INTOLERANTE VELGERE: Sverigedemokraternas velgere skiller seg markant fra andre svenske velgere med ekstrem intoleranse og fremmedfiendtlige holdninger, konkluderer ny forskningsrapport. Her kommenterer SDs vikarierende partileder Mattias Karlsson regjeringens beslutning om ekstravalg. Foto:NTB Scanpix,

Ny rapport slår fast at SDs velgere er «ekstremt intolerante»Sverigedemokraternas velgere er mer fremmedfiendtlige og intolerante enn de øvrige partienes velgere, viser en ny forskningsrapport.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partiets framvekst skyldes ikke først og fremst misnøye med andre partier, konkluderer rapporten fra Institutet för Analytisk Sociologi (IAS) ved universitetet i Linköping.

Forskerne har studert årsakene til, og konsekvensene av økt segregering i Sverige, og som et ledd i dette har de også undersøkt fremmedfiendtlige holdninger blant velgerne og de politiske partiene.

– Ekstremt intolerante

– Det som utmerker SD-velgerne er deres ekstremt intolerante og fremmedfiendtlige holdninger, skriver professor Peter Hedström og forskeren Tim Müller i Dagens Nyheter.

Svenske politikere og kommentatorer har den siste tiden hevdet at SDs framgang først og fremst skyldes misnøye med de øvrige partiene, ikke innvandrerfiendtlige holdninger. Det stemmer ikke, konkluderer rapporten.

– SD-velgerne skiller seg ikke særlig ut fra øvrige velgere når det gjelder misnøye med det politiske etablissementet, slår Hedström og Müller fast.

Negative til muslimer

Gjennom et samarbeid med meningsmålingsinstituttet Novus har forskerne undersøkt velgernes holdninger både før og etter høstens riksdagsvalg.

80 prosent av dem som stemte på SD er negative til at en muslim gifter seg inn i familien, 50 prosent av dem er negative til å ha en muslim som nabo og 45 prosent er negative til å la muslimsk helsepersonell ta hånd om foreldrene, viser undersøkelsen.

Fremmedfiendtligheten er så utbredt blant SDs velgere at de reagerer negativt på enhver person med utenlandske navn, både som nabo, helsepersonell og familiemedlem, selv om det ikke er snakk om muslimer.

– Påtakelig avvikende

Forskerne konkluderer med at SD-velgerne er «en påtakelig avvikende gruppe» i det svenske samfunnet», og at «de framstår som ekstreme i sin intoleranse og fremmedfiendtlighet».

Dette har ikke endret seg stort de siste årene, da de for første gang stemte på partiet i høst viser seg å ha tilnærmet samme holdninger som de som stemte på SD ved forrige valg, viser undersøkelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder