ikke lenger lov til å publisere noe i media.

Saken har fått stor oppmerksomhet verden over. Det har blitt holdt demonstrasjoner i Oslo for å øke oppmerksomheten rundt Badawis sak.

Broren tar over tronen

Bare timer etter begravelsen av kong Abdullah ble hans bror, 79 år gamle Salman, innsatt som ny konge i det dypt konservative og oljerike landet.

Også han har dårlig helse: Han har hatt minst ett slag og beskrives som delvis lammet og redusert. Han skal lide av Alzheimer.

Tronskiftet kommer i en tid der Midtøsten er inne i en dyp krise. Mens blodige borgerkriger i Irak og Syria skaper kaos, kjemper Saudi-Arabia om innflytelse og dominans over regionen.

Amnesty har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia og har liten tro på en bedre kår for menneskerettighetene i landet under den nye kongen.

– Det er dessverre ikke noen indikasjoner på at kong Salman kommer til å endre kursen, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB.

– Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er svært, svært kritisk. Den har i mange tiår vær veldig alvorlig, men etter den arabiske våren er den ytterligere forverret, sier hun.

Iran sender utenriksministeren

Blant de mest overraskende gjestene i lørdagens seremoni er Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Iran og Saudi-Arabia har konkurrert om innflytelse i Midtøsten i en årrekke, og det er sjelden at representanter fra det sjiamuslimske presteregimet i Iran besøker Saudi-Arabia, som er et sunnimuslimsk kongedømme.

Under borgerkrigen i Syria har de to landene støttet hver sin part, men nå har begge en felles interesse i å bekjempe Den islamske staten (IS).

Barack Obama kommer tirsdag

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry skrev fredag på Twitter at USA mistet en god venn da kong Abdullah gikk bort.

USA og Saudi-Arabia har hatt sterke forbindelser i over 80 år.

– Alliansen mellom USA og Saudi-Arabia bygde på to pilarer: Olje vestover, mot amerikansk støtte til å opprettholde det saudiarabiske regimet. USA er ikke lenger avhengig av saudiarabisk olje, og det har skapt stor usikkerhet i Riyad, sa forsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til VG fredag.

President Barack Obama og førstedame Michelle Obama ankommer Saudi-Arabia tirsdag etter et forkortet besøk til India.

Her kan du lese mer om