Tatt for promillekjøring - synger for full hals

Slemme-Tor: - Han ville ikke gått videre i Idol

(VG Nett) Karaoke-entusiasten kan gå fra sangfugl til fengselsfugl. Men låta går berusende godt på internett.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det uslepne sangtalentet Robert Wilkinson (29) var ute og kjørte i pick-upen sin, da han ble stoppet av Royal Canadian Mounted Police i november i fjor.

Det er ting i videoen som kan tyde på at den 29 år gamle bohemen ikke var helt edru bak rattet, og han ble pågrepet på stedet. Men alvoret i anklagen hindret ham ikke i å lage kriminelt god steming i baksetet på politibilen.

- Jeg blir imponert over trøkket og innlevelsen i klippet. Jeg antar at politimennene ikke akkurat sang med i framsetet, og at de var et vanskelig publikum. Presset føltes nok verre enn en Idol-audition baki der. Men han kjører på, sier musikkjournalist og tidligere Idol-dommer, Tor Milde.

- Med det sagt, så hadde jeg ikke latt ham gå videre i Idol, legger han til.

VGTV: Se ham synge her

Det seks minutter lange klippet, som det siste døgnet har blitt sett av flere hundre tusen mennesker, åpner med at Wilkinson snakker om «brorskapen mellom mennesker». Så tar den arbeidsløse mannen av seg brillene, og synger med stor innlevelse hele Queens fengslende superhit «Bohemian Rhapsody fra 1975».

- En av verdens vanskeligste låter

- Du hører jo veldig godt at han er full, og selve sangen ligger på terningkast to. Men det å huske seks minutter med svært intrikat tekst, og kjøre det ut a cappella under de omstendighetene, det står til en sterk femmer, mener Milde.

BLANDEDE FØLELSER: Musikkjournalist og anmelder Tor «Slemme-Tor» Milde. Foto: Simen Grytøyr / VG

Han innrømmer at han selv har deltatt på nachspiel der den samme låta blir forsøkt fremført, og mener de fleste forbryter seg mot både tekst og tone:

- Freddie Mercury var en av verdens desidert beste vokalister, og Bohemian Rhapsody er utrolig vanskelig å synge. Jeg har blitt ordentlig lei av å høre den, og mener folk heller bør forsøke seg på sanger de har bedre mulighet til å beherske, sier han.

- Tror du dette nettfenomenet kan føre til en oppblussing av Bohemian Rhapsody på fest?

- Ja, det er jo grunn til å frykte det. Jeg likte videoen veldig godt, men jeg ble ikke akkurat inspirert til å synge den selv, for å si det sånn.

Fra glitter til gitter?

29-åringen spriter også opp stemningen med noe av et show i baksetet. Politimannen som kjører ham tar en pause foran politistasjonen - og lar Wilkinson synge seg ferdig.

- Ro deg ned, sir, prøver han seg på et tidspunkt.

- I can't... Cause nothing really matters! Melder 29-åringen tilbake.

Politiet i Canada bekrefter overfor avisen Global Vedmonton at videoen er ekte.

- Den viser virkelig hvor utfordrende polititjenestemennene våre har det på jobb. Det viser også hvor profesjonelle de er, sier talskvinne Doris Stapleton i en pressemelding.

Sangtalentet har erklært seg ikke skyldig i tiltalene for promillekjøring og for å nekte å ta en promillemåling. Han bestemte seg nylig for at han selv ville forsvare seg, og fikk da videoen som en del av bevispakken. Rettssaken starter sannsynligvis i november.

Saken fortsetter under bildet ...

ORIGINALEN: Freddie Mercury og Queen herjet hitlistene. Blant annet med «Bohemian Rhapsody». Foto: Scanpix

Erfaren Karaoke-konge

Wilkinson lastet selv opp fremførelsen sin, etter at venner av ham syntes videoen var så berusende bra at de ville dele den videre. I etterkant er han ikke bare fornøyd, selv:

- Jeg vil ikke oppmuntre til slik oppførsel. Det er ingenting bra med å sitte i baksetet på en politibil, sier Wilkinson til nettstedet The Smoking Gun.

På spørsmål om hvordan han klarte å huske hele sangen, avslører Wilkinson at han er en erfaren Karaoke-sanger - og blant annet har sunget alle 113 Beatles-sangene som er tilgjengelige på karaokemaskin.

Og Milde avslutter med en dose håp til mannen, som snart må forsvare seg mot langt mer alvorlige anklager enn snøvle-sang:

- Jeg tror fort han kan være en bedre sanger edru. Det ligger et potensial der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder