Krigen mot IS krevde tusenvis av ofre i Irak i juni

Krigen i Irak, der regjeringsstyrker og deres allierte forsøker å nedkjempe IS, krevde minst 5.000 menneskeliv i juni, viser en oversikt.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge Antiwar.com er minst 4928 mennesker drept i kamphandlinger i Irak den siste måneden, og det er over 60 prosent flere enn i mai.

1904 av de drepte var sivile, 2900 skal ha vært opprørere, 89 var medlemmer av irakiske sikkerhetsstyrker og 35 tilhørte kurdisk milits, viser oversikten, som blant annet bygger på opplysninger fra irakiske medier.

VG-spesial: Kampen om Mosul

Minst 1630 ble såret i voldshandlinger i Irak i juni, men nettstedet mener selv at anslagene over drepte er svært forsiktig.

Ifølge FN er over 7000 irakere skutt i kamphandlinger de siste ukene, og mange av dem har miste livet. De fleste har blitt ofre for regjeringsstyrkenes stormløp for å gjenerobre storbyen Mosul fra den ytterliggående islamistgruppa IS.

Mistet kona i «feilbombing» fra USA: – Kan ikke tilgi dem

Lik i ruinene

Store deler av Mosul er nå bombet i grus og ingen vet hvor mange ofre som ligger i ruinene.

FN har gjentatte ganger gitt uttrykk for stor frykt for den gjenværende sivilbefolkningen i Mosul, der 100 000 mennesker antas å være fanget av kampene i gamlebyen.

Artikkelen fortsetter under bilde fra ødeleggelsene i Mosul.

ENORME ØDELEGGELSER: En bombe eksploderer bak al-Nuri moskeen, mens irakiske spesialstyrker beveger seg nærmere IS i gamlebyen i Mosul torsdag. Foto: Felipe Dana AP

Fri etter tre år i IS-fangenskap: – Det de har gått igjennom er umulig å forestille seg

De gjenværende IS-krigerne i Mosul anklages for å bruke sivile som levende skjold, mens irakiske regjeringsstyrker og deres allierte anklages for å ta for lite hensyn til sivilbefolkningen i sin offensiv for å erobre byen.

Grusomme overgrep

Sivile som lykkes med å flykte fra Mosul, mistenkes også ofte for å tilhøre eller sympatisere med IS og blir utsatt for grusomme overgrep.

Blant dem som har rapportert om dette, er den svenske journalisten Magda Gad, som er avisa Expressens korrespondent i Irak.

VG i Libanon: Full krig i flyktningleir

Gad har dokumentert hvordan unge menn blir bakbundet, torturert og skutt på kloss hold, og hun forteller også om irakiske rakettangrep mot tett befolkede bydeler med tusenvis av kvinner og barn.

Expressen-journalisten har også fortalt om Falah Aziz, «politiets egen halshogger», som skryter av å ha skåret hodet av 50 levende mennesker og av å ha drept i alt 130 IS-krigere i Mosul.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder