«REDDET JENTE»: Her er foreldrene til den ni år gammel polske jenta hos Krzysztof "Rambo" Rutkowski som hjalp dem med å få jenta ut av Norge. Foto: Gøran Bohlin

Norsk barnevern i retten i Polen

En ni år gammel jente ble bortført fra en Vestfold-kommune i juni i år. Barnevernet møter nå i retten i Polen for å få jenta utlevert til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Privatdetektiven Krzysztof Rutkowski har selv fortalt til flere norske medier om hvordan han bortførte en ni år gammel jente fra barnevernet i juni i år på oppdrag fra jentas egne foreldre. Vestfold-kommunen kjemper for å få jenta utlevert tilbake til Norge.

- Vi har gjennom Justisdepartementet sendt et krav om utlevering av jenta tilbake til Norge etter Haagkonvensjonen. Vi kan ikke akseptere at barn under vår omsorg blir bortført, sier barnevernslederen i kommunen.

Les også: Polsk kjendisetterforsker kidnappet jente fra norsk barnevernshjem

Vil ikke utlevere

Krzysztof Rutkowski, eller «Rambo» som han også kalles, skal ha bortført minst to barn fra norsk jord. I juli skal han ha bortførte en 13 år gammel gutt fra en fosterfamilie, i tillegg til den ni år gamle jenta.

Foreldrene til jenta har satt seg imot en utlevering, dermed ble kommunen innkalt til flere rettsmøter i Szczecin hvor barnevernslederen har sittet i avhør.

Kommunen ønsket i utgangspunktet at retten skulle vurdere lovligheten av bortføringen. Men polske myndigheter velger å behandle dette som en ordinær barnevernssak, med omfattende bevisføring og vitneavhør.

- Saken har fått litt større proporsjoner enn vi hadde trodd. Men den er prinsipielt viktig, for å unngå flere bortføringer, sier barnevernslederen.

Les også: Norge maktesløse overfor bortført niåring

- Forskjell på Norge og Polen

Barnevernslederen har fått med seg at mange i Polen har vanskelig for å forstå grunnen til at jenta ble tatt fra foreldrene i utgangspunktet. Rutkowski selv hevder at han har «befridd» barna fra norsk fangenskap.

Tredjesekretær ved Polens ambassade i Oslo skal ha fått avskjed som følge av sine uttalelser om saken, som kunne tolkes som støtte til Rutkowski.

Ifølge det polske foreldreparet, går jenta på skolen og trives.

- Men vi frykter stadig for at noen tar henne fra oss, sa moren til Gazeta Wyborcza.

- Det er rett og slett en forskjell på hva vi i Norge synes er greit å vokse opp med og hva det polske barnevernet mener, sier den norske barnevernslederen.

Les også: Rettsmøtet utsatt grunnet tolke-trøbbel

Rettsmøte mandag

Neste rettsmøte holdes i Szczecin førstkommende mandag, hvor både Vestfold-kommunen og jentas foreldre skal uttale seg. Den norske konsulen skal også overvære rettssaken.

Justisdepartementet opplyser at det ikke vil kommentere enkeltsaker, og uttaler seg kun på generelt grunnlag.

- Departementets bistand består i å motta søknad om tilbakelevering etter Haagkonvensjonen og videresende den til sentralmyndighet i utlandet eller til den instansen som skal fatte avgjørelse i saken i Norge. Dersom det er nødvendig, vil vi purre på norske eller utenlandske myndigheter for å oppnå en rask avgjørelse i barnebortføringssaken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal, som sier at den norske konsulen kun vil ha en observatørrolle i slike tilfeller.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder