NY RETTSSAK: Både Joshua French sin kongolesiske forsvarer og norske advokat er forberedt på å anke, uansett utfallet av dommen som anslås å finne sted neste tirsdag. FOTO: HELGE MIKALSEN

Forberedt på anke uansett utfall i rettssaken mot French

KINSHASA (VG) Både Joshua French sin kongolesiske og norske advokat er forberedt på en ny rettssak, uansett utfallet i straffesaken.

Artikkelen er over seks år gammel

Marie André Mwila Kayembe er den kongolesiske forsvareren til Joshua French, som står tiltalt i en militærdomstol i Kinshasa for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland. Tirsdag skal han holde sin forsvarstale foran dommerpanelet i Ndolo militærfengsel i Kinshasa, etter at aktor Homère Nkulu gikk ut med harde påstander mot French i retten fredag.

Advokat Mwila besøkte mandag sin klient i fengselet og forteller at han måtte be en lege om å se til klienten.

- French er meget svak. Jeg blir nødt til å be om at han får lov til å sitte under prosedyren min, slik som under aktors prosedyre på fredag, sier den kongolesiske forsvareren til VG.

FORSVARER: Joshua French sin norske forsvarer Hans Marius Graasvold er ikke lenger i Kinchsasa. FOTO: HELGE MIKALSEN

French sin norske advokat Hans Marius Graasvold er ikke lenger i Kinshasa for å følge rettssaken på stedet, men sier det er en løpende vurdering hvorvidt det er forsvarlig at French skal møte i retten.

Les også: French-forsvarer i Kongo etterlyser betaling

- Han har et stort behov for medisinsk hjelp, og det er ikke så enkelt å skaffe han det, noe som blant annet skyldes kongolesiske fengselsmyndigheter. Behovet for bistand blir ikke mindre på grunn av rettssaken og det ytterligere presset det medfører. French er ikke tiltenkt noen rolle utover å være tilstede i retten tirsdag, så tanken er at prosedyren skal gjennomføres planlagt, sier Graasvold til VG.

Mwila forteller at han har diskutert strategier med sin norske kollega via e-post. Den kongolesiske advokaten sier at han stoler på sin optimisme om at han skal klare å overbevise dommerne om sin klients uskyld og det han mener er svakheter i aktors bevisførsel.

- Vil du komme med noen overraskelser?

- Helt sikkert, sier Mwila og smiler.

- Jeg er rede til å overbevise dommerne, sier han.

Dom i saken skal falle innen én uke etter prosedyrene er avsluttet. Hoveddommer Serge Kabondo og president ved militærtribunalet har tidligere anslått at domsavsigelsen trolig vil finne sted neste tirsdag, 11. februar.

Mwila regner med at dommen kommer til å bli anket uansett utfall, i likhet med sin norske kollega.

- Det er vi forberedt på. Hvis det ender opp med en fellende dom vil den bli anket fra vår side, sier Graasvold til VG.

UROKKELIG: Aktor Homère Nkulu blir betegnet som sta og urokkelig av French sin kongolesiske forsvarer Mwila. FOTO: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Mwila sier dommen garantert vil bli anket av aktor Homère Nkulu dersom det blir frifinnelse.

- Han er så sta og urokkelig i sin logikk, at jeg er sikker på at han kommer til å anke, sier Mwila til VG.

Den norske advokaten sier han dessverre ikke har mulighet til å være tilstede under domsavsigelsen, men at French vil bli bistått av sin kongolesiske advokat i tillegg til representanter fra norsk og forhåpentligvis britisk UD.

Ankefristen er 10 dager etter at dommen er avsagt, ifølge Mwila.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder