LUKKET ØYNENE: Uttalelsene om fascistlederen Benito Mussolini kom søndag, da Silvio Berlusconi deltok i en sereomoni til minne om Holocaust i Milano. Her er den tidligere statsministeren fotografert mens han sitter og lukker øynene blant andre publikummere under seremonien. Foto: AP

Berlusconi forsvarer Mussolinis Hitler-støtte

Deltok på seremoni på den internasjonale Holocaust-dagen

Eksstatsministerens politiske motstandere vil ha ham tiltalt for å fremme fascismen

(VG Nett) Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi forstår at fascist-lederen Benito Mussolini allierte seg med Adolf Hitler på 1930- og 40-tallet.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den omstridte politikerens oppsiktsvekkende uttalelser kom under en seremoni til minne om Holocaust i Milano søndag, i anledning den internasjonale Holocaust-dagen, som FN har vedtatt at skal være den 27. januar hvert år.

Ifølge nyhetsbyrået AP sa Berlusconi at han forstår at Mussolini allierte seg med Hitler, ettersom han ifølge eksstatsministeren trolig konkluderte med at det var bedre å være på «vinnerlaget».

Innførte raselover

- Det er vanskelig å sette seg inn i de beslutningene som måtte tas den gangen. Den italienske regjeringen fryktet sikkert at tyskernes makt ville føre til at de ville vinne krigen, og da foretrakk han å alliere seg med Hitlers Tyskland fremfor å gå imot dem, sa Berlusconi, ifølge AP.

Benito Mussolini var Italias statsminister og leder av det italienske fascistpartiet fra 1922 til 1943. Adolf Hitler var som kjent statsoverhode for det tyske riket, nazismens høyeste beskytter og ansvarlig for drapene på seks millioner jøder.

I 1938, før utbruddet av andre verdenskrig, vedtok Mussolinis regime de såkalte «raselovene», som nektet jøder adgang til Italias universiteter og til mange yrker, i tillegg til flere andre forbud.

- Gjorde en god jobb

FASCIST-LEDER: Benito Mussolini var Italias statsminister og leder av det italienske fascistpartiet fra 1922 til 1943. Her er han fotografert i Roma i 1936. Foto: AP

Da Tysklands naziregime okkuperte Italia under krigen, ble tusenvis av jøder fra det lille italienske jødiske samfunnet deportert til dødsleirene.

- I denne alliansen (mellom Mussolini og Hitler, journ.anm.) kom også kampen mot og utryddelsen av jøder. Derfor var raselovene den største feilen Mussolini gjorde, som på så mange andre måter gjorde en god jobb, sa Berlusconi.

Mer enn 7000 jøder ble deportert fra Italia under Mussolinis regime, og nærmere 6000 av dem ble drept, ifølge AP.

Vil varsle påtalemyndigheten

Berlusconis uttalelser skapte raskt furore i Italia, og han anklages nå for å ha fremmet fascismen. Rosy Bindi, lederen i Det demokratiske partiet, mener Berlusconis ros av Mussolini er en fornærmelse mot den demokratiske samvittigheten i Italia.

- Bare Berlusconis politiske kynisme, kombinert med den verste historiske revisjonismen, kan skille skammen ved raselovene fra det fascistiske diktaturet, sier Bindi, ifølge AP.

Etter Italias katastrofale erfaring med andre verdenskrig ble det innført en lov som sier at det er forbudt å oppfordre til fascisme.

Lokalpolitikeren Gianfranco Mascia sa søndag at han og hans politiske støttespillere vil levere en formell klage til den italienske påtalemyndigheten mandag, for å få Berlusconi tiltalt.

- Drepte aldri noen

Det er imidlertid ikke første gang Berlusconi, som tidligere i år åpnet for et comeback som finansminister, kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om Italias fortid. I 2010 fortalte han verdenslederne som var til stede på en konferanse i Paris at han hadde lest Mussolinis tidsskrifter.

Tidligere har han også hevdet at Mussolini aldri stod bak noen drap.

- Mussolini drepte aldri noen. Han pleide å sende folk på ferie i intern eksil, sa Berlusconi i 2003, ifølge avisen Voce de Rimini.

Les også

 1. Berlusconi åpner for comeback - som finansminister

  Silvio Berlusconi måtte gå av som statsminister som følge av Italias økonomiske uføre.
 2. Monti frykter velgerne lar seg forføre av Berlusconi

  Statsminister Mario Monti advarer italienerne mot å la seg lokke av «fløytespilleren» Silvio Berlusconi.
 3. Ruby «hjerteknuseren» i retten - Berlusconi vil utsette saken

  Ruby «hjerteknuseren» skapte oppstuss da hun mandag stilte opp i rettssaken mot Silvio Berlusconi.
 4. Berlusconi langer ut mot «feministdommere»

  Skilsmissen fra Veronica Lario ble dyr for Silvio Berlusconi. Feministiske og kommunistiske dommere har skylden, mener…
 5. Berlusconi: - Kan trekke meg hvis Monti stiller

  Silvio Berlusconi varsler at han vil gi opp forsøket på å bli statsminister i Italia igjen hvis dagens regjeringssjef…
 6. Berlusconi må gi ekskona 270 millioner i året

  (VG Nett) Italias skandaleombruste eksstatsminister betaler dyrt for å slippe et opprivende skilsmisseoppgjør i retten.
 7. Politiet etterlyser ung kvinne i Berlusconi-sak

  Den unge nattklubbdanserinnen Karima El Mahroug møtte ikke opp i retten der hun skulle vitne i saken mot Italias…
 8. Silvio Berlusconi tilbake med et brak

  «Sirkushesten» Silvio Berlusconi er tilbake i manesjen. Statsminister Mario Monti får skryt for å ha berget tilliten til…
 9. - Berlusconi gjør comeback med nytt parti

  Silvio Berlusconi kommer senere denne uken til å gjøre comeback i italiensk politikk med et nytt parti, hevder enkelte…
 10. Hevder Berlusconi er klar for statsminister-comeback

  (VG Nett) Ett år etter at Silvio Berlusconi trakk seg fra politikken er han ifølge sitt eget parti klar for å stille som…
 11. Berlusconi vil bli statsminister igjen

  Til tross for sexskandaler og dom for skattesnusk håper 76 år gamle Silvio Berlusconi å få ny tillit i politikken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder