Jens Stoltenberg: Russland har et spesielt ansvar i Øst-Ukraina

EU er bekymret over opptrappingen

SLUKKER FLAMMENE: Brannmenn jobber med å slokke en brann på et lokalt marked, som ble ødelagt under skytingen i Donetsk onsdag. Foto:Alexander Ermochenko,Reuters

Ukrainas forsvar hevder å ha drept 80 opprørere

Volden blusser opp i Ukraina og det foregår full ordkrig om hvem som startet opprøret onsdag. Det ukrainske militæret hevder 80 prorussiske opprørere er drept i et mislykket angrep på byen Marjinka øst i landet.

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Det sa militærtalsmann Andrij Lysenko i Kiev torsdag. Han sier også at 100 opprørere ble såret i kampene, som brøt ut natt til onsdag. Fem ukrainske soldater skal også være drept. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Både den ukrainske regjeringen og de russiskstøttede opprørerne beskylder hverandre for å ha startet volden i Marjinka, som ligger 30 kilometer sørvest for opprørernes høyborg Donetsk.

Les også: Slik er livet i opprørernes by

Observatører fra OSSE sier at opprørerne kjørte et dusin stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer mot Marjinka sent tirsdag. Det ukrainske forsvaret skal ha varslet OSSE om at de ville bringe tunge våpen inn i området som følge av kampene.

Hardeste opptrapping på tre måneder

For første gang på flere måneder har det brutt ut harde kamper mellom ukrainske styrker og separatister i Øst-Ukraina.

Hendelsene onsdag er hardeste opptrappingen av Hendelsene onsdag er hardeste opptrappingen av konflikten i landet på rundt tre måneder og i strid med våpenhvilen mellom partene.

En talsmann for russiske myndigheter anklager myndighetene i Kiev for å provosere fram nye angrep i Øst-Ukraina samtidig som EU skal vurdere nye sanksjoner mot Russland.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sier på sin side at det fortsatt er en overhengende trussel om nye store militæroperasjoner mot Ukraina fra de russisk-støttede separatistene. Porosjenko sier samtidig at det i øyeblikket befinner seg over 9.000 russiske soldater på ukrainsk jord.

EU bekymret over opptrappingen

EU ser svært alvorlig på de harde kampene mellom ukrainske styrker og separatister i Øst-Ukraina som oppsto onsdag.

– De voldelige kampene i Marjinka er et svært alvorlig brudd på våpenhvilen, sier EUs talskvinne, Maja Kocijancic.

Før kamphandlingene flyttet prorussiske opprørere tungt artilleri til frontlinjen. Det opplyste observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Også EU har fulgt disse bevegelsene.

– Våpenhvilen skal respekteres og alle tunge våpen skal trekkes tilbake, sier Kocijancic.

LES OGSÅ: Øver sammen i nord – kald krig i øst

Det ukrainske forsvaret skal ha varslet OSSE om at de ville bringe tunge våpen inn i området som følge av kampene i Marjinka.

Opptrappingen av konflikten er i strid med våpenhvilen mellom partene. Den forbyr også tungt artilleri innen 50 kilometer fra frontlinjen.

– Det er stor sannsynlighet at kampene skaper en ny spiral av vold og lidelse, sier Kocijancic.

Full ordkrig

Både den ukrainske regjeringen og de russiskstøttede opprørerne beskylder hverandre for å ha startet volden i Marjinka, som ligger 30 kilometer sørvest for opprørernes høyborg Donetsk.

Fem ukrainske soldater drept og 39 ble skadd, skriver Juri Birjukov, en av president Porosjenkos rådgivere, på Facebook.

Ifølge de prorussiske opprørerne har 14 separatister og fem sivile mistet livet. I tillegg skal 24 sivile og 86 av opprørerne ha blitt skadd, ifølge dem.

Det ukrainske militæret hevder derimot at så mange som 80 opprørere er drept. Det sa militærtalsmann Andrij Lysenko i Kiev torsdag. Han sier også at 100 opprørere ble såret i kampene,

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

– Det er stille i byen Marjinka nå, sier talsmann for det ukrainske militæret, Oleksandr Paranjuk, torsdag.

Stoltenberg: – Påminnelse om skjør våpenhvile

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener Russland har et spesielt ansvar for å bidra til at våpenhvilen i Øst-Ukraina overlever.

TALTE TIL STUDENTER: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg holdt torsdag foredrag på Universitetet i Oslo. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

– Vi har sett meldingene om nye kamphandlinger i Ukraina. Det er en påminnelse om at våpenhvilen er veldig skjør. Det viktige er at alle parter respekterer våpenhvilen og trekker tilbake tunge våpen, og ikke minst at vi slipper til observatørene fra OSSE slik at våpenhvilen kan overvåkes, sa Stoltenberg etter et besøk på Universitetet i Oslo torsdag.

Han understreket at Russland spiller en spesiell rolle i dette.

– Russland har et spesielt ansvar fordi de støtter separatistene og forsyner dem med tunge våpen, og Russland har også styrker i Øst-Ukraina.

Stoltenberg kan ikke svare på om Russland har spilt en direkte rolle i den nye oppblussingen av konflikten, men gjør det klart at russerne er til stede på ukrainsk jord.

– Det vi har helt entydig etterretningsinformasjon om, er at Russland er til stede i Øst-Ukraina, og at Russland har levert store mengder tunge, avanserte våpen, sier Stoltenberg til NTB.

LES OGSÅ: Volden blusser opp i Ukraina

Det dreier seg ifølge ham om artilleri, luftvern og avanserte våpensystemer.

– De har forsynt separatistene i løpet av de siste månedene med over tusen enheter av denne typen tunge våpen, sier han.

Bekymret

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier uttrykte bekymring for økningen av kamphandlinger i Ukraina.

– Vi må snarest ta sikte på å bringe situasjonen under kontroll, sa han på en pressekonferanse torsdag.

– En våpenhvile er skjør, og vi må forhindre at brudd på den fører til militær opptrapping, fortsatte Steinmeier.

Den tyske utenriksministeren får støtte av Frankrike.

– Vi blir bekymret av den informasjonen vi får om kamphandlinger i Marjinka. De må slutte umiddelbart, sier talsmann Romain Nadal i det franske utenriksdepartementet.

USA og EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland som følge av konflikten i Ukraina.

Flere artikler

  1. Ukrainas president: Putin kommer for å øke spenningen

  2. Ukraina frykter ny invasjon

  3. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

  4. Stoltenberg og Poroshenko fant tonen i skogen

  5. Porosjenko ber NATO redde Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder