ANKOMMER: Jared Kushner (i midten) på vei inn i Senatets kontorbygning mandag ettermiddag, norsk tid. Foto: Andrew Harnik AP

Trumps svigersønn: Konspirerte ikke med russere

WASHINGTON, D.C. (VG) Jared Kushner hevder han ikke vet om noen fra Trump-kampanjen som har konspirert med Russland.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over to år gammel

Derimot innrømmer Kushner nå å ha møtt Russlands ambassadør til USA i løpet av valgkampen. Noe han tidligere ikke har fortalt om.

Det kommer frem i en elleve sider lang redegjørelse Ivanka Trumps ektemann har skrevet i forkant av at han mandag klokken 16, norsk tid, i to timer og 20 minutter forklarte seg, bak lukkede dører, for Senatets etterretningskomité.

I etterkant kom han med en kort uttalelse til media utenfor Det hvite hus uten å ta imot spørsmål. Her gjentok han stort sett ting han skrev i redegjørelsen, men la også til at å antyde at svigerfaren vant valget av noen annen grunn enn at han hadde den beste kampanjen er å latterliggjøre de som stemte på ham.

– Jeg vil dele all informasjon med de som etterforsker, og det har jeg gjort i dag, sa han i den sjeldne opptredenen.

Noe av det Kushner har delt er at han møtte den russiske ambassadøren Sergej Kisljak og tre andre ambassadører på Mayflower Hotel i Washington, D.C i april i fjor.

Les også: Russisk advokat knyttes til sikkerhetstjeneste

Tidligere har en talsmann for Kushner benektet at Kisljak og Kushner hadde en privat samtale. Det står Trumps svigersønn fast ved i redegjørelsen sin. Han skriver at de bare hilste på hverandre og utvekslet høfligheter.

– Jeg konspirerte ikke, og jeg vet heller ikke om noen i kampanjen som konspirerte, med en fremmed myndighet. Jeg hadde ikke noen upassende kontakter. Jeg har ikke basert meg på russisk kapital for å finansiere mine forretninger i privat sektor, skriver Kushner.

Trump misfornøyd: Republikanere gjør lite for å beskytte presidenten

Kort tid før Kushner møter i Senatet tvitret svigerfaren igjen om Russland-saken:

«Så hvorfor ser ikke komiteen og etterforskerne, og selvsagt vår kriserammede justisminister, på Skurke-Hillarys kriminalitet og Russland-bindinger?»

Sikkerhetsklarering

I redegjørelsen avviser også Kushner påstander i media om at han skal ha foreslått en hemmelig kommunikasjonskanal for kontakt mellom Trump-kampanjen og Russland. Han skriver også at han ikke husker å ha hatt telefonsamtaler med Kisljak, slik nyhetsbyrået Reuters har hevdet de har kilder på, og han har heller ikke funnet noe i telefonutskrifter som kan tyde på at han hadde dette.

Den siste tiden har mange kritikere gått ut og sagt at Jared Kushner, som i dag har stilling som rådgiver i Det hvite hus, bør bli fratatt sikkerhetsklareringen sin. Blant annet fordi han ikke var fullstendig i søknaden sin for en slik.

Jusprofessor til VG: Trump setter personlig lojalitet foran loven

I redegjørelsen til Senatets etterretningskomité hevder han at søknaden ved en feiltagelse ble sendt inn for tidlig, og at det er grunnen til at ikke all kontakt med russere er oppført. Men, påpeker han, det gjaldt flere enn bare russiske kontakter.

– Jeg hadde kontakt med mer enn 100 personer fra minst 20 land.

Ingen utenlandske kontakter skal ha vært med i søknaden.

Republikaner: Ikke sett bevis

Reaksjoner på redegjørelsen lot ikke vente på seg. Jim Himes fra etterretningskomiteen i Representantenes hus, som Kushner skal møte med tirsdag, sier at noe av det Kushner nå skriver er bekreftelser av ting som tidligere har kommet frem i media, men som presidenten har hevdet er «fake news».

– Det er på tide at vi får informasjon fra Trump-administrasjonen, og folkene rundt presidenten, sier Himes, som er demokrat, til CNN.

Norges USA-ambassadør: Lar meg ikke sjokkere av Trump

Hans republikanske kollega Sean Duffy sier til samme kanal at selv om man ikke har fått vite alt etter hvert som det har skjedd er han glad for åpenheten Trump-administrasjonen nå viser. Duffy tror at mye av det folk fra Trump-administrasjonen blir beskyldt for handler om manglende politisk erfaring for flere av dem.

– Men spørsmålet er om de har gjort noe som er å konspirere med russerne. Jeg har ikke sett bevis på det så langt, så jeg tar Kushners ord for at det ikke skjedde, sier Duffy.

I RUSSLAND-MØTE: Donald Trump Jr., Jared Kushner og Paul Manafort. Foto: Reuters Photographer Reuters

Om Russland-møte: Bortkastet tid

I redegjørelsen sin kommer Kushner inn på en rekke ulike ting. Blant annet det etter hvert så omtalte møtet, som ble holdt i fjor sommer, mellom Trump-kampanjen og en blant annet en russisk advokat. Møtet viste seg – ifølge Trump jr. – å ikke gi dem noe av interesse, men e-poster i forkant forteller i klartekst at kampanjen ble lovet ting som kunne skade Hillary Clinton.

Trump: Jeg tror mange ville holdt det møtet

Disse e-postene skal ikke Kushner ha lest, selv om han på et tidspunkt fikk dem videresendt, forklarer han. Trumps svigersønn skriver at i kalenderen hans var møtet ført opp som «Møte: Don jr. | Jared Kushner».

Sistnevnte skal ha kommet for sent til møtet med den russiske advokaten, og alt han fikk med seg var en samtale om adopsjonsregler mellom Russland og USA.

– Dette var bortkastet tid for meg, så jeg sendte en e-post til assistenten min og ba ham ringe meg, slik at jeg fikk en unnskyldning for å forlate møtet, heter det i redegjørelsen.

Ifølge Kushner skjedde dette ti minutter etter at han ankom møtet.

Onsdag skal Donald Trump jr. og tidligere kampanjesjef Paul Manafort møte i Senatet. Begge de var med på det samme møtet.

Les også

 1. Trump misfornøyd: Republikanere gjør lite for å beskytte presidenten

  WASHINGTON, D.C. (VG) Søndag er ingen hviledag for Donald Trump på Twitter.
 2. Dette er Trumps nye pressesekretær

  Sarah Huckabee Sanders (34) er ingen politisk grønnskolling.
 3. Trumps nye kommunikasjonssjef slettet gamle twittermeldinger

  Anthony Scaramucci har tatt en ryddesjau i Twitter-historikken etter at president Trump ansatte ham som ny…

Mer om

 1. USA
 2. Russland

Flere artikler

 1. Trumps svigersønn: Konspirerte ikke med russere

 2. Politico: Trumps svigersønn er frustrert

 3. Trump jr., Kushner og Manafort skal alle vitne i Senatet

 4. Pluss content

  * Russland-etterforskningen nærmere Trumps familie: Svigersønnen som ble Trumps mareritt

 5. Kushner: Trumps stab var for dysfunksjonell til å samarbeide med Russland

Fra andre aviser

 1. Trump-svigersønn: Husket ikke engang navnet på Russlands ambassadør

  Aftenposten
 2. Trumps svigersønn avdramatiserer møter med russiske representanter: – Alle mine handlinger har vært korrekt

  Aftenposten
 3. Svigersønnens hemmelige Russland-forslag fører til at Trump avlyser folkemøte

  Aftenposten
 4. Medier: Trumps svigersønn ba Flynn kontakte russerne

  Bergens Tidende
 5. Nå blir også Trumps svigersønn etterforsket om Russland-anklager

  Bergens Tidende
 6. Kushner: Trumps stab var for dysfunksjonell til å samarbeide med Russland

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder