SOHR: Abu Bakr al-Baghdadi er død

Eksilgruppen SOHR og irakisk media melder at terrorkalifatet IS' leder er død.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er IS' øverste leder og såkalte kalif, Abu Bakr al-Baghdadi, død.

– Vi har bekreftet informasjon fra ledere, inkludert en av de øverste i IS, sier SOHRs leder, Rami Abdulrahman, til Reuters.

Deres kilder skal ikke ha sagt når Baghdadi døde.

Påstanden underbygges i irakisk media. I en sak publisert på nettsidene til den irakiske TV-kanalen Al Sumaria referes en kunngjøring som skal være gitt av IS, der det skal bli formidlet at Baghdadi er død. I tillegg heter det at det snart er avklart hvem som blir hans etterfølger.

Les også: Ekskona forteller om Bahgdadi

Kan ikke bekreftes

Terrorlederen Baghdadi er blitt erklært død en rekke ganger tidligere. Den seneste tiden har russiske myndigheter forsøkt å få bekreftet at et av deres flyangrep mot Raqqa tok livet av ham i slutten av mai. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass skal de nå være sikre på dette.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier de ikke kan bekrefte informasjonen om at Baghdadi skal være død. Heller ikke irakiske eller kurdiske myndigheter har gått god for opplysningene, ifølge Reuters.

Så du? Tok oppgjør med Bagdhadi med homohumor

Den kjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp skriver også på Twitter at det er grunn til å være skeptisk til opplysningene.

USAs president Donald Trump la på sin side ut en triumferende melding kort tid etter at Reuters meldte terrorlederen død:

Taper grunn

IS er på vikende front etter flere tilbakeslag den siste tiden. Søndag forrige uke erklærte Iraks statsminister seier i storbyen Mosul, terrorgruppens hovedsete i landet.

Samtidig har kurdiskledede styrker omringet IS' «hovedstad» Raqqa i Syria, og forbereder seg på å innta byen med støtte fra amerikanske bombefly.

Les mer: Dette er selvmordsbilene til IS

Første gang Bagdhadi viste seg offentlig var i al-Nuri-moskeen i byen. Da fortalte han verden at IS hadde erklært kalifatet. Før irakiske styrker inntok byen sprengte IS den historiske moskeen.

Les om Baghdadis liv: Slik ble han verdens farligste mann (VG+)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder