I HARDT VÆR: Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk for at hun nekter å møte Dalai Lama når han kommer til Norge. Her utenfor statsministerboligen. Foto: Krister Sørbø/AFP

Professor: Norge mister troverdighet som fredsnasjon

Norges omdømme som fredsnasjon vil svekkes som følge av regjeringens Dalai Lama-nekt, mener Tibet-ekspert.

  • Ingvild Sagmoen

Artikkelen er over fem år gammel

I dag kommer tibetanernes åndelige leder Dalai Lama til Norge. Formålet med besøket er å markere at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris. Den norske regjeringen har avslått å møte ham av frykt for at det vil skade Norges forhold til Kina.

Professor i politikk og internasjonale relasjoner ved University of Westminster i London, Dibyesh Anand, har studert Tibet gjennom 14 år. Han mener Norges internasjonale omdømme som fredsnasjon vil svekkes nå som den norske regjeringen nekter å møte Dalai Lama.

- Andre land og politiske aktivister vil nå se Norge som enda et land i rekken av dem som snakker om humanitære prinsipper, men som gir dem opp for andre interesser, sier Anand til VG.

PROTOKOLL: Hva synes du om at regjeringen ikke vil møte Dalai Lama?

Isfront

PROFESSOR: Dibyesh Anand Foto: Privat

Det har vært isfront mellom de norske og kinesiske myndighetene som følge av tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten og menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. I Kina ble tildelingen sett på som en fornærmelse, og Kinas reaksjon har gått utover norske næringslivsinteresser.

Professor Anand mener regjeringens møte-nekt vil bety et stort tap av såkalt «soft power» for Norge. «Soft-power» eller myk makt er strategier og tiltak for å påvirke andre land til å handle slik Norge selv ønsker at de skal gjøre. Norges myke makt er bygget på ansvar i bistand og fredsskapende prosesser.

- Den norske regjeringens avgjørelse er en stor skuffelse fordi den indikerer en ofring av prinsipper mot å oppnå noen interesser, selv om det ikke finnes noe synlig bevis på at interessene vil bli ivaretatt, sier Anand.

VG MENER: Kinas absurde krav

Professoren tror det er liten sjanse for at Dalai Lama-besøket vil endre forholdet mellom Kina og Norge, uavhengig av om regjeringen hadde valgt å møte fredsprisvinneren eller ikke.

- De økonomiske bindingene mellom Norge og Kina er robuste uansett. Faktisk så er det sånn at hvis vi ser nærmere på Kinas opposisjon til at vestlige ledere møter Dalai Lama, så ser vi at det i første omgang er ord, og ikke nødvendigvis krav, som vil utløse økonomiske sanksjoner. Det er fordi Kina trenger vesten mer enn vesten trenger Kina når det kommer til økonomisk vekst, sier Anand.

- Bøyer av

Det som er problematisk med denne situasjonen, mener Anand, er at den norske regjeringen nå sender et signal til kinesiske myndigheter om at de bøyer av for kravet bare fordi Kina nå har blitt en så mektig stormakt.

- Det vil bare gjøre Kina bare mer arrogante og krevende diplomatisk sett, tror Anand.

- Det må nå være opp til det norske folk og regjering å finne ut hva de ønsker å gjøre med Nobels fredspris i framtida - vil de skrote prisen nå i tilfelle den neste aktuelle kandidaten blir sett på som en trøbbelmaker av Kina? spør han.

Dalai Lama er ventet til Norge onsdag formiddag. Han vil møtes av blant annet tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik, men ingen representanter fra den sittende regjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder