...og disse tror vi ikke vinner Nobels fredspris - se oversikten!

NOBELFAVORITTEN: Den pakistanske skolejenta og fredsaktivisten Malala Yousafzai er den store favoritten blant kandidatene til Nobels fredspris. Foto: AFP

Dette er fredspris-favorittene

For ett år siden ble Malala Yousafzai (16) skutt i hodet av Taliban. Fredag kan hun bli tidenes yngste fredsprisvinner.

  • Rune Thomas Ege
  • Stian Eisenträger
  • Kari Aarstad Aase

Artikkelen er over seks år gammel

I de årlige spekulasjonene om hvem som får den gjeve prisen, troner den pakistanske 16-åringen øverst.

Hun er også en av favorittene VGs utenriksredaksjon har plukket ut blant de kjente - og mindre kjente - kandidatene til årets pris.

SE HELE OVERSIKTEN NEDERST I SAKEN - DISKUTER KANDIDATENE I KOMMENTARFELTET - STEM PÅ DIN FAVORITT!

- Mange av de tyngste kandidatene blir aldri kjent, fordi de fleste følger Nobelkomitéens oppfordring om å ikke røpe de nominerte, og det er nok en skjevhet i hvilke kandidater vi får vite om. De som nomineres av den internasjonale fredsbevegelsen blir kjent, og vi ser en tendens til at norske parlamentarikere har begynt å lekke hvem de nominerer, sier direktør ved Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken.

Holder knapp på Malala

Hans favoritt er også den 16 år gamle pakistanske jenta Malala - som det siste året har blitt selve bildet på kampen for jenters rett til utdannelse.

Allerede som 11-åring kjempet hun mot de lokale Taliban-kommandantene som nektet jenter å gå på skolen. 9. oktober i fjor ble hun forsøkt henrettet på vei hjem fra skolen, men overlevde på mirakuløst vis.

Onsdag ga Malala ut boken om sin kamp. Og torsdag styrket hun favorittposisjonen ytterligere ved å stikke av med Sakharov-prisen, som deles ut av EU-parlamentet.

Like etter kom Taliban med nye trusler mot 16-åringen.

Russiske favoritter

- På annenplass har jeg satt de tre russere Ludmila Alexejeva, Svetlana Gannusjkina og Lilija Shibanova. Det er på grunn av den politiske situasjonen og president Putins innstramminger. Hvor stor innflytelse en fredspris vil ha er ikke lett å si, men den ville være på sin plass, sier Harpviken.

Han tror imidlertid ikke de offisielle russiske reaksjonene ville være like harde som de kinesiske etter at Nobels fredspris ble tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

- At det ville komme reaksjoner og sterke protester fra russisk hold er ikke utenkelig, men ikke like sterke. Russerne har en bedre forståelse av hvordan vestlige demokratier fungerer, og at det ikke er regjeringen som bestemmer fredsprisen. Å bryte diplomatiske relasjoner ville ha betydelige konsekvenser også fra et russisk perspektiv, tror Harpviken.

I år er rekordmange 259 kandidater nominert. Av disse er 50 organisasjoner.

- Blir ikke kjedelig

PRIO-direktøren mener noe av suksessoppskriften er at Nobelkomiteen har vekslet mellom kjente og ukjente vinnere.

- De som sitter i komiteen nå er bevisste på å veksle mellom kjente og ukjente vinnere. Prisene som er blitt delt ut under Jagland har vakt relativt stor oppmerksomhet, sier Harpviken, som tror vi kan vente det også i år.

- Det er mange måter å vekke oppmerksomhet på. At vi får en kjedelig, tam pris, ser jeg som usannsynlig med denne komiteen.

PS! Hvem de 259 nominerte er, er det bare Nobelkomiteen som vet. Nominasjonene, og hvem som nominerer dem, holdes i utgangspunktet hemmelig i 50 år. De som sender inn nominasjonene, står likevel fritt til å offentliggjøre hvem de har nominert.

Kandidatene under er valgt ut av VGs utenriksredaksjon, og bygger på en rekke ulike kriterier og kilder. Enig? Uenig? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken!

FAVORITTENE

Malala YousafzaiNominert av:Flere

For nøyaktig ett år siden ble Talibans forsøk på å rydde en brysom kritiker av veien til en av organisasjonens største PR-bommerter noensinne.

Etter attentatforsøket har Malalas historie og kamp mot kvinneundertrykkelse gått verden rundt. Hun har fått tale i FN, en film er på trappene, boken kom i går, og mer er på gang.

Det soleklare favorittstempelet er trolig det som taler mest mot 16-åringen som vinner.

Denis MukwegeNominert av:Audun Lysbakken (SV)

Gynekologen som i 1999 grunnla Panzi-sykehuset i byen Bukavu i krigsherjede Øst-Kongo, hvor han hver måned behandler 400 kvinner som er blitt utsatt for voldtekt.

VG+: Les den gripende historien om kampen mot voldtektene

Anses som en av verdens fremste eksperter på behandling av fysiske og psykiske skader etter seksuell vold.

Han er også en fredsaktivist på grasrotnivå, som ved hjelp av blant annet utdanningstilbud og mikrolån prøver å gi de krigstrette kongoleserne tro på og mulighet for en fremtid.

Ludmila AlexejevaNominert av: Jan Tore Sanner (H) og Håkon Haugli (Ap)

Sammen med Svetlana Gannusjkina og Lilija Shibanova representerer hun den eldste av tre generasjoner kvinner som protesterer mot Vladimir Putins regime og kjemper for et mer rettferdig og demokratisk Russland.

Hun var med på å danne Moscow Helsinki Group i 1976, mens Gannusjkina var med å starte menneskerettighets- organisasjonen Memorial.

Shibanova leder observatørgruppen Golos, som spiller en nøkkelrolle i å kjempe for demokratiske verdier og rettigheter for Russlands innbyggere.

Gene SharpNominert av:American Friends Service Committee

Den amerikanske professorens bok «Fra diktatur til demokrati» har blitt brukt som mal på ikke-voldelige overganger til demokrati blant annet på Balkan, i Burma, Georgia, Iran, Ukraina, Kirgisistan, Hviterussland og Den arabiske våren.

Han har også blitt utpekt som inspirator for aktivister på Tianamenplassen og de tidligere sovjetstatene da de skilte lag med Sovjet.

Sharp var også blant favorittene i fjor.

Claudia Paz y PazNominert av:De tidligere fredsprisvinnerne Jody Williams og Rigoberta Menchu

Riksadvokat i Guatemala og ansvarlig for at landets tidligere president, general José Efrain Rios Montt, ble stilt for retten, tiltalt for folkemord.

I samme kategori er også de internasjonale spesialdomstolene for det tidligere Jugoslavia, Sierra Leone og Kambodsja.

OUTSIDERNE

Magda «Mama Maggie» GobranNominert av:Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Dagfinn Høybråten (Krf)

Har viet de siste 25 årene til den koptisk kristne minoriteten i Egypt via organisasjonen Stephens Children, en av de største hjelpeorganisasjonene i Midtøsten.

«Besitter helt spesielle menneskelig kvaliteter, både i møte med det enkelte barn, som ildsjel og som organisator av noe som har vist evne til å vokse seg stort og ha bærekraft», skriver de to politikerne.

Også tidligere vært nominert til prisen.

Bradley ManningNominert av:Islandske parlamentarikere og flere andre

Var i 2009 sikkerhetsklarert amerikansk etterretningsanalytiker i Bagdad. Ble arrestert i mai 2010 i Irak, mistenkt for å ha overlevert gradert materiale til nettstedet WikiLeaks.

Materialet ble trykket i medier verden over, og førte til omtaler av Manning som en katalysator for Den arabiske våren, en helt, men også en sviker.

Ble dømt i juli i år for spionasje og en rekke andre tiltalepunkter av en militærdomstol.

Søster Mary Tarcisia LokotNominert:Ukjent

Har jobbet for å bygge fred i det krigsherjede nordlige Uganda, der hun har høstet mye ros for å prøve å bygge fred med opprørsgruppene som drepte hennes egen familie.

En pris til henne kan bli delt med Acholi Religious Leaders Peace Initiative (ARLPI), og muligens erkebiskop John Baptist Odama, som har vært aktiv i meklingen med en av Afrikas mest ettersøkte krigsforbrytere Joseph Kony og hans opprørsgruppe Herrens motstandshær (LRA).

UNESCONominert av:Det internasjonale fredsbyrå

FNs organisasjon for undervisning, forskning og kultur jobber blant annet for barns rett til utdanning, utdanning i konfliktområder og utdanning som brobygger for fred.

Med menneskerettigheter og fredsarbeid som hovedmål gjennom snart 70 år, er det en sterk kandidat.

Argumentet mot, er at prisen også i fjor gikk til en organisasjon (EU).

Democratic Voice of BurmaNominert:Ukjent

Med hovedkontor i Norge og hemmelig nettverk av stringere som jobbet med livet som innsats, har den uavhengige radiostasjonen i 20 år levert TV- og radioreportasjer fra Myanmar.

Fredsprisen har aldri blitt gitt til media, men stasjonens bidrag til å åpne det tidligere lukkede regimet har fått stor oppmerksomhet.

General Thein Sein er også en het Burma-kandidat.

DE USANNSYNLIGE

Vladimir PutinNominert av: International Academy of Spiritual Unity and Cooperation of Peoples of the World

Han har blitt beskyldt for å selge våpen til Syria, starte krig mot Georgia og en rekke brudd på menneskerettighetene.

Tilhengere mener en pris er rett og rimelig etter at Obama fikk fredspris. Motstanderne sår tvil om hans rolle som fredsskaper i blant annet Syria og Tsjetsjenia.

Gjennom sin pressetalsmann hevder Putin hardnakket å ikke være interessert i Fredsprisen.

Edward SnowdenNominert av:Stefan Svalfors (svensk professor)

Varsler eller forræder? Etter at den amerikanske IT-teknikeren lekket topphemmelig informasjon om hvordan amerikanske etterretningsorganisasjoner overvåket nett-trafikk, har diskusjonene - spesielt i USA - vært opphetede.

Hadde vært en kontroversiell, men moderne, prisvinner. Men nominasjonen kom trolig for sent.

Tore NærlandNominert av:Burmesiske politikere

Kan 21 burmesiske parlamentsmedlemmer ta feil? Det er i alle fall de som har nominert Bike for peace-gründeren Tore Nærland fra Bryne til fredsprisen.

Fra sykkelsetet har Nærland engasjert seg for fred og mot atomvåpen verden rundt siden 1978.

Sterkt engasjement, svak kandidat i forhold til andre kjente nominerte.

Bulgarias ortodokse kirkeNominert av:Lachezar Toshex (bulgarsk politiker)

Under andre verdenskrig trosset kirken nazistene, og bidro til å redde et stort antall jøder fra å bli sendt til konsentrasjonsleirene.

En fredspris ville kronet 70-årsmarkeringen for den sterke motstandskampen.

Men når de helt opp?

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. NRK: Malala får neppe Nobels fredspris

  2. Malala favoritt til Nobels fredspris

  3. Dette er fredspris-favorittene

  4. - Fredsprisen kan bli en byrde for Malala

  5. Nobels fredspris-favorittene: Disse vil skape mest bråk for Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder