MØTTES: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møttes i Hamburg. Foto: Evan Vucci AP

USAs utenriksminister: Trump presset Putin om valgpåvirkning

WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trump tok fredag opp med Vladimir Putin at amerikansk etterretning sier Russland forsøkte å påvirke fjorårets valgkamp i USA.

  • Jostein Matre

Artikkelen er over to år gammel

– Putin nekter for at det skjedde. Russerne har bedt om å få se bevis. Det vil jeg overlate til etterretningsorganisasjonene å håndtere, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson til media i etterkant av det første møtet mellom de to presidentene, holdt i forbindelse med G20-møtet i Hamburg.

Tillerson, som var tilstede under møtet, opplyser at Donald Trump presset den russiske presidenten på dette flere ganger. Den amerikanske presidenten skal ha åpnet møtet med dette temaet. Tillerson omtaler det som en «robust og langvarig diskusjon», men sier også at Syria-konflikten var det som opptok mesteparten av tiden.

Erna til VG om Trump: Han har sin agenda

Utenriksministeren sier videre at det ikke er sannsynlig at de to landene vil komme til en enighet rundt hva som egentlig skjedde, men at de var enige om at saken er blitt et hinder for å bedre forholdet mellom USA og Russland..

– Spørsmålet er hvordan vi sikrer oss at Russland ikke vil forsøke på noe slikt i fremtiden, sier Tillerson.

Hans russiske kollega, Sergej Lavrov, hevder ifølge nyetsbyrået AP at Trump aksepterte Putins forklaring om at Russland ikke forsøkte å påvirke.

Amerikansk etterretning har gjentatte ganger slått fast at Russland blandet seg inn i valget.

Professor: – Ikke overrasket

Professor og Russland-ekspert ved George Washington University i USAs hovedstad, David Szakonyi er ikke overrasket over at dette ble et tema, til tross for at Trump offentlig ikke har vært tydelig på at han mener Russland gjorde forsøk på å påvirke valget.

– Hadde han ikke gjort det ville han bli møtt av enda mer kritikk her hjemme, sier Szakonyi til VG.

Han påpeker at ettersom det ikke var andre tilstede på møtet enn de to presidentene, og deres utenriksministre, Sergej Lavrov og Rex Tillerson, må vi nå ta deres ord for hva som ble sagt.

– Vi vet jo ingenting om tonen i samtalene, og akkurat hva innholdet var. Personlig tviler jeg på at det var et veldig hardt press fra Trump, men det kan jeg selvsagt ikke vite, sier professoren.

Les også: Trump kritiserte Russland i Polen-tale

SEKS PERSONER: Disse var med på møtet. Fra venstre. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, deres tolk, president Vladimir Puting, USAs president Donald Trump, deres tolk og utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Sputnik Reuters

Han mener årsaken til at ikke flere var tilstede er at Trump-administrasjonen er svært bekymret for lekkasjer. Da Lavrov besøkte Det hvite hus gikk det ikke lang tid før det kom ut at Trump skal ha sagt til den russiske utenriksministeren at den sparkede FBI-sjefen James Comey var en «skrulling». Lavrov nekter for øvrig for at dette skjedde.

– Alt de gjør blir kritisert av media. Nå kan Tillerson komme ut og fortelle fra møtet uten at noen har mulighet til å dobbeltsjekke det. På den måten blir det deres versjon som dominerer i mediene, sier Szakonyi.

Professor: Derfor går Trump til krig mot media

Våpenhvile i Syria

Kort tid etter møtet, og like før han skulle i et nytt møte med Japans statsminister Shinzo Abe, fortalte også Vladimir Putin kort hva han og Trump hadde diskutert. Putin nevngte temaer som situasjonene i Ukraina og Syria, samt kampen mot terrorisme og cybersikkerhet, ifølge det russiskkontrolerte nyhetsnettstedet Sputnik News.

Nyhetsbyrået AP meldte allerede før møtet var over at USA og Russland skal ha blitt enige om en våpenhvile sørvest i Syria, gjeldende fra søndag. Tillerson bekrefter dette, og forteller at Jordan også er med på denne avtalen.

Les også: Sikkerheten ikke god nok for Melania Trump

USA og Russland har støttet hver sin side i borgerkrigen i Syria, mens de har en felles fiende i IS.

– Vi har hatt våpenhvile der før, uten at det har vart. Spørsmålet er om det vil gjør det nå. I teorien kan dette være starten på noe nytt, og en politisk seier for Trump, men med mangelen på tillit fra begge parter er det vanskelig å slå fast at det kommer til å skje, mener professor David Szakonyi, som uansett tror dette var noe som var avgjort før dagens møte.

Han skulle gjerne ha hørt flere detaljer om hva Putin og Trump diskuterte rundt Ukraina.

– Dette er et veldig viktig tema, men her hjemme er det påvirkningen av valget og Syria som er de store tingene nå.

Varte i over to timer

Det bilaterale møtet, som startet rundt klokken 16.15, skulle egentlig bare vare i en drøy halvtimen, men endte med å være i to timer og 16 minutter. En årsak til at det varte så lenge kan selvsagt ha vært at man brukte tolker.

Ifølge Tillerson skal førstedame Melania Trump på et tidspunkt ha blitt sendt inn i rommet for å be dem gjøre seg ferdige. Dette fordi Trumps folk var bekymret for hans stramme tidsplan.

– Men jeg tror vi holdt på i en time til etter det, så hun lyktes ikke, sa utenriksministeren til latter fra journalistene han pratet med.

Szakonyi forklarer at normalt pleier president Putin å komme for sent til slike møter, men at han i dag faktisk var for tidlig ute. At møtet varte lenge overrasker uansett ikke professoren.

– Det gir dem en mulighet til å si at de har hatt konstruktive samtaler.

Håndhilste tidligere på dagen

Allerede tidligere på dagen møttes de to for første gang ansikt til ansikt under G20-møtet. Ifølge den russiske regjeringen håndhilste de og utvekslet noen få ord.

Det er knyttet stor spenning til hvordan kjemien mellom lederne for de to stormaktene kommer til å være. Kroppsspråket deres blir en pekepinn og vil trolig bli analysert ned til minste detalj, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avis: Putin ga ordre om å hjelpe Trump

Mens Donald Trump selvsagt er helt fersk i møter med utenlandske statsoverhoder i sin rolle som president, har Vladimir Putin tidligere møtt alle tre av Trumps forgjengere, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama.

Hvorvidt Putin og Trump faktisk har møttes før hersker det noe tvil om. Donald Trump flere ganger hevdet at de har møttes, både før og kort tid etter at han stilte som presidentkandidat. Senere har han gått tilbake på dette, og nå er det offisielle svaret fra Det hvite hus at dette var første gang de to møttes ansikt til ansikt. Putin sier også at de ikke har møttes før.

Samtidig som klimadiskusjoner

Dagen før møtet gikk Trump lenger enn han har gjort tidligere i sin kritikk av Russland da han ba dem stoppe sine «destabiliserende aktiviteter».

– Vi oppfordrer Russland til å stoppe sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder og å stoppe sin støtte til fiendtlige regimer som Syria og Iran, og i stedet slå seg sammen med ansvarlige nasjoner i vår kamp mot våre felles fiender og forsvaret mot selve sivilisasjonen, sa Trump i en tale i Polens hovedstad Warszawa.

Slik så det ut: Demonstrasjoner i Hamburg

Møtet mellom Trump og Putin fant for øvrig sted samtidig som man på G20-møtet diskuterte bekjempelsen av klimaendringene. Som kjent har Trump allerede besluttet å trekke USA ut av Parisavtalen. Trump skal likevel ha fått med seg starten på denne diskusjonen.

Samtidig fortsatte også de kraftige demonstrasjonene i Hamburgs gater. Minst 159 politifolk skal være såret i det som blir omtalt som «en krigssone».

Mer om

  1. Vladimir Putin
  2. USA
  3. Russland

Flere artikler

  1. Trump hevder han sa feil i Helsingfors

  2. Trump før Putin-møte: Vil ikke gå i detaljer om innblanding i valget

  3. Nødvendig forsikring

  4. USAs forsvarsminister: – Russland prøvde å blande seg i mellomvalget

  5. Tyst fra Trump etter G20-møtet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder