TRYGGE: Migranter går i land i Pozzallo i Sicilia. De overlevde overfarten, men vet fortsatt ikke hva som venter dem i Europa. Foto:Antonio Parrinello,Reuters

150 000 har krysset Middelhavet i 2015: Dobbelt så mange båtflyktninger har druknet så langt i år

I forhold til antall flyktninger døde dobbelt så mange på vei til Italia som i fjor. Samtidig sliter Hellas med å ta i mot strømmen av flyktninger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hittil i år har det ankommet minst 150 000 migranter til Europa over Middelhavet, cirka dobbelt så mange som i fjor. I samme periode er antallet omkomne mer enn doblet. Doblingen i antall migranter kan imidlertid ikke forklare dobling i omkomne, ettersom nesten hele økningen har skjedd i den tryggere ruten over Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas.

Av de 1914 omkomne hittil i år døde 55 i det østlige Middelhavet sammenlignet med 1841 i det sentrale Middelhavet. Ruten over det sentrale Middelhavet går til Italia som tok i mot rundt 6500 flere migranter så langt i år sammenlignet med i fjor.

Tallene stammer fra International organization for migration (IOM) en mellomstatlig organisasjon med 157 medlemsland som jobber med å løse flyktningspørsmål.

Menneskesmuglerne er kidnappere:Krever løsepenger for desperate flyktninger

Svak bedring

Siden mai har antallet omkomne imidlertid gått ned. Dette skyldes mest sannsynlig at det nå er flere skip på oppdrag fra EU som driver søk og redningsarbeid, forteller Flavio Di Giacomo som jobber for IOM i Italia til VG.

– Det var på tide at EU så alvoret i dette. Situasjonen var helt kritisk. Dette viser bare det vi har sagt hele tiden. Europa kan redde mennesker fra å drukne. Det er et lite lysglimt at antallet omkomne er begynt å gå ned igjen, men vi har fortsatt langt igjen, sier han.

Overferden er likevel fortsatt svært risikabel. Når VG snakker med Di Giacomo er han på toget til Palermo for å intervjue overlevende fra et forlis på torsdag. Det kostet tolv mennesker livet utenfor kysten av Sicilia.

Utfordrer Hellas

Første halvår av 2015 har Hellas tatt i mot flere flyktninger enn Italia, med 75 970 registrerte flyktninger mot Italias 74 947. Til tross for at ruten migrantene tar dit er tryggere druknet det femten mennesker utenfor Tyrkia senest denne uken. Økningen i antall flyktninger til Hellas byr i tillegg på egne utfordringer.

– Hellas er ikke klare for dette i det hele tatt. De har enorme utfordringer fra før med eurokrisen. De gjør så godt de kan, men de har store problemer med å håndtere den store økningen flyktninger i går, sier Di Giacomo i IOM.

De krysset Middelhavet: Les historien til brødrene Amir og Abrar

Forsvinner ikke

Han forteller at IOM har øynet håp for den prekære situasjonen i Middelhavet etter at Europakommisjonen den 13. mai i år presenterte sin nye agenda for migrasjon. Da hadde språket de brukte endret seg.

– EU snakker ikke lenger om å «bekjempe» migrasjon, men om å redusere insentivene for å komme hit. Det er vi enige i, sier han.

Di Giacomo har en lang rekke forslag som kan bedre situasjonen, som å hjelpe flyktningene i Libya, før de forsøker å krysse havet, og å få de som ankommer Europa raskere integrert og i arbeid. Han advarer mot å tro dette er noe som kommer til å gå over.

– De reiser ikke for moro skyld. Vi kommer til å ha flyktninger som krysser Middelhavet så lenge situasjonen er ulevelig ihjemlandene. Det kan vare i fem år eller femten år. Det kan oppstå nye kriser underveis. Dette er ikke noe som går over, og vi trenger langsiktige løsninger sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder