Sender ut arrestordre på Janukovitsj

Den ukrainske interimregjeringen har utstedt en arrestordre på den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj. De skal også ha anklaget ham for massemord, melder nyhetsbyråene AFP og AP.

  • Kari Aarstad Aase
  • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Minst 82 personer, de fleste av dem demonstranter, ble drept under urolightetene i Kiev forrige uke.

Fra i morges ble Janukovitsj og flere andre ettersøkt etter at det ble tatt ut tiltale for massemord, skrev fungerende innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebookside i morges, melder KyivPost.com

- Janukovitsj er forsvunnet

Den avsatte presidenten startet sin flukt fredag 21. februar fra Kiev. Det er ikke kjent hvor han befinner seg mandag kveld.
Han skal sist ha blitt sett i det russiske-vennlige Svartehavsområdet ved Krim-halvøya. Han forlot da en privat bolig i Balaklava, før han fortsatte i en ukjent retning, ifølge Sky News. Like før følget på tre biler forlot stedet, frigjorde Janukovitsj flere livvakter fra sin tjeneste da de ikke lenger var lojale overfor eks-presidenten, ifølge Al Jazeera.

Den fungerende innenriksministeren Avakov opplyser at Janukovitsj kom til Krim-halvøya søndag, avskjediget sikkerhetsfolkene sine,skrudde av all elektronisk kommunikasjon og kjørte deretter videre til ukjent sted.

- Janukovitsj er forsvunnet, sier han til nyhetsbyrået AP.
Sammen med Ukrainas sikkerhetssjef, Valentyn Nalyvaichenko , var Avakov oppe hele natten og lette etter den avsatte presidenten,skriver KyivPost.

Trenger penger

Fungerende finansminister i Ukraina sa mandag at landet trenger
minst 35 milliarder US dollar (Over 200 milliarder kroner) for å finansiere regjeringens behov i år og neste år. Han uttrykte håp om at Europa eller USA ville bidra med penger.

VGTV DIREKTE: Følg utviklingen på Uavhengighetsplassen her

President Viktor Janukovitsj ble stanset ved flyplassen da han lørdag forsøkte å forlate Ukraina, ifølge en opposisjonspolitiker og en talsmann for grensepolitiet.

- Et privatfly som skulle dra fra Donetsk lufthavn, hadde ikke papirene i orden. Da tjenestemennene ba om å få se dokumentene, ble de møtt av væpnede folk som tilbød dem penger for å få lette raskt, sier talsmann Serhiy Astahov til nyhetsbyåret AFP.

Tilbudet ble avslått, ifølge Astahov. Litt senere kjørte to pansrede kjøretøyer bort til privatflyet.

- Presidenten kom ut og forlot flyplassen, forteller talsmannen, som ikke vet hvor presidenten og hans folk hadde tenkt å dra.

Astahovs beskrivelse stemmer over ens med opplysninger fra opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjynov. Han hevder overfor nyhetsbyrået Interfax at Janukovitsj nå skjuler seg et sted i Donetsk-regionen.

Selv hevdet presidenten lørdag at han overhodet ikke har tenkt å forlate Ukraina.

- Jeg kommer ikke til å dra fra landet. Jeg har ikke tenkt å gå av. Jeg er den lovlig valgte presidenten, sa Janukovitsj i et TV-sendt intervju.

Ukrainas nasjonalforsamling stemte lørdag for å avsette Janukovitsj, som mener han er utsatt for et statskupp.

Protester i øst

Mandag samlet demonstranter seg foran rådhuset i havnebyen Sevastopol, mens de taktfast sang "Rusland", "Russland"!,skriver nyhetsbyrået AP. Russland har fortsatt en stor flåtebase i Sevastopol, noe som har vanskeliggjort forholdet mellom Ukraina og Russland siden 1991. Sjefen for byens administrasjon gikk av mandag.

For retten

FACEBOOK:Ukrainas fungerende innenriksminister la mandag morgen ut denne meldingen på sin facebook-side, der han forteller at det er utstedt arrestordre på tidligere president Viktor Janukovitsj.

Stadig flere tar til orde for at Janukovitsj må stilles for retten etter at han brukte presidentembedet til å berike seg selv og sine støttespillere, og slå hardt ned på dem som protesterte mot ham.

Raseriet kokte over sist uke da snikskyttere angrep demonstranter under de blodigste demonstrasjonene Ukrina har hatt i sin post-Sovjetiske periode etter 1991.

Splittelse

Den siste tidens protester i Ukraina har ført til frykt for at landet kan bli delt i to. den vestlige delen , som lener seg mot EU og vesten, og den østlige delen som er mer Russisk-vennlige.

Rolig i natt

Stemningen har vært rolig på Uavhengighetsplassen i Kiev natt til mandag. Folk har tent lys og lagt fra seg blomster til minne om de drepte, skriver NTB.

Fra scenen der taler og andre framføringer er blitt holdt, er det satt opp en gangvei med lyslykter for prosesjoner med kister.

ARRESTORDRE: Den midlertidige regjeringen i Ukraina har utstedt arrestordre på den avsatte presidenten Janukovitsj.Ingen vet hvor han for tiden oppholder seg.

Med en utmanøvrert president Viktor Janukovitsj på flukt, en løslatt opposisjonsleder Julia Timosjenko og et løfte om snarlig nyvalg, kan demonstrantene si at de har seiret. Men spørsmålet er hva som venter.

En av dem som har problemer med å glede seg, er demonstrantenes talsmann Sviatoslav Jurasj.

- Det er vanskelig å kjenne glede ved å se Timosjenko tale fra scenen der man rett før gjennomførte bisettelsesseremoni for 24 døde, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. Ingen kan si hvor presidenten er

  2. Hvor er president Janukovitsj?

  3. Janukovitsj etterlyses internasjonalt

  4. Janukovitsj: - Jeg ga aldri politiet ordre om å skyte

  5. Janukovitsj kastet - Timosjenko satt fri

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder