I dag skal dommen falle - igjen

KINSHASA (VG) Når Joshua French i formiddag stiller i retten i Ndolo-fengselet i Kinshasa er han forberedt på alt fra en fellende dom til frifinnelse - eller at hele rettssaken må gjennomføres på nytt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dag skal militærtribunalet gjøre et fjerde forsøk på å avsi dom i French-saken, etter at dommen har blitt utsatt tre ganger på grunn av usikkerhet rundt nordmannens helsetilstand.

Da han avsluttet rettsmøtet mandag sa hoveddommer Serge Kabondo at retten nå har all den informasjon den trenger for å trekke sin konklusjon, og at dommen vil falle på onsdag.

VG DIREKTE: Følg dagen i retten her fra 09.00

Enorm belastning

Men i går åpnet Kabondo for at saken kan bli ytterligere utsatt.

Ifølge Kabondo vil retten bli tvunget til å erklære rettsforhandlingene for ugyldige og starte på nytt, dersom dommerne kommer til at French har vært syk under hele eller deler av rettssaken.

- Vi kan ikke felle en dom dersom tiltalte er syk, sier Kabondo til VG.

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sier han håper på en domsavsigelse i dagens rettsmøte, og understreker at en ny rettsrunde vil være en enorm belastning for hans klient.

Samtidig bekrefter han at French er forberedt på at alle muligheter fortsatt står åpne.

- Jeg har snakket mye med French de siste dagene og har forsøkt å forberede han på alle scenarier. Han håper selvsagt på en full frifinnelse, men han er også forberedt på en fellende dom eller at det nok en gang skal skje noe uforutsett, sier Graasvold.

Forsvarerne til French har de siste dagene uttrykt sterk bekymring for helsetilstanden til French, og bedt om at han blir overført til medisinsk behandling utenfor fengselet.

Løpende vurdering

Samtidig avviser Graasvold at klienten har vært så syk under rettsforhandlingene at saken må stanses.

- Han har til tider vært svært syk, og det har hele tiden vært en løpende vurdering fra vår side om han har vært i stand til å møte i retten. Dersom jeg hadde ment at French ikke hadde vært i stand til å følge saken, eller opptre i retten på en forsvarlig måte, så hadde jeg selvsagt grepet inn. French har hele tiden forklart seg konsistent, og også legene som har vitnet i retten konkluderte med at han var tilregnelig, sier Graasvold.

- Det vil helt åpenbart være en stor påkjenning for han dersom saken blir stanset og han må gjennom dette en gang til, spesielt i den formen han er i nå, sier han.

Dersom retten i dag dømmer French for drap på kameraten Tjostolv Moland understreker Graasvold at dommen vil bli anket.

- I forrige rettsrunde valgte han å ikke anke saken videre i håp om at det ville gjøre det lettere å få til en soningsoverføring. Men dersom vi ikke har helt klare holdepunkter for at vi kan få en slik avtale vil en fellende dom bli anket nå, sier Graasvold.

Ifølge hoveddommeren er fristen for å levere en anke fem dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder