NYOPPDAGET: Slik ser kunstneren for seg at planeten Kepler-186f ser ut. Aldri før har astronomer sett en planet som likner mer på vår egen jordklode. Foto: AP

Astronomer med historisk funn av mulig beboelig planet

Aldri før har astronomene sett en planet som er såpass lik vår egen jordklode.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den fjerne, steinete planeten som er omtrent på samme størrelse som Jorden, befinner seg i et område som ikke er for varmt og ikke for kaldt for liv.

Funnet, som ble offentliggjort i en artikkel i tidsskriftet Science skjærtorsdag, gleder astronomene som har trålet Melkeveien i flere år på jakt etter planeter hvor det er muligheter for liv.

- Dette er den mest beboelige planeten som til nå er funnet. Resultatene er absolutt bunnsolide, sier astronomen Geoff Marcy ved University of California Berkeley, som er uavhengig av det aktuelle forskningsprosjektet, til nyhetsbyrået Associated Press.

Planeten ble oppdaget av NASAs Kepler-teleskop, som oppfanger små forandringer i lyset som kan tyde på at planeter går i bane rundt stjerner. Med grunnlag i slike lysforandringer kan forskerne beregne planetens størrelse og gjøre enkelte vurderinger rundt dens oppbygging.

Denne nylig oppdagede planeten, som har fått navnet Kepler-186f, går i bane rundt en rød dvergstjerne som befinner seg omkring 500 lysår fra Jorden i stjernebildet Cygnus.

Litt større enn Jorden

Planeten er omtrent 10 prosent større en Jorden, og kan ifølge forskerne trolig ha flytende vann - som er en av nøkkelingrediensene for liv - på overflaten sin. Planeten befinner seg nemlig i ytterkant av den beboelige temperatursonen rundt stjernen sin, der sjøer, elver og hav kan eksistere uten å fryse til is eller koke bort.

Planeten soler seg ifølge forskerne trolig i den oransjerøde gløden fra stjernen og er mest sannsynlig kaldere enn jorden, med en gjennomsnittstemperatur noe over frysepunktet.

- Likt som ved soloppgang eller solnedgang en vårdag, sier astronomen ved Berkeley til Associated Press.

Elisa Quintana i NASA, som har leder forskerteamet bak oppdagelsen, sier de anser den nyoppdagede planeten for å være mer en kusine av Jordkloden heller enn en tvillingplanet. Dette fordi Kepler-186f sirkler rundt en stjerne som er mindre enn vår egen sol. Mens Jorden roterer rundt solen på 365 dager, gjør denne planeten unna en rundtur på 130 dager.

Forskerne kan ikke si noe om hvorvidt den nyoppdagede planeten har en atmosfære, skriver CNN. Men dersom den har det inneholder den nok mye karbondioksid, mener Lisa Kaltenegger ved Harvard-univesitetet.

Kepler-186f er en del av et solsystem med fem planeter, som alle er omtrent like store som Jorden. De andre fire planetene er imidlertid for nær stjernen for at det kan finnes liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder