Strafferettsekspert: Kripos vitnemål veldig gunstig for French

Uenige om prøvefunn og dødsårsak

KINSHASA/OSLO (VG) I dag la rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen frem funn som han mener beviser at Tjostolv Moland ikke ble drept av Joshua French. De kongolesiske rettsmedisinerne er uenige.

Artikkelen er over seks år gammel

Før rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Folkehelseinstituttet startet med å legge frem sine funn, advarte han alle tilhørerne.

- Det er tøffe bilder som legges frem nå, men det er viktige bilder for saken.

Skader på kroppen

Han gikk gjennom flere funn på kroppen til Moland og fra prøvene som er tatt.

Stray-Pedersen viste blant annet til en skade på kroppen til Moland som han mener stammer fra et slag - men som han mener kan være forenlig med fall eller omstendigheter rundt dødsfallet som ikke var påført av andre.

Et sentralt punkt det er uenighet om ved den norske og kongolesiske rapporten er skader på kroppen til Moland.

- Jeg tror at dette er blitt fortolket som et tegn på vold i rapporten til min kollega, men dette er noe som kun kan ha inntruffet etter at døden inntraff, sa Stray-Pedersen om en av skadene på kroppen.

Han forklarte at dersom Moland hadde vært kvelt med hender, ville det oppstått andre skader på kroppen. Videre sa han at de ikke fant noen sløvende eller søvndyssende medikamenter av betydning i Molands kropp.

- Toksikologen fra Kongo tok de samme prøvene her i Kongo. Det vi fant i blodet var 2,7 i promille, sa Stray-Pedersen.

- Ikke slag, bare irritert hud

Stray-Pedersen snakket også om ansiktet til Joshua French da politiet ankom cellen morgenen Moland ble funnet død. Kongolesiske sakkyndige har tidligere uttalt at de mener han hadde en blodutredelse på kinnet.

- Dette er ingen blodutredelse. For meg ser dette ut som irritert hud, sa Stray-Pedersen.

VARMT: Forsvarer Hans Marius Graasvold ved siden av en vakt som dupper av i det svært varme rettslokalet. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Han sammenlignet bildet av French med et bilde av sin egen sønn, som hadde fått en blodutredelse etter å ha falt ned trappen.

Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold sier han er glad for at Stray-Pedersen fikk forklare seg fritt og sammenhengende uten avbrytelser.

- Han la fram en - pedagogisk lagt opp - presentasjon som tar høyde for de misforståelser som kan komme opp.

Rettsmedisineren Tshomba Hondo og den kongolesiske toksikologen Josephat Ndelo-di-Phanzu gikk senere gjennom deres funn.

- Alkohol og piller gjensidig forsterkende

Hondo sa han tviler på at Moland døde på badet. Han viste også til at benzodiazepiner og alkohol er noe som virker gjensidig forsterkende.

DETALJER: Den kongolesiske rettsmedisineren, Tshomba Hondo, går i detalj gjennom de synlige merkene som ble funnet på Molands kropp. Til venstre står tolk som snakker engelsk. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


- Det betyr at hvis man tar en tablet valium, og samtidig drikker et glass alkohol, så er det det samme som å ta mange tabletter, sa Hondo.

Dette mener han forklarer at de små mengdene bezodiazepiner som skal ha blitt funnet ved obduksjon, også spiller en rolle.

Store uenigheter

Han mener kombinasjonen av høy promille og spor av benzodiazepiner i blodet, kan ha gjort Moland ute av stand til å forsvare seg.

- Det kan ha vært at han ikke var i stand til å sette seg til motverge, og det er det vi går ut fra, sier Hondo.

Stray-Pedersen har forklart at Moland ikke var påvirket av diazepam da han døde. Da han fikk vite at kongoleserne fant dette stoffet, dro han til laboratoriet. Der fant de ut at det var spor under grenseverdiene.

- Det er grunnen til at det er så viktig å analysere blodet, for blodet vil fortelle deg hva vedkommende er påvirket av når vedkommende dør, sa rettsmedisineren.

- Når du derimot analyserer urin, så får du svar på hva avdøde var påvirket av flere timer tidligere.

Strafferettsekspert Jo Stigen mener Stray-Pedersens grundige vitnemål er gunstig for Joshua French.

VURDERER: Professor Jo Stigen vurderer rettssaken på VGTV.


- Tidligere i dag har det vært svært mange avbrytelser. At Stray-Pedersen får gå gjennom disse detaljene er veldig gunstig for French og forsvaret, sier strafferettsekspert Jo Stigen som legger til at bildene sammen med forklaringene har sterk overbevisningskraft.

Stigen er ekspert på VGTV under rettssaken i Kongo, og professor ved Universitetet i Oslo.

Stigen presiserer at for å straffedømmes skal det ikke være tvil, noe han mener det er i denne saken.

Les om flere detaljer fra rettssaken i VG Direkte!

- Det er i alle fall ikke hevet over rimelig tvil at French skal ha drept Moland. Jeg blir overrasket hvis han blir domfelt, sier Stigen.

KRIPOS: Krimtekniker Tom Luka innledet med den norske konklusjonen. Aktor gikk rett i strupen på ham fordi det i afrikansk rettskultur ikke er normalt å begynne med konklusjonen. Til venstre står tolken. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Stigen sier også at han mener den kongolesiske rettsmedisineren kommer med grundige forklaringer på sine funn.

- Det som er mest overraskende er at to sakkyndige med faglig tyngde argumenterer for to ulike konklusjoner basert på de samme funnene. Mange hadde kanskje en tanke om at det ville rakne litt for aktoratet når Kripos skulle legge frem sin versjon i dag, men i stedet pareres det med en helt annen konklusjon fra de kongolesiske sakkyndige, sier jusprofessor Jo Stigen i VGTVs direktesending.

Andre nordmann med vitnemål

Stray-Pedersen var andre nordmann som vitnet på rettsdag fem. Tidligere tirsdag har kriminaltekniker Tom Luka i Kripos forklart at det var ingen tegn til vold på Molands kropp. Den kongolisiske sakkyndige mente på sin side at funnene på stedet ikke sannsynliggjør det at Moland kan ha tatt sitt eget liv.

Idet rettsforhandlingene på dag fem startet i Kinshasa, kunne utenriksminister Børge Brende fortelle VG at han har møtt Kongos utenriksminister, der han gjentok ønske om soningsoverføring til Norge eller benådning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder