Avblåser tsunamialarm i en rekke land

Hawaii: Mindre bølger enn fryktet

San Francisco: Føler seg trygge

Tsunamien gjør mindre skade enn fryktet

Opphever tsunamivarsel for Filippinene, Australia og New Zealand, Kina og Indonesia

(VG Nett) Jordskjelvet i Japan utløste en tsunami som skapte frykt rundt hele Stillehavet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det er som om et ekspresstog er på vei mot oss, sa geolog Chris Buckley til BBC litt over klokken 13 fredag.

Ifølge geologen, som befinner seg i Auckland på New Zealand, beveget tsunamien seg i en fart på mellom 850 og 950 kilometer i timen. Frykten var stor, men det gikk bra.

ER DU I ET RAMMET OMRÅDE? KONTAKT VG NETT HER! TELEFON 24 14 50 50 SMS/MMS 2200

New Zealand sendte ut et tsunamivarsel og forberedt seg på å bli truffet. Det var ventet at bølgene skulle treffe New Zealand rundt klokken 18 norsk tid, men tsunamivarselet ble opphevet før denne tid. Det samme gjaldt Australia, Filippinene, Kina, Guam og Indonesia fredag kveld.

Evakuerer stillehavsområdet

Ifølge CNN fryktet myndighetspersoner ved 12.30 tiden at flere av øyene i Stillehavet allerede var skylt over av den massive bølgen. Men noen timer senere virker det som om det har gått mye bedre enn fryktet.

Røde Kors var bekymret for hele stillehavsområdet etter det massive jordskjelvet og den påfølgende tsunamien.

- Tsunamien er høyere enn noen øyer og kan skylle rett over dem, sa Paul Conneally, talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ifølge NTB fredag formiddag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters frykter tjenestemenn i California at det er her de høyeste bølgene vil slå inn. Men ved 17-tiden norsk tid, er faren nedgradert. Bølgene vil komme, men lite tyder på at de vil lage veldig stor skade.

Borgermesteren i San Francisco uttaler fredag ettermiddag at de føler seg sikre på at de ikke vil bli skadet.Han ber befolkningen om å ta det med ro.

- Noen steder i California vil vi se to, og kanskje tre meter høye bølger. Dette kan helt klart bli en dårlig dag for folk på stranden. Hus like ved sjøen vil også kunne bli oversvømt, sier Brian Shiro ved Pacific Tsunami Warning Center, ifølge ABC News.

Klokken 13 kom de første meldingene om at bølgen har truffet Indonesia. Det skal være snakk om en lav bølge.

BAKGRUNN: Kjempebølger skyller innover Japan etter massivt jordskjelv

Taiwan truffet

Det var ved 10.30-tiden at meldingene kom om at Taiwan var truffet av tsunamien. Det ble ikke meldt om store skader.

- Myndighetene i Taiwan sier at det er gjennomført mindre evakueringer, men ingen store skader eller uvanlige bølger, melder BBCs reporter i Taipei, Cindy Sui.

Bølgene skal ha vært i underkant av to meter høye.

Tsunamibølgen har også truffet Kuril-øyene, som hører til Russland. Heller ikke her er det meldt om store skader.

Ifølge Russia Today har bølgene som har truffet disse øyene vært drøyt tre meter høye.

Evakuerer

Evakueringsteam kjempet en hard kamp mot klokka hele veien fra Japan, Taiwan og ut mot den amerikanske kysten, Sør-Amerika og Oceania. Ecuador og Chile er blant de søramerikanske landene som har satt igang evakuering av kystlinjen, mens Hawaii også evakuerer deler av fastlandet. Også i Kenya er det utstedt tsunamivarsel.

Like før 12 norsk tid ble Hawaii rystet av et mindre jordskjelv, melder AP. Det er ikke meldt om skader som følge av skjelvet.

Alle flyplassene på øya skal være stengt.

Norske Stine: - Folk hamstrer mat og vann

Norske Stine Berger (24) befinner seg på i Waikiki på øya Oahu i Hawaii sammen med Tina Olsson (24) og Stine Madsen (23).

Jentene opplevde at folk hamstret vann og mat fra butikker og bensinstasjoner.

- Det er kaos i butikkene, folk hamstrer mat og vann. Hvis strømmen går her, så kan man risikere å være uten tilgang til vann i flere dager, sa hun til VG Nett.

Les videre under bildet...

VENTER PÅ BØLGENE: De norske studentene Stine Madsen (23), Stine Berger (24) og Tina Olsson (24) er i Hawaii, hvor det har kommet tsunamivarsel. Foto: Privat


Hun forteller at de er forberedt på å sitte hele natten og følge med på lokale medier for å finne ut om de må komme seg opp i høyden eller ikke.

- Siden vi bor i 9. etasje kan vi bli i leiligheten når bølgene kommer. Det er meldt at bølgene er 2 meter høye, så bør det gå bra. Vi bor rett ved marinaen og folk som har oppholdt seg der eller på stranden, har blitt fjernet av politiet, sier hun til VG Nett.

Les videre under bildet...

TSUNAMI: Flere skip ligger kantret ved havna i Hachinohe City i Japan etter at en tsnuami skyldte over byen. Tsunamien er nå på vei langs Stillehavskysten. Foto: Videograb/AFP

Bekymret for stillehavsområdet

Kjempebølgene har truffet Taiwan, Filippinene og Indonesia, men det er foreløpig meldt om lavere bølger enn antatt og ingen store skader. Flere land har trukket tilbake sine tsunamivarsler.

Bølgen er ventet å bevege seg videre mot Australia (ca. 16.30-19.30), Hawaii, Fiji-øyene (ca. kl. 16.30), New Zealand ca. 18-23), Mexico ca. 17.45-22.30), Peru/Ecuador/Chile/Colombia (natt til lørdag), USA (fra kl. 22), Guam, Marcus-øyene og Russland (forventet bølgetid i parantes i norsk tid).

- Vår største bekymring er i Asia og stillehavsområdet, hvor utviklingsland er mest sårbare for denne typen katastrofe som nå utvikler seg. Tsunamien er en alvorlig trussel, sier Conneally.

TETT PÅ NETT: Jordskjelvekspert Kuvvet Atakan

Dette bekrefter jordskjelvekspert Amir M. Kaynia ved Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) overfor VG Nett.

- Den største faren nå er tsunamien, den kan gjøre store skader. Det meldes om bølger som er seks meter høye, og de kan treffe stillehavsområder langt utenfor Japan. Også bølgene som treffer Stillehavskysten ved USA og Sør-Amerika kan bli flere meter høye, sier han til VG Nett.

Har du pårørende i området? Her kan du henvende deg til Utenriksdepartementets krisestab

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder