DREPT: Finn Nørgaard (55) ble drept på Krudttønden kulturhus på Østerbro i København under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks.
DREPT: Finn Nørgaard (55) ble drept på Krudttønden kulturhus på Østerbro i København under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks. Foto:Gisle Oddstad,

Filmskaper Finn Nørgaard (55) drept

Medprodusent: - Han ble et tilfeldig offer

UTENRIKS

KØBENHAVN (VG) Ifølge danske medier var det 55-åringen Finn Nørgaard som ble skutt og drept i angrepet mot Krudttønden på Østerbro.

Publisert: Oppdatert: 16.02.15 00:49

Angrepet fant sted rundt klokken 15.30 i går under et debattmøte om ytringsfrihet på kulturhuset Krudttønnen der Muhammed-tegneren Lars Vilks deltok.

Finn Nørgaard, kjent fra flere dokumentarfilmproduksjoner, ble da drept av skuddsalver fra gjerningsmannen.

Dansk politi bekrefter at alle pårørende er varslet overfor dansk TV 2.

– Jeg så en av gjerningsmennene skyte en sivil mand på kloss hold. Det lignet en iskald likvidering med ett enkelt skudd fra en maskinpistol, som gikk inn ved brystet, forklarer et 31-årig øyenvitne, til Ekstra Bladet.

Gjenopplivning var fånyttes.

Tilfeldig offer

TV-produsent Thomas Bartels, som har arbeidet mye sammen med Nørgaard i hans produksjonsselskap Filmselskapet, sier til VG at Nørgaard nok var på debattmøtet på Krudttønden av personlig interesse:

- Jeg tror han ble et tilfeldig offer. Han har ikke laget noe dokumentarfilm eller noen prosjekter som er sensitivt i terroristsammenheng. Han var på møtet fordi han har personlig interesse av temaet. De siste tingene vi har laget, handler om barn som er i fengsel, og om å se på dette på nye måter, sier Bartels.

- Han var på alle måter et godt menneske, elsket av sine venner - og høyt respektert av sine samarbeidspartnere. Han var svært sosial og hadde en stor omgangskrets. Dette er et stort tap, sier Bartels.

Dokumentarfilmer

En venninne av Nørgaard, psykologen Majken Matzau, beskriver han som en varm person.

– Finn var en original; en helt utrolig hjertevarm og kreativ person – dedikert og fantastisk. Han har lagde mange ganske spesielle dokumentarfilmer, sier hun til avisen.

En av de siste dokumentarfilmene Nørgaard lagde var om og til barn som har foreldre som sitter i fengsel, for å bidra til å gjøre barnets møte med fengselet så skånsomt som mulig.

Kommentator Malene Trock Hempler i Berlingske Tidende hadde kjent Nørgaard i 15 år.

– Han kjempet for kjærligheten, hans holdninger var veldig nyanserte, og han tenkte aldri «dem og oss», sier hun til Ekstra Bladet.

Angrep også synagoge

Ved ett-tiden natt til søndag ble Københavns syneagoge angrepet. På innsiden var det feiring av jødisk konfirmasjon. Den jødiske vakten Dan Uzan (37) ble drept. I tillegg ble to politimenn skadet.

Ifølge synagogens forstander kan Uzan ha forhindret en massakre på de 80 personene som var tilstede under konfirmasjonen.

Antatt gjerningsmann skutt

Opplysninger i etterforskningen hadde ledet politiet til en adresse på Nørrebro i København.

Da en mann ankom adressen ved femtiden i dag tidlig ble han tilropt av politi. Mannen skjøt da mot politiet. De besvarte ilden og drepte ham.

Politiets teori er at de har skutt mannen bak angrepet både på kulturhuset og den jødiske synagogen.

Her kan du lese mer om