Gilbert: - Heltene er i Gaza

Møtt av folkehav på OSL

Svarer på kritikken

Legene Mads Gilbert og Muhammad Abou Arab ble møtt av et folkehav da de ankom Oslo Lufthavn onsdag. - Det er de sivile som bærer byrden, sa Gilbert under en pressekonferanse like etter de ankom Norge.

  • Monica Bring Estensen
  • Heidi Østhus Erikssen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lege Mads Gilbert og hans kollega Muhammad Abou Arab landet onsdag kveld på Oslo Lufthavn. Han forlot Gaza mandag i forbindelse med et planlagt vaktbytte. Gilbert kommer i dag fra Brussel der han deltok på en pressekonferanse i Europaparlamente.

Etter å ha blitt løftet opp på skuldrene til noen av de fremmøtte, kom Gilbert med en kort appell:

– Gaza trenger deres støtte. Blodet renner i Gazas gater, sa legen, som har tilbrakt to uker på Shifa sykehus i enklaven som for tiden er utsatt for en kraftig israelsk militæroffensiv, ifølge NTB.

Gilbert har kommer tilbake til Norge etter 15 døgn i Gaza, og holdet en pressekonferanse en liten timer etter han ankom landet.

- Det har vært lite søvn og vi har jobbet døgnet rundt. Vi har vært på Shifa-sykehuset hele tiden av sikkerhetsmessige grunner, sier han.

- Det har vært ekstremt tungt arbeid. Mens vi stod inne på operasjonssalen kunne vi høre bomber og ambulanser rundt oss, sier han til VG.

90 prosent sivile

Dødstallene på Gaza stiger hver dag, hver time:

- I løpet av de siste tre uken har over 1300 mennesker blitt drept, sier Gilbert.

Ifølge en presentasjon Gilbert legger frem er 80 til 90 prosent av de skadede sivile. 50 prosent av de skadede er kvinner og barn. En rekke skoler, sykehus og moskeer har også blitt ødelagt som følge av rakettangrep.

- 4000 hjem er komplett ødelagt. Det er de sivile som bærer byrden, fortsetter Gilbert.

- Det er hyggelig å få en heltemottakelse i dag, men heltene er i Gaza. Det er de palestinske legene, sykepleierne, sykehusledelsen, kjøkkenpersonalet og vaskeguttene som vasker bort blod, sier Gilbert.

Legene forteller at pasientene de får inn på sykehusene oftest har eksplosjonsskader, brannskader og splintskader.

- På barn spesielt så vi veldig mange knusningsskader som kommer av at de har fått tak og bygninger over seg.

- Fryktelig tungt arbeid. Hele tiden hører vi bombene og ambulansene rundt oss mens vi står på operasjonssalen.

Under pressekonferansen legene deltok på tidligere i dag ble Gilbert hedret av Mahmoud Abbas:

- Tidligere i dag fikk Mads opplest et brev fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hvor han takker den norske legen, og han fikk æresstatsborgerskap. Han er palestiner!, røper Muhammad Abou Arab under pressekonferansen.

Gardermoen 20140730. Mads Gilbert og Muhammad Abou Arab (t.h.) blir hyllet i det de ankommer Oslo lufthavn onsdag kveld. Legene har arbeidet ved Shifa sykehuset i Gaza under svært vanskelige forhold. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Kritisert

Gilbert er også politiker for partiet Rødt, tidligere har den israelske ambassaden i Oslo bedt mediene om å være kritisk til Gilbert som kilde fordi han ikke legger skjul på sitt engasjement for Palestina.

- Var du i Gaza som lege eller aktivist?

- Jeg var selvfølgelig i Gaza som lege. Jeg jobbet som lege døgnet rundt og har fortalt verden om det vi har sett. Jeg har gitt 15-20 intervjuer hver dag, også til israelske medier.

- Ja, jeg støtter palestinerne og har aldri lagt skjul på det.

- Hvis den israelske regjeringen ønsker å blande seg inn i hva norske personer skal få lov til å mene og hvem norsk presse kan intervjue, så viser det hvilken maktarroganse de nå er lullet inn i.

- Det er uforskammet å tro at de kan redigere norske medier. Jeg har full tillitt til at norsk presse klarer å vurdere meg kritisk, slik de har gjort i alle år.

FN: På et bristepunkt

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) advarer nå om at de nå er på bristepunktet, med over 200.000 palestinere som har søkt tilflukt i FN-skoler etter beskjed fra Israel om å evakuere.

Flere titalls mål på Gazastripen ble bombet natt til onsdag

Antallet drepte palestinere i den nå 22 dager lange konflikten har passert 1220, mens 53 israelske soldater og tre sivile israelere er drept. Tirsdag var en av de blodigste periodene så langt i konflikten mellom Israel og de væpnede gruppene på Gazastripen. Ifølge nyhetsbyrået AP ble 128 palestinere drept i løpet av én dag.

Det internasjonale samfunnet har foreløpig ikke lykkes med å få til en våpenhvile, mens konflikten blir stadig mer brutal. Under feiringen av den muslimske høytiden Id mandag ble minst ni barn drept i et angrep mot en strand i Gaza.

Minst ti personer skal ha blitt drept da raketter traff Shifa-sykehuset og en park ved Shati flyktningleir mandag. I etterkant av hendelsen har både israelske og palestinske myndigheter gitt hverandre skylden for angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder