Foto: privat

Drapsmannen: - Hater den menneskelige rasen

KAUHAJOKI (VG Nett) Etter å ha ransaket Matti Juhani Saaris hjem, fastslår politiet at 22-åringen har planlagt skolemassakren i seks år.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det opplyser etterforskningsleder Jari Neulaniemi til aftonbladet.se. Politiet har hele tirsdag jobbet på åstedet og i boligen som Matti Juhani Saari bodde i. Etter det VG Nett kjenner til bodde han for tiden i Kauhajoki, mens han opprinnelig er fra tettstedet Kainasto en knapp mil unna.

Hjemmet ettersøkt

Svenske Aftonbladet melder at politiet har funnet flere skriftlige beskjeder i 22-åringens bolig, hvor det på den ene sto at dette var en handling som var planlagt gjennom flere år.
På den ene lappen skal drapsmannen ha skrevet at han «hatet den menneskelige rasen», og at «løsningen er en Walter 22».

Mandag ble den finske 22-åringen kalt inn til avhør for en video på YouTube hvor han skyter med en pistol.

Tente på de døde

På dette nettstedet kaller han seg Wumpscut 86. Klokken 10.15 tirsdag morgen logget han seg på et finsk nettsamfunn med nettopp dette kallenavnet, og skrev innlegget «Massacre in Kauhajoki» på sin side.

Like etter at Matti Juhani Saari (22) tok livet av ni medstudenter og en lærer, tente han på klasserommet de lå i ved hjelp av brannbomber. Brannen i dette ene rommet spredte seg til andre steder av bygningen.

Én identifisert

Nå forsinker de omfattende forbrenningene arbeidet med å identifisere de omkomne. Finsk politi har derfor latt seg bistå av flere eksperter for å lette arbeidet.

- Foreløpig er et av ofrene identifisert. Det er en kvinnelig student, sier etterforskningsleder i det finske krimpolitiet Jari Niemi Pinne til avisen Helsingin Sanomat.

Det var han som bekreftet at gjerningsmannen hadde tent på sine ofre i samme rom. I tillegg har politiet bekreftet opplysningene om at et av ofrene er en mannlig lærer.

Ukjent hvem som er drept

Det råder foreløpig stor uvisshet i byen hvem som er døde og ikke. Ifølge finske Vasabladet mener politiet at de vil få klarhet i hvem som er døde i løpet av natt til onsdag.

Leder for identifiseringsarbeidet, Göran Wennquist sier til den finske avisen at det nettopp er på grunn av at en del av ofrene er svært brannskadet, at identifiseringsarbeidet tar tid.

- En fryktelig hendelse

Folk i Kauhajoki er sjokkerte og lamslåtte av det som har skjedd.

- Det som har skjedd er helt fryktelig, sier Kristine Poldots til VG Nett.

Tidligere i kveld deltok hun og over 1000 andre på minnestunden i kirken i den lille byen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder