SISTE HILSEN: En parkvokter i nasjonalparken Kruger i Sør-Afrika gir et neshorn skutt av snikskyttere i august 2014 en siste hilsen. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Kriseår for neshornet: Ulovlig hornhandel truer nesehornet med utrydding

Ulovlig handel med neshorn knyttes til ulovlig jakt, narkotikahandel og internasjonale smuglernettverk i en fersk rapport delvis finansiert av Utenriksdepartementet.

Rapporten, som er laget av The Global Initiative Against Transnational Organized Crime, dokumenter hvordan ulovlig handel med horn fra neshorn, truer neshornbestanden i Afrika. Rapporten presenteres på den norske ambassaden i Sør-Afrikas mandag. Utenriksdepartementet støtter initiativet med fem millioner kroner årlig.

Ifølge rapporten har antall neshorn drept av snikskyttere som fjerner hornet, tatt seg dramatisk opp de siste åtte årene.

Oppnår priser som gull

Det er 25 000 neshorn igjen i Afrika. I løpet av det siste tiåret er 6000 drept av snikskyttere, ifølge rapporten.

Årsak: Hornet til neshornet brukes i tradisjonell asiatisk medisin, og har en verdi på linje med gull og platina på marked i Sørøst-Asia og Kina. Jegere kan oppnå en pris på opptil 5000 dollar (tilsvarende ca 42 000 kroner) per kilo horn, ifølge rapporten.

Les om farlig snikskytterrekord: Denne myten gjør neshornet attraktivt

Dersom jakten fortsetter i samme tempo, vil bestanden av en av neshornartene, det svært utrydningstruede hvite neshornet, kunne reduseres til litt over 3000 individer om to år, ifølge konservative anslag gjengitt i rapporten.

Antall ulovlig skutte neshorn har tatt seg dramatisk opp i de sju afrikanske landene som har flest neshorn:

I fjor ble fem ganger så mange neshorn drept og hornet fjernet, sammenlignet med 2008, året rapporten regner som starten på den pågående neshornkrisen.

Problemet er størst i Sør-Afrika og nasjonalparken Kruger, som har verdens største bestand av neshorn. I parken, som er på størrelse med Israel, lever 70 prosent av verdens gjenlevende neshorn.

Playboy dømt for neshornjakt

Rapporten dokumenterer hvordan jegere og forretningsmenn fra en rekke land har en rolle i ulovlig omsetting av horn:

Vietnam: En ung vietnameser, senere kjent i hjemlandet som forretningsmann og notorisk playboy, ble etter et opphold i Sør Afrika i 2011 arrestert, dømt og utvist fra landet for ulovlig besittelse av fem horn.

Likevel; vietnameseren eier flere landområder i Sør-Afrika hvor det bedrives jakt på neshorn, og et selskap som oppgir at det driver med eksport av eksotiske tresorter. To personer knyttet til dette selskapet ble i 2012 arrestert.

I garasjen til luksusleiligheten de bodde i, fant etterforskerne en Volvo med et skjult rom som inneholdt to horn, og ytterligere ett horn et annet sted i bilen. Et fjerde horn ble funnet forlatt på en elektrisk sag. Og nedgravd i hagen, lå seks horn pakket inn i plastfolie og søppelsekker.

Les: Håp for det svært sjeldne neshornet på Java

Kina: Blant rike kineserne er neshornjakt svært så populært. For priser opp til 100 000 dollar (tilsvarende ca 850 000 kr) drar superrike kinesere på tilsynelatende lovlig neshornjakt i Afrika.

Ifølge rapportene er det grunn til å tro at jakten kamuflerer ulovlig utførsel av horn.

MERKING: Et neshorn bedøves og merkes med en sporbar chip i nasjonalparken Kruger i januar i år. Men sniskskyttere eller hornsmuglere fjerner, ifølge rapporten, chippen, før de smugler hornet ut av Sør-Afrika. Foto: AP Photo/Christopher Torchia

Øst-Europa: Også søknader om jakttillatelser fra jegere i Polen, Ukraina og Slovakia øker i antall. Myndighetene i Slovakia frykter, ifølge rapporten, at neshornjakt igjen fører til at jegerne innfører hornene ulovlig.

Polske myndigheter dokumenterte mellom 2009 til 2011 28 importerte horn fra Sør-Afrika.

Etter at hornene angivelig ble stjålet rett etter at de ble innført til Polen, mistenker polske myndigheter at det er en link mellom vietnamesisk mafia og polske neshornjegere, som bruker Polen som et transittland.

Les: Slik forsøker sørafrikanerne å stoppe den ulovlige jakten

Les: Fikk 40 års fengsel for ulovlig neshornjakt

SVART NESHORN: Et svart neshorn, eller spissneshornet, er den nest største av neshornene, og inngår i Afrikas fem store ville dyr, sammen med løve, leopard, bøffel og elefant. Foto: MAGNAR KIRKNES

Rullet opp internasjonalt nettverk

Tsjekkia: Under en rutinemessig inspeksjon på hovedflyplassen i Praha i november 2011, fant tsjekkiske myndigheter dokumenter som viste at jakttrofeer skulle sendes fra Sør-Afrika til Praha.

Ansvarlig for pakken sto en mann bosatt i en tsjekkisk-tysk grenseby kjent for et stort antall bordeller. To måneder tidligere hadde mannen skutt et neshorn på eiendommen til en profesjonell jakt- og safarioperatør i Sør-Afrika.

Eieren var siktet for over hundre forhold som svindel, hvitvasking av penger, ulovlig jakt og ulovlig handel med horn. Men pakken var ikke adressert til tsjekkeren.

Ifølge adressen skulle den havne hos et selskap i Hanoi, hovedstaden i Vietnam. En omfattende etterforskning, knyttet 180 personer til nettverket, som også handler med narkotika.

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende. Foto: Harald Henden VG

Norge har våkent øye

I en kommentar til funnene i rapporten sier utenriksminister Børge Brende (H) at Norge ønsker å bidra aktivt til å stoppe alvorlig miljøkriminalitet mot neshorn.

Utrolige historie fra Bergen: Neshorn på museum frastjålet horn med vinkelsliper

– Neshorn har en enorm verdi på svartebørsen og er nært knyttet til konflikter i Afrika. Det å ha en bedre forståelse av slik handel og kobling til konflikter, gjør oss bedre i stand til å forme en politikk som motarbeider kriminelle nettverk. Sikkerhetsutfordringer blir stadig mer komplekse og regjeringen har et våkent øye på hvordan ulike former for organisert kriminalitet og terrorisme henger sammen, sier Brende til VG.

Les også

 1. Ny arbeidsulykke i Dyreparken

  En ansatt i Dyreparken er sendt til sykehus etter å ha fått strøm i seg.
 2. Mosha (10) på god fot igjen

  Etter å ha blitt skadet av en landmine har elefanten Mosha for niende gang fått et nytt bein å stå på.
 3. Miljøplyndring gir kriminelle og opprørere enorme inntekter

  Ulovlig hogst, krypskyting og annen miljøkriminalitet er verdens fjerde største illegale virksomhet, ifølge FN og…
 4. Får nytt ansikt: Nytt håp for neshornet Hope

  For ett år siden ble det sørafrikanske neshornet Hope angrepet av krypskyttere som hakket ut hornene og ødela ansiktet…
 5. Neshorn-baby født på Sumatra

  Babylykken er stor i Indonesia der et sumatraneshorn er blitt født i et reservat for den sterkt utrydningstruede arten.
 6. Røverbande tatt etter milliontyveri fra museer

  En kriminell bande er tatt etter å ha stjålet uerstattelige gjenstander verdt rundt 670 millioner kroner fra museer i…
 7. Neshorn lemlestet av krypskyttere – veterinær laget elefanthud-bandasje

  Da neshornet ble funnet med avkappet horn, og med sin døde kalv ved siden av seg, bestemte veterinær Johan Marais seg…
 8. Bare fire nordlige hvite neshorn igjen i verden

  Det er bare fire dyr av arten nordlig hvitt neshorn igjen i verden etter at den 31-årige hunnen Nabire døde i en…
 9. Storaksjon avdekket tonnevis med elfenbein

  Politiet har beslaglagt 12 tonn med elfenbein, horn fra neshorn og hvalbein i en aksjon i 62 land.
 10. Krever dyrepoliti i Norge

  Flere tusen mennesker trosset gråvær og lett…
 11. Dyrevernere om elefant-triks: Burde vært forbudt

  (VG Nett) Mattilsynet sier ja til sirkuselefanter, men stiller en rekke krav.
 12. Norsk storviltjeger i Afrika forsvarer
  Kendall Jones

  Odd Magne Doseth arrangerer jaktturer for nordmenn i Sør-Afrika. Han mener stormen mot amerikanske Jones skyldes…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder